TW
0

Un Comerç Just, "sense afany de lucre, però sense ànim de pèrdua"

S'Altra Senalla-Caritas vol agrair a l'Agència de Cooperació Internacional de les Illes Balears que ens permetin comptar amb la presència d'un artesà peruà, Emilio Calderón i el director de la Red Latinoamericana de Comercialización Comunitaria, Rubén Tapia, vinguts de Perú i Equador, respectivament, per a la xerrada que s'ofereix avui 6 de maig i que té per objectiu exposar la seva perspectiva de l'economia solidària i la defensa dels avantatges que té l'empresa social en el foment de les economies locals.

Aquest col·loqui organitzat per S'Altra Senalla de Caritas Menorca, és la primera de les activitats celebrades amb motiu del Dia Mundial del Comerç Just.

Les activitats continuaran dia 8 de maig a la Plaça des Ramal d'Alaior amb una jornada dedicada a difondre els avantatges d'aquest tipus d'economia mitjançant activitats lúdiques, conta contes, tallers i degustacions de productes de comerç just.

Rubén Tapia que, com diu ell, va començar venent bananes a Equador i avui, junt amb altres productors, s'ha convertit en empresari social, sense afany de lucre, però sense ànim de pèrdua, és el director executiu de la Red Latinoamericana de Comercialización Comunitaria (Relacc), organització que sorgeix com a resposta concreta, des dels sectors populars, a la situació de crisi i deteriorament de les seves condicions de vida. A Llatinoamèrica hi ha més de 3000 associacions vinculades a Relacc procedents de 18 països diferents, que creuen que és possible un mercat ètic, i per això s'han organitzat per fer-lo possible, creant la seva pròpia caixa d'estalvis i sistema de crèdits que els permet establir una relació entre els mateixos productors locals sense haver de recórrer a les grans entitats bancàries.

N'Emílio Calderón es defineix a si mateix com un camperol que ha arribat a ser artesà joier, i ara forma part de la Central Interregional de Artesanos de Perú (CIAP). Aquesta organització, experiència de construcció de mercats laborals i internacionals per al foment del comerç just i l'economia solidària i comunitària a Perú-, es dedica a la producció i exportació d'artesanies de diferents tipus i de diferents regions del Perú, dóna feina a uns 700 artesans i genera ingressos per a més de 2000 persones. A més, CIAP, ofereix serveis financers i turístics, enfortint les capacitats dels artesans, les organitzacions de base i els seus líders.

Aquesta xerrada que s'oferirà avui, 6 de maig a les 20 hores a la Sala de Plens de l'Ajuntament de Maó, té com a objectiu fer-nos reflexionar sobre com les nostres compres influeixen en les desigualtats econòmiques mundials, i com l'economia social i solidària i el comerç just són una eina eficaç per a contribuir a la justícia i al desenvolupament dels pobles.

Persona de contacte: Begoña Tomás

Telèfon: 971 367334 / 660991951

begonatomas@caritasmenorca.org

S'Altra Senalla-
Càritas Diocesana de Menorca

--------------------------------

Repercusiones por el aumento del IVA

Diversos estudios de entidades Nacionales e Internacionales, coinciden sobre la repercusión negativa que sufriremos los españoles a consecuencia de la subida del IVA anunciada por el Ejecutivo Central, nos advierten del peligro en dos vías, el aumento de la economía sumergida y la recesión, la cual, nos repercutirá en nuestros bolsillos en unos 300€ anuales por familia.

Organizaciones que en un principio se habían pronunciado a favor como la CEOE, el Instituto de la Empresa Familiar o, el Instituto de Estudios Económicos, se muestran en estos momentos contrariados, agregándose a los sectores económicos que de un principio se han manifestado en contra, especialmente, el sector turístico, razonando que ahora es el peor momento para ejecutar esta medida. La subida del IVA, sin acompañar a la misma de una rebaja de las cotizaciones a la Seguridad Social, lo que ayudaría aliviar la presión fiscal sobre las empresas.

Incluso el Sr. Antich, se comprometió a mediar ante Madrid, nada una pantomima; y al actual alcalde de Mahón le oímos decir que era una "asada" del Sr. Zapatero. En el caso que únicamente se suba el IVA, sin tocar otros tributos aseguran que su impacto, será muy negativo para nuestra economía. Será contraproducente para el consumo, y en particular, para los ciudadanos, creando un efecto contrario al que precisamos en este momento, de forma urgente para la reactivación y confianza económica.

