TW

Diuen que «si el febrer és fred i calent a tots posa malament».    De febrers, n’hi ha pocs de bons. I aquest ho sembla. Però no ens podem confiar, no debades és molt traïdor, borrascós i gelador. La Candelera va riure: lluny serà l’estiu i la marmota també va pronosticar sis setmanes més d’hivern. El mes de febrer serà important, a partir d’ara, per una bona collita, donant moments de fredor i estones de sol. Les temperatures aniran amunt i avall.

DE LLEGUMS I MONIATOS, no te’n fiïs, que fan flatos. Durant aquesta setmana s’han de podar tarongers i llimoneres. Sant Guillem i Santa Escolàstica, protectora de tempestes i pluges han d’actuar. També és el Dia Mundial dels Llegums. Aquest mes, segons el calendari de sembres i feines del camp, és ben apropiat sembrar ciurons, pèsols i mongetes.

VENGUI FEBRER PLUJÓS ENCARA QUE SURTI FURIÓS. Demà dilluns dia 12, podrem celebrar a Santa Eulària, que guarda de febre i té fama de fer canviar el temps. Sol marcar el millor dia per tallar les canyes. Si baixen les temperatures convendrà arreplegar llenya, que no tot el fred ha vengut encara. Esterrossau els terrenys. S’han de femar les terres, sobretot les que destinarem al conreu de les patates.

L’AIGUA DE FEBRER PREPARA EL SEMENTER.    I carrega el graner. Aviat s’acabarà el naixement dels anyells i comença l’activitat de les caseres i ruscs d’abelles, essent aconsellable una neteja d’aquests. És temps de sembrar carxoferes mallorquines i vinya de sarment. Empeltau d’estaca els fruiters tot i que convé posar protecció a la muda amb una bossa de plàstic. S’han de seleccionar els conills per al seu sacrifici o venda i comença el part de les egües. Sembrau cols, síndries, carabassa, albergínies, pebre i all. Carnaval ja és aquí i s’apropa la Quaresma. Set setmanes de dejuni i abstinència.

Que tingueu bon cap de setmana i bona quaresma.