TW
0

¿Ignorancia u olvido?

Leyendo con agrado e interés, en el diario insular "Menorca", de fecha 19 de octubre, el artículo publicado bajo el título "Cambio de registro en las tablas"; dedicándole especial atención, me congratula que el autor del mismo se preocupe de divulgar, muy acertadamente, la problemática expuesta.

Pero en lo concerniente al apartado de Mahón, me sorprende que no se efectúe mención alguna a la Compañía de Teatro "Federico García Lorca" de la Casa de Andalucía de Menorca. Desde su creación como Grupo del mismo nombre, viene desarrollando de forma continuada una gira de representaciones teatrales itinerantes en nuestra isla, y en el exterior.

Así, con obras de importantísimos y prolíficos autores andaluces, como "Cancionera", un bello drama rural de los Hermanos Serafín y Joaquín Álvarez Quintero; o, "Anacleto se divorcia" de Pedro Muñoz Seca; la citada compañía tiene mención asidua en los medios de comunicación escritos y orales; además de una excelente crítica proveniente de diferentes sectores; hasta el punto que el reconocimiento a la labor traspasa nuestra frontera territorial isleña, y nos transporta a efectuar, con gran éxito, actuaciones en diferentes municipios de la capital del Archipiélago. Juzguen conforme al cuadro de actuaciones efectuadas que se reseña:

"Cancionera"
23 de julio 2006. Teatro Principal de Mahón. 28 de julio 2006. Estadio Fútbol de Sant Lluís. 23 enero 2007. Teatro Principal. 10 febrero 2007. Sala Multifuncional de Es Mercadal. 3 marzo 2007. Teatro Salesiano Calós de Ciutadella.

"Anacleto se divorcia"
26 abril 2008. Sala Multifuncional. 3 mayo 2008. Teatro Principal. 17 noviembre 2008. C.A. de Menorca. 30 noviembre 2008. Centro C. 17 de enero. Ciutadella. 6 diciembre 2008. Teatro OAR. Sant Lluís. 4 septiembre 2009. Claustro Santo Domingo. Pollença. 25 septiembre 2010. Teatro Casal de Peguera. Calvià. 16 octubre 2010. Orfeón Mahonés. 23 octubre 2010. Plaça des Mercat. Es Castell.

Si a este bagaje le añadimos que nuestro director, actor y rapsoda D. Juan Cubas es nuestro maestro y único responsable; el cual ha celebrado sus 50 años de debut en el Orfeón Mahonés, durante la representación de "Anacleto" este 16 de octubre de 2010; poco más se puede añadir para entender que nuestra Compañía de Teatro, por méritos propios debería aparecer mencionada en el artículo al que se hace referencia.

Secretaría Casa de Andalucía
en Menorca
Maó

-------------------------

És mania meva?
Aquesta carta es senzillament per expressar lo que des de fa temps volta pel meu cap. No sé si són manies meves, si passa de veritat o si hi ha un poc de tot.

Es tracta de la nostra premsa local. Per què moltes coses que passen a Ciutadella són notícia quan a les altres poblacions de Menorca se les ignora? Per exemple: Dels plens dels Ajuntaments, normalment només en tenim notícia dels de Ciutadella en què es destaquen les coses pitjors que passen allà. Dels altres pobles de l'Illa no saben tan sols si se'n fan i molt menys que es debat en ells.

Quan s'intenta fer alguna millora per a la ciutat, pareix que es posen d'acord amb el Consell Insular (que en teoria tindria que vetllar igual pel bé de tots els menorquins) per posar mala maror i desbaratar els projectes inicials que si no s'arraconen, al menys se retrassen, les obres se eternitzen a més de no fer el que realment necessita el poble, ja sia pels alarmismes infundats dels Verds i companyia... per falta de finançament... per restar-li importància... per por de treure competències a Maó... i un llarg etc.

Si no fos per les cartes d'opinió de els lectors, no ens adonaríem moltes vegades de les travetes i els inconvenients que ens posen o que ens intenten posar, per tirar envant moltes de les nostres il·lusions.

Suposo que som massa dura i que realment el que passa no és així. Però què hi farem?... jo ho veig d'aquesta manera.

Margarita Bosch Mesquida
Ciutadella

-------------------------


Rectificació de TVE
Televisió Espanyola a les Balears lamenta profundament l'error que va cometre a l'Informatiu Balear d'ahir, 21 d'Octubre de 2010. TVE va dir que la regidora del PSM a l'Ajuntament de Ciutadella, Maite Salord, estava imputada pels delictes de prevaricació i negligència en la custòdia de documents. Era una confusió amb una altra regidora del mateix Ajuntament, Antònia Salord, del Grup Mixt. En adonar-se de l'error, TVE va rectificar al mateix Informatiu i va demanar disculpes. Avui ha tornat a reconèixer la confusió i ha reiterat les disculpes a Maite Salord i al PSM de Menorca.

Joan M. Zaldívar
director de TVE a les Balears
Palma

-------------------------


Himno Nacional (1)

Ante alguna versión distorsionada sobre la moción presentada por UPCM, instando al Equipo de Gobierno a mantener la interpretación del Himno Nacional Español en el día de Sant Antoni, debemos felicitar al Diario Menorca por la objetividad con que reflejó la información y queremos hacer constar que dicha moción no iba contra nada ni contra nadie, sino a favor de la unión de todos y realmente la defendimos en los siguientes términos:

Cuando España fue más fuerte, fue en una época en que sus regiones gozaban de unas grandes dosis de autonomía y autogobierno, durante los reinados de Carlos I y Felipe II.