Por otra parte, los estudios coinciden en que habrá un incremento al alza en la economía sumergida, produciéndose un aumento de fraude fiscal de las facturas sin IVA, optando por una vía rápida para evadir el incremento de los costes. También perjudicará más, a los "pobres, mayores y pensionistas." Contraerá la actividad y empleo siendo este regresivo, al mismo tiempo, supondrá reducciones a la producción en torno al 1,5%. El impacto sobre este segmento de población más frágil será, debido a su carga fiscal, ya que ellos, los pensionistas dedican prácticamente todos sus ingresos al consumo.

La recaudación extra que se consiga con el aumento del IVA, la perderemos en parte por la caída de la actividad que afectará al resto de los impuestos. No sólo supondrá una subida de impuestos, sino también, un incremento de la inflación por el efecto redondeo con la consiguiente perdida de valor para salarios y pensiones. Atentos también a la subida del petróleo, que todo ello conjuntamente, volverá a apretar nuestros bolsillos de los que aún puedan consumir.

Lluís Camps Pons
Es Castell

--------------------------------

No al trasllat de Sa Graduada

Estimada Paqui,

Abans de res, el nostre respecte a les teves opinions i la lloança a la feina feta en el període que vau estar al front de la nostra AMPA.

Només un parell d'idees:

1) Cap votació es va dur a terme en el sí del Consell Escolar, per tant, cap acceptació consta a l' òrgan de representació per excel.lència de la nostra escola.

2) Cap Assemblea General de socis de l' AMPA ha acceptat mai el trasllat (al contrari, la consulta efectuada per l'actual AMPA, oberta a totes les famílies de l'escola, va donar com a resultat que el 81 per 100 dels que van contestar, van dir que estàven en contra).

3) És deure de les administracions la conservació i rehabilitació dels edificis històrics. L'edifici de Sa Graduada es pot reformar, així ho han confirmat diferents arquitectes als que hem consultat i el propi Col.legi d'Arquitectes, que recolza el nostre manifest.

4) La construcció de la nova escola (Via Ronda), mantenint Sa Graduada a la actual ubicació, com a centre d'infantil i primària d'una sola línia, permetrà començar a solucionar de forma immediata el problema de la massificació que pateixen totes les escoles publiques de Maó; açò vol dir: entre tots acabam amb els barracons, entre tots recuperam biblioteques, laboratoris, sales de professors i aules de música, i entre tots baixem les ràtios d'alumnes per classe. Per què algú se'n recorda de que hi ha fiets de Maó que s'han de traslladar cada dia a Sant Climent perquè no han obtingut plaça a cap escola pública de la nostra ciutat?

Noltros des d'aquí, continuarem treballant per una educació de qualitat pels nostres fills

Una abraçada molt forta.

AMPA Sa Graduada
Maó

--------------------------------

Homenatge pòstum a Sebastià Florit Olives

Entre els diferents actes que s'estan celebrant amb motiu de la XXX Festa de la Societat, el proper dia 15 es retrà un homenatge pòstum al ex president del Centre Cultural Sebastià Florit Olives que després d'una inesperada malaltia, ens va deixar el setembre de l'any passat.

Vaig tenir l'oportunitat de conèixer i tractar en Sebastià durant diversos anys en que varen ésser companys de feina a Metal·lúrgia Pons Sintes i Petrus, S.L. en què ell era el contable de l'empresa, el que em permet donar fe de les diverses qualitats que l'adornaven com a professional i persona, com eren la seva honradesa, honestedat, respecte, senzillesa, entrega i demés, tot això amb el temps et genera una considerable estima, que una volta desaparegut notes a faltar.

En Sebastià, després de complir una intensa jornada laboral, inclús fent hores extres en dies festius quan l'empresa el necessitava, va dedicar moltes hores fent gestions i feina en diferents càrrecs altruistes, com van ser regidor i primer tinent de batlle de l'Ajuntament, president de la Junta local del Partit Popular, president de la Associació de Pares del Col·legi La Salle i actor del grup de teatre del mateix, directiu del C.D. Alaior i no sé quantes coses més, deixant en tots els càrrecs que va ocupar un valuós exemple i bon record en les dites entitats i els seus companys.

Finalment, el seu precipitat desenllaç li va impedir rubricar el seu mandat en el Centre Cultural, i ara la nova junta directiva presidida per na Margalida Mercadal Giménez, ha preparat aquest merescut reconeixement al seu treball realitzat, que no dubto tindrà el recolzament de tots els socis i simpatitzants, igualment com la resta d'actes programats.

També aprofito per agrair tota aquesta feina que està fent l'actual Junta encapçalada per la nova presidenta, en què ja és notòria l'entrada d'un renovat aire fresc a la entitat multicultural, especialment per integrar la joventut a participar en els actes culturals i recreatius, el que garantitzarà la seva continuïtat esperem que per molts d'anys.

Antoni J. Sintes Pons
Alaior