Augmenta la temperatura.

TW
0

Dimarts, dia 11, és Sant Bernabé. Diuen que fins aquesta jornada hi ha temps de sembrar les carabasses i no oblideu tampoc els carabassons. El refrany diu «Sant Bernabé: fins aquí he arribat i d'aquí no passaré». La lluna, divendres, dia 14, arribarà al Quart creixent a les 07 hores i 18 minuts a Verge. S'acaba una setmana de temps assolellat i molt calorós. Amb el retorn dels dies calorosos convendrà anar pensant a treure del calaix tota la roba estiuenca. Demà el calendari ens duu a dos sants molt desconeguts: Sant Germà, patró dels pastors i Sant Kilian, que ho és dels viticultors. Som al temps d'empeltar llimoneres i tarongers.

PEL JUNY, L'ALBERCOC, EN VUIT DIES ÉS GROC. Podreu collir i menjar albercocs i les primeres prunes que és bo menjar-les en dejú. Els camps mostren el seu característic groc daurat, un color que s’anirà «cremant» suaument amb el pas dels dies per l’acció del sol. Encara és ben viu el costum de molta gent de sembrar, segons la terra, hortalisses i melons. Queden moltes hores de sol i us podeu entretenir regant i ensofrant per prevenir malalties. A partir de mitjan mes –s’hi arribarà diumenge que ve- les ennigulades desapareixeran a poc a poc.

DELS VENTS DEL JUNY EL DE SANT BERNABÉ ÉS L'ÚNIC QUE VA BÉ. És un fet que el dia s'ha allargat durant el mes de juny. No obstant això, «del juny enllà, el dia comença a baixar». Dijous, dia 13, trobam a Sant Antoni dels Albercocs, utilíssim per a trobar objectes perduts, recuperar la salut i realitzar qualsevol desig. L'invoquen els mariners i els nàufrags. És el patró dels viatgers i botiguers. Dissabte, dia 15, serà Sant Vit, patró dels que no poden dormir i protector del bestiar de llana.

JUNY TRONANT, COLLITA ABUNDANT. En aquest temps es garbetjava, que era traginar les garbes del camp a l'era. No es pot oblidar que encara podríem veure com el juny fa coses rares. No ha de resultar estrany que retorni la fresca de tant en tant. Amb la lluna creixent de juny es poden empeltar d'escutet els arbres que tenen l'escorça gruixada, com ara taronja, llimona, figa i ametller; i a les terres fredes és bo sembrar alls i farratge.