Un peix de vida misteriosa. | Halyna Lakatosh

TW

Avui és Santa Teresa, una jornada que marca el final de la temporada de la llampuga, a finals d’estiu i principis de la tardor. Molt apreciada a Mallorca i poc consumida a les altres illes. La forma més popular de cuinar-la és fregida amb alls i pebres vermells, però és deliciosa de moltes maneres. Als ports d'Andalusia la coneixen com a pejelimón, austriac, lliri, lampugo o llampua. Ha començat el període tardoral de baixada de la temperatura. Fins diumenge que ve no entrarà el quart creixent a les 05 hores i 29 minuts a Capricorn.

SANT GALDRIC, DEL PAGÈS SOU AMIC. Demà dilluns és Sant Galdric, que era un agricultor occità que durant molts segles va ser el patró dels pagesos del Rosselló i del regne de Mallorca, essent desplaçat fa uns tres-cents anys per Sant Isidre Llaurador que a ritme de xotis es va fer l'amo del corral. Després de les primeres pluges, la tardor ens durà moments d’una certa tristor cromàtica. Vendran dies adequats per a programar una bona sortida al camp. Les dues darreres setmanes d’octubre, en plena tardor, normalment solen ser veritablement belles.

PER SANT LLUC, SEMBRARÉ SI PUC. Dimecres que ve, dia 18, serà la festivitat de Sant Lluc, patró dels artistes plàstics i d’oficis tan distints com metges i cirurgians, escultors i enquadernadors, pintors i carnissers i també del bestiar. Molt habitual en el refranyer popular, amb dites relatives a les nesples, el trobam vinculat amb el calendari de fires, que sempre han tengut un fort component agrícola. Amb la lògica deformació provocada pels temps moderns, però amb tot el seu ambient popular, arriben els dies de gaudir dels mercats tradicionals.

PER SANT LLUC NESPLES PELLUC. L’interès de celebrar les fires en aquestes dates s’ha de vincular a les primeres matances dels porcs. La nit del divendres al dissabte serà nit de Verges i serenates, de menjar bunyols i de beure mistela o moscatell. Es commemora, d’aquesta manera, les onze mil verges de Santa Úrsula, la patrona del jovent i de les professores. La fruita tardana com les magranes està al seu punt. Temps de les primeres nesples, que sempre convé deixar madurar.