TW

Diuen que «si plou per la Setmana dels Sants Metges, mal any per les pastures». Les pluges durant la setmana de Sant Cosme i Sant Damià, que cauen el dimarts que ve, dia 26, són tengudes per dolentes, segons els averanys més tradicionals. Si plou durant els pròxims set dies, hi haurà un mal pels pasturatges i pocs esclata-sangs. Amb el que ha plogut fins ara hauríem de confiar que no fos així. Sant Cosme i Sant Damià sembla que curaren una gran quantitat de persones, bèsties i romans i per això són els patrons de metges, apotecaris, barbers i cirurgians.

PLUJA DE TARDOR, FA LA MILLOR SAÓ. Una volta entrats dins la tardor, el dia minvarà a poc a poc. Les jornades tornaran sensiblement més curtes, cercant el solstici d’hivern que té lloc al desembre. La reducció de la llum solar influeix, òbviament, en la disminució de la calor. Els matins de cada vegada seran més fresquets a causa de l’faugment de les hores nocturnes. L’actual és un bon moment per a llaurar la terra i preparar els sementers de blat, ordi i tota classe de cereals, abans que es tiri de ventades.

PER SANT VICENÇ, EL SOL BAIXA PELS TORRENTS. Dimecres, dia 27, és el torn de Sant Vicenç de Paül, el de les conferències, amb les quals es degué fer famós. Es recomana plantar cirerers, pereres i pomeres i trasplantar porros. Convendrà fregar els arbres i animals amb suc de fulles de carabassera per a protegir-los de les mosques. Els pronòstics indiquen pluja i frescor. El descens de la temperatura i el retorn benigne de les pluges alegrarà els agricultors.

PER SANT MIQUEL, TORNA A BAIXAR CALOR DEL CEL. Divendres, dia 29, és la festa bona de la setmana. Sant Miquel és molt habitual en els refranys relacionats amb el temps. Antigament, aquest dia es realitzaven les llogues dels missatges i altres treballadors del camp. També és la festa dels Àngels Custodis, Gabriels i Rafels. Durant tota la setmana la lluna anirà tornant grossa fins que divendres arribi la lluna plena a les 11 hores i 57 minuts. Una lluna ideal per a l'estiuet de Sant Miquel. L’estiuet no evitarà treure la primera manta.