TW
0

Sentiments dels veïns de Es Canutells

El divendres 30 d'abril es va celebrar la reunió per aprovar el polèmic projecte de la reforma ja iniciada en Es Canutells. A ella van ser convocats els veïns. La majoria entenen la necessitat de fer obres de millora, però estan en desacord amb algunes actuacions concretes. De moment ja s'ha formigonat un moll que fins ara guardava relació amb el seu entorn i on potser hagués estat suficient en millorar un parell de zones, però s'hagués pogut respectar el conjunt natural. Ara, el punt de desacord entre l'administració i els veïns neix de la discrepància d'on s'ha de col·locar una nova rampa per pujar i baixar les embarcacions.El projecte pretén situar-la a un punt des Macaret, un macar amb encant molt apreciat pel veïnat que l'utilitza, des de sempre, com a zona de bany. El que els veïns han demanat, tan bon punt s'han assabentat del que es pretenia, o sigui un cop iniciades les obres, ha estat demanar realitzar aquesta rampa a l'altre cantó d'aquest macar i d'aquesta manera mantenir, el màxim possible, les embarcacions allunyades i aquest racó quasi com ha estat fins ara. L'administració explica que aquesta opció no resulta viable degut al desnivell existent, encara que tant un cantó com l'altre estan al mateix nivell del mar. A la reunió celebrada, abans d'obrir el torn de paraula als veïns, els representants del Diari Menorca que havien vingut a cobrir aquesta notícia, van ser convidats a sortir de la sala, poguent així escoltar només les explicacions donades pels ponents i no l'opinió dels veïns.

Un cop finalitzat el torn de paraula s'havia de votar. Les opcions del vot eren: Algú està en contra de tirar endavant aquest projecte? Una veïna va demanar? I quina és l'altre opció? La resposta, amb altres paraules, va ser: no n'hi ha d'altre opció, fer la rampa a l'altre cantó no resulta viable. I, des d'un punt de vista personal, tothom amb una gran confusió mentre es preguntava: que si hi ha una única opció que hi fem tots aquí votant?, i si dic que no... no hi ha alternativa? Davant la confusió, i la por de quedar-se sense poder entrar i treure les barques, ningú va aixecar el braç... Llavors, amb el que jo vaig percebre com una certa rapidesa, es va dir ben fort: Dons projecte aprovat!

Unes quantes persones, que pel que vaig interpretar, ja els hi interessa aquest final, van aplaudir i marxar entre comentaris de que si ningú s'hi ha negat que ja no se'n parli més. La resta de veïns sortien amb certa confusió del que allà havia passat. Jo, escoltant les opinions dels veïns, vaig començar a fer-me unes quantes preguntes:

Per què van fer sortir als periodistes quan es va obrir el torn de paraula? Per què no interessava que escoltessin la resta del debat? Per què el president de l'Associació de veïns d'es Canutells no va informar del projecte en concret que és pretenia fer quan, segons m'han informat, feia ja temps que assistia a reunions de les obres? I si es va donar a entendre que no es tractava d'una votació vinculant, per què ens van fer votar? Potser si ens haguéssim negat a la proposta ens haguessin dit aleshores que no era vinculant? Per què no s'ha presentat, segons tinc entès, aquest projecte a exposició pública durant 6 mesos com es fa amb la majoria d'obres públiques? Potser no interessava que el veïns poguessin jutjar i comparar diferents projectes per poder consultar amb enginyers sobre cada possibilitat? O potser el fet de fer-lo en un costat en concret no interessava a algú en concret? Amb aquesta forma de fer només s'ha pogut escoltar l'opinió d'un expert. Tal vegada aquesta segona opció que demanen els veïns resultava més dificultosa i no interessava econòmicament? Si és així, no tenen dret els veïns de saber que es tracta d'una qüestió econòmica? Quin preu té la satisfacció dels qui patiran per sempre més aquest canvi?

Un dels ponents va donar a entendre que ens teníem que sentir contents ja que poques vegades s'havien pres tantes "molèsties" per contentar el poble. Dons permeti'm que li digui que cada poble pertany als veïns que allà hi viuen i no dels qui manen. Els polítics o els presidents de les associacions son elegits per treballar defensant les voluntats de la majoria dels ciutadans, i no per fer-los anar pel camí que els interessa distraient-los amb bones paraules o donant-lis altre cosa que els interessa, com ara una platja amb condicions. El preu que estan fent pagar, sens dubte, és molt alt.

La gent té dret a expressar-se i a queixar-se tantes vegades com cregui i a més ho farà tantes vegades com es senti manipulada o poc escoltada. Haurien d'estar orgullosos de la implicació i mobilització dels veïns, uns veïns que defensen i lluiten per conservar un entorn d'una forma admirable; i que encara que no s'hagi pogut modificar res, ja que sembla que tot això ja fa temps que estava decidit, no els facin sentir avergonyits pel que fan sinó feliciti'ls per estimar-se, i sentir-se seu, allà on viuen.
Els veïns des Canutells, a partir d'ara, tindran moltes més dificultats per moure les embarcacions de les que tenien fins ara, tindran una rampa que esmitgi el seu raconet natural i nedaran entre el gasoil de les embarcacions entrant i sortint, però les tonelades de formigó s'encarregaran sempre de recordar-nos qui hi havia al darrera de tot això i no va ser capaç, o no li va interessar, trobar una solució millor.

Cristina Manrique Sintes
Santa Ana (Es Castell)