TW
0

Nicolás Maquiavelo
"Los hombres son tan simples y unidos a la necesidad, que siempre el que quiera engañar encontrará a quien le permita ser engañado."

Esta máxima del filósofo italiano Maquiavelo está más cerca de describir nuestra realidad que cualquier otra.

Nos tragamos cualquier titular que venga de nuestra afinidad ideológica sin apenas razonarla., para después repetirla como papagayos ante nuestros iguales.
Abrazamos una opción política como quien es del Madrid o el Barça, es decir, sin debate, sin reflexión, sin autocrítica.

Creamos falsos debates repitiendo tópicos.

Tragamos con las mentiras de Irak, de la gripe aviar, de la gripe A, del España va bien de los unos y del no hay crisis de los otros sin pestañear, del "yes we can" de casi todos .

Tragamos con las mentiras de que los inmigrantes nos roban el trabajo, de que sobran funcionarios, de que lo privado funciona mejor que lo público, que abaratando más el despido se crea más trabajo, que la prensa es libre, etc.

Tragamos con la forma de funcionar de los bancos, con la forma de actuar de una clase política poco preparada, arrogante y perniciosa, cuando no corrupta.
Y es que debemos ser simples y estar muy necesitados para unirnos para ser engañados, pero sólo para ser engañados ojo, porque lo de unirnos para otras cosas ya requiere un esfuerzo, y casi nadie parece dispuesto a hacerlo.

Y todo esto ya lo sabia Maquiavelo hace casi 500 años.

José Cabezas Moyano
Sant Lluís

-----------------------------------------

Les esperes al IB Salut
Fa poc temps, ens varen haver de traslladar amb ambulància al hospital Mateu Orfila. Just havíem partit, quina casualitat!, al davant nostre hi anava un vehicle pesat, o sia un camió de aquells que sembla que no fan avant sobre tot quan frisses. Encara que no era hora ni temps de molt de trànsit, no el varem poder adelantar. Per sort no va tardar molt en desviar-se de la carretera i deixar-nos lliure el pas, però... quina casualitat! Al poc temps n'hi havia un altre al davant nostre. La història es va repetir cinc vegades, es a dir que quasi tot el camí vam anar de quaranta a seixanta per hora. Jo qui estava al costat del conductor no vaig poder fer de menys i li vaig comentar que si fossin els del cap de llevant els que s'haguessin de desplaçar a Ciutadella per qualsevol tràmit, ja haurien desdoblat la carretera. No va tenir més remei que donar-me la raó, no sé si per convenciment o si per no contrariar-me més.

Després d'estar-nos quatre hores a la sala d'espera de les urgències, van fer passar al malalt a les dependències per fer-li proves. A les tantes de la nit ens van comunicar que totes sortien bé i que sols havia estat un susto gros.

I com que les males coses moltes vegades no vénen soles, va ser al cap de pocs dies que un altre familiar va tenir que anar al Mateu Orfila perquè li fessin una transfusió de sang, ja que amb l'analítica que li havien fet al no trobar-se bé, li sortia una severa anèmia.

Aquesta vegada va partir cap a Maó en el seu cotxe particular, junt amb la seva dona, deixant els seus tres fills petits al nostre càrrec. Va tenir que esperar cinc hores perquè se'l miressin i després de vuit hores més li havien posat dues bosses de sang donant-li un passe preferent per estudiar-li la causa de l'anèmia. El van advertir de que si amb quatre o cinc dies no li deien res, que cridés per telèfon.

Al cap d'una setmana sense rebre cap notificació, va telefonar i li van donar cita per un especialista per el dia vint-i-set d'abril, o sia, dos mesos i vuit dies després de haver-li fet la transfusió tot i que la llei mana que amb un passe preferent, no poden passar més de quinze dies en ser atès.

La mala experiència que tenim d'aquestes llargues esperes que quasi li costen la vida al seu germà al que entre una cosa i altre va passar més de mig any des que es va trobar malament fins que el van haver d'operar a Son Dureta i estar-se sis dies a la UCI entre la vida i la mort deixant-li secuelas de per vida i la de que en la nostra família tenim antecedents de càncer qui es remunten als nostres besavis, va fer que intentés solucionar el seu problema el més aviat possible telefonant a altres departaments.

Ha aconseguit que li adelantin la consulta pel dia quinze de març, vint-i-quatre dies després de la transfusió. Ara la nostra preocupació es pensar quant de temps necessitaran per fer-li les proves pertinents per sebre quin és el seu mal i si li poden posar remei.

