Per Santa Catalina, un mes refina

TW
0

DIU EL REFRANY que «Sant Climent es menja les mosques i Sant Andreu se les acaba totes». El calendari tradicional recomana recollir llenya i preparar els aliments. Vendrà temps bastant més fred que ara. El temps s’ha caracteritzat per la presència de l’anticicló. S’espera sensació de gelor. La lluna situada en el quart creixent, dimarts dia 19 a les 11 hores i 50 minuts, amb pronòstic de temps estirat. Demà el calendari ens duu Sant Benigne, invocat perquè ens destapi el nas. A finals de novembre tendrem dies semblants, que seran d’ennigulades i sol sense descartar algun ruixat.

SANTA CECÍLIA CLARA, TOT L’ADVENT EMBORBOLLADA. Així ho recorda la dita en referència al dimecres, dia 22. És la patrona dels músics, cantants, venedors d’instruments musicals i dels poetes. Per altre costat, quan l’hivern entra dolçament, significa que ha arribat Sant Climent, al qual podem invocar a l’hora d’apagar un foc a la xemeneia. És el patró dels marbristes i barquers. El tendrem, ben xalest, dijous que ve i dissabte, arriba Santa Catalina, associada als temporals marítims.

PER SANTA CATALINA, LA NEU PER VEÏNA. Santa Catalina se celebra quan només resta un mes perquè arribin les festes de Nadal. Patrona dels moliners, infermeres, filòsofs, notaris, savis i estudiants. Protegeix també les dones cultes. Els refranys populars adverteixen de la possibilitat de fredorades intenses en aquesta època de l’any. És famosa la seva roda, un nigul que, segons la creença de la gent de la mar, surt cada any vuit dies abans o vuit dies després del 25 de novembre. La seva roda, per això, és signe de temporal segur.

PER SANTA CATALINA, A PESCAR LA SARDINA. Abans que comencin les fredors, serà convenient dur a terme la preparació dels terrenys calents de l’hortal. i si tens blat, fes farina. S’han de realitzar labors profundes en terres destinades als conreus de primavera, escampant fems. Sembrau enciam, espinacs, pèsols i faves tendres. Es recol·lecten patates, naps, cols, tota classe de farratgeres, pastanagues, remolatxa, raves i julivert. El bestiar de treball se sotmetrà a simple ració d’entreteniment.