Juny de calor.

TW

Avui, en jornada dominical, se celebra una mica del poc que resta de l’antic Corpus, que havia estat -sis segles enrere- la festa més emblemàtica de la primavera. Era a partir d’avui quan se solia treure la roba d’estiu, abans de l’arribada de les calorades, coincidint, sobretot, amb el canvi de lluna nova, que serà dijous que ve (Sant Norbert) a les 14 hores i 37 minuts del migdia a Bessons. Pronòstics d’inestabilitat. Gairebé tots els almanacs que hem consultat preveuen un juny de calor avançada. Hem començat el sisè mes de l’any, un període de moltes festes. L’estiu està a punt de treure el nas.

SANT ELM A COBERTA, MARINER ALERTA. Avui, a més del Corpus, també és Sant Erasmus, conegut igualment com a Sant Elm, patró dels mariners i navegants, que protegeix dels perills de la mar i dels dolors de ventre. Dimecres, dia 5, serà Sant Bonifaci, patró dels cervesers, que coincideix amb el Dia Mundial del Medi Ambient. La millor recomanació per aquest dia és realitzar tota classe de labors de tala i neteja, sense foc, ni enfora ni prop de la garriga. Entra el juny amb ruixats, alguna tempesta i pujada de la temperatura. Recordarem que «si trona de juny, serà any d’abundància». En poc temps passarem de la fresca a la calor.

PEL JUNY, LA FALÇ, AL PUNY. El girant de la lluna nova serà adequat per empeltar d’escutet els arbres d’escorça gruixada. Per exemple, tarongers i figueres. Convendrà regar els arbres, si els heu trasplantats recentment. S’han d’arrabassar les patates i les cebes. S’esquitxen les vinyes i es reguen els tarongers i caquiers. És hora de segar, si encara no heu començat. Quan arriba el final de la primavera, la gent creu que el temps torna boig i els canvis són molt habituals.

ELS BANYS DE SANT NORBERT INUNDEN TOTA LA TERRA. Convé recordar que els refranys aconsellen no abandonar la roba d’abric fins el quaranta de maig. Les temperatures ja recomanen vestir roba d’estiu. El juny també és molt lluminós. Dijous arriba el torn de Sant Norbert. Es mengen els albercocs autòctons. Convendrà llaurar i posar canyes a les tomatigueres perquè s’enfilin. Les regarem dues vegades per setmana.