L'espera se fa llarga i motiva que a vegades pensem el pitjor. Ens sentim impotents i ens demanam la causa de perquè la nostra sanitat pública funciona d'aquesta manera. No estàvem més ben atesos quant no era o no se deia IB-Salut? Perquè falten especialistes i els que hi ha estan desbordats per la feina i a més cobren un sou baix? No es pot posar solució perquè funcioni millor una cosa tan important com és la salut?

Si torno a escriure una altra carta confio en no estar tan angoixada.

Margarita Bosch Mesquida
Ciutadella

---------------------------------------

Ciclisme infantil
El diumenge passat el nostre fill va participar a les proves de BTT de la categoria infantil de ciclisme federat que organitzava aquesta setmana el Grup Esportiu Es Port de Ciutadella.

Ja ens havien arribat comentaris negatius sobre les carreres organitzades per aquest club i l'any passat ja ens havien trobat amb algunes puntuacions sospitoses però el que va passar ahir ja va ser massa.

El nostre fill va arribar primer amb bona diferència sobre la resta de participants. Després va fer la prova d'obstacles de la que va sortir ben content per no haver tingut cap motiu aparent de penalització.

La sorpresa ens va arribar quan varen fer l'entrega de premis i va resultar que no havia quedat ni primer, ni segon, ni tercer classificat.

Segons les poques explicacions que ens varen poder donar havia tingut 3 penalitzacions (de 15 segons) una per no haver agafat un caramel (que tots els indicis que tenim fan pensar que no hi era) i les altres dues no se sap per què.

Aquest és l'únic club organitzador que inclou proves d'aquest tipus que no puntuen àrbitres federats i que són valorades pel mateix club organitzador.
Sospitosament els 3 primers classificats van ser del club organitzador.

Hem sentit a dir de més irregularitats en altres categories.

Creim que no són acceptables proves d'aquest tipus valorades de manera tan sospitosa i que açò pot beneficiar als seus corredors però és ben perjudicial per al desprestigi que dóna a les proves i a la federació de ciclisme.

Antoni Liz i Magdalena Allés
Ciutadella

-----------------------------------------

Sobre el 061
Durante estos días se esta debatiendo en nuestra sociedad la conveniencia o no de disminuir los servicios médicos de MENORCA de urgencias extrahospitalarias que se están realizando a través de la sociedad pública conocida popularmente con el 061.

Uno, que ha tenido que solicitar sus servicios, muy a pesar suyo, por algunos familiares graves, no tiene más que alabanzas por el buen servicio dispensado por este colectivo y su gran profesionalidad o calidad humana que han tenido para con mis familiares.

Ahora bien, nos dice la Administración de la Sanidad Balear que para reducir los gastos se tienen que integrar en los servicios de urgencias del hospital Mateu Orfila, y según se desprende de los profesionales esto conllevará una disminución de la calidad en la asistencia por la tardanza en realizar los servicios.

Soy de los que creen realmente, que los gastos de la Administración tienen que reducirse drásticamente pues España no puede aguantar este tipo de burocracia, es el país con mayor numero de funcionarios per capita de toda Europa, pero la pregunta que me hago ¿realmente es necesario prescindir de un buen servicio que ofrecen los buenos profesionales y sinceramente, creo que necesario? O tal vez ¿ sería mejor prescindir de algunas Consellerias vacías de contenido con sus flamantes consellers y no menos flamantes directores generales, amen de todo el séquito de personal a su servicio, tanto funcionarial como de personal de confianza?

¿Realmente a los Menorquines interesa perder un servicio que puede representar la vida o la muerte de un ser querido o a nosotros mismos? ¿ y mantener a estas Consellerias que no tienen competencias y que no hacen absolutamente nada para Menorca, amen de realizar estudios sin ton ni son, para mantener sus estatus y seguir tomando la sopa boba?.

Yo sinceramente me decanto por eliminar a todos los cargos inútiles y mantener un servicio que los menorquines necesitamos, pero en fin Menorca tiene la palabra, creo que ya está bien de aguantar a algún que otro político sin que realmente se gane el sueldo, nada despreciable por cierto, y que nos quiten servicios necesarios en aras a la reducción de gastos; y repito que soy totalmente favorable a la reducción del gasto público.

José Mª Ulldemolins Vidal
Maó