La Guerra de la Independencia empezó el 2 de Mayo de 1808 en Madrid, con un levantamiento popular al que se sumó la pequeña guarnición del Parque de artillería de Monteleón y algunos militares encabezados por los héroes nacionales Daoiz y Velarde. Enseguida se convirtió en un esfuerzo común de todas las regiones españolas, con episodios de resistencia popular tan conocidos como los de Cádiz, dónde estaban reunidas las cortes constituyentes o los sitios de Zaragoza y Gerona. Esta última vez en que el territorio español fue invadido, se alzaron espontáneamente en su defensa una serie de personas surgidas del mismo pueblo, como Agustina de Aragón o el "timbaler del Bruch", en cuyo monumento reza la leyenda: "Viajero para aquí, que el francés también paró, el que por todo pasó no pudo pasar de aquí", en recuerdo de la hazaña de los voluntarios de Igualada y Sabadell.

Incluso la primera República, mucho más pacífica que la segunda, pese a los excesos disgregadores del cantonalismo, respetó y mantuvo el Himno Nacional. Un Himno que no es de derechas, ni de centro, ni de izquierdas, porque es patrimonio común de todos los ciudadanos españoles y de todas y cada una de las regiones que forman España.

Ser y sentirse español es plenamente compatible con ser y sentirse ciutadellenc, menorquín, catalán o valenciano, por hablar de comunidades que compartimos una lengua común y por ejemplo el Himno de la Comunidad Valenciana habla con toda naturalidad de "ofrenar noves glòries a Espanya" mientras "flamege en l'aire nostra senyera".

En los estatutos de UPCM se dice al respecto: "Queremos recuperar un valor frecuentemente olvidado: el patriotismo. Somos patriotas porque queremos mejorar España a partir de todos los ámbitos a nuestro alcance, especialmente Ciutadella. Nos pronunciamos a favor del regionalismo tradicionalista, en contraposición a la concepción centralista del Estado.

Unió des Poble de Ciutadella de Menorca (UPCM)

-------------------------

Canvi de rumb en el Govern central?

Aquest dimecres el President del Govern Espanyol J. L. Rguez. Zapatero ha procedit a la major remodelació del govern des que és president. La més que anunciada substitució del ministre de Treball, Celestino Corbacho, s'ha convertit al final en l'excusa perfecta per intentar adreçar la deriva en la que s'ha convertit la gestió governamental des de fa temps. Des d'Esquerra de Menorca – Esquerra Unida entenem aquesta remodelació com una forma de intentar amagar les conseqüències derivades de l'aprovació dels pressupostos més antisocials perpetrats des de l'inici de la transició democràtica espanyola. No oblidem que s'ha elegit l'anunci de remodelació el mateix dia que s'aproven aquests pressupostos per tapar la que era la vertadera notícia del mes. Aquest nou govern, per molt que es vulgui fer veure que és un gest a les bases d'esquerra del partit, neix totalment amb les mans fermades, d'una banda per culpa de les mesures regressives aprovades en els últims mesos, i d'altra pels retalls dels comptes públics per a 2011 i el pacte d'estabilitat acordat entre el PSOE i les formacions nacionalistes del PNV i Coalició Canària. La supressió dels ministeris de Igualtat i Habitatge, en altres moments elevats a l'altar de les polítiques socials pel propi PSOE, ara desapareixen fruit de la pressió del PP que contínuament així ho ha vingut exigint.

I en allò del que realment importa en aquest moment, com són les polítiques econòmiques i socials, es consolida el nucli dur de l'equip d'Elena Salgado, el que significa que es seguirà apostant per les indicacions i exigències que marca el Fons Monetari Internacional (FMI), els mercats internacionals i la pròpia banca espanyola. En definitiva, el que EM – EU esperava, i espera, no és un canvi de cromos sinó un canvi de política que serveixi per trobar solució als més de 4,5 milions de desocupats o als pensionistes que estan sofrint els retalls de la política pressupostària, per posar dos exemples.

Un cop més el govern ZP ha decebut, i tampoc deixa de ser curiós que s'intenti vendre com un gir a l'esquerra, el mateix dia que el congrés aprova els pressupostos amb l'ajuda de la dreta nacionalista, que la única cosa que ha exigit ha estat millores per a les seves comunitats autònomes. La pregunta que ens fem és, modificarà el nou govern tota la seva política econòmica aprovada en els darrers mesos? Ho dubtam.

Ens imaginam que el PP, més enllà de l'estratègia política d'acosament al govern, es deu fregar les mans al veure la quantitat de feina bruta que els socialdemòcrates, tal i com ahir mateix es va autoqualificar el President, els hi està llevant d'enmig. Al final de tot no és gaire distint del que està aplicant el Govern Sarkozy a França i que té la població en peu de guerra, clar que allà sí amb l'oposició del PSF.

I per acabar, una altra perla que coincideix en el mateix dia de l'anunci de canvi de govern. El cap del departament europeu del FMI, ha alabat (un cop més) la política econòmica d'Espanya amb les mesures destinades a l'hora d'aconseguir l'objectiu de seguir reduint el dèficit, encara que açò signifiqui una contracció del 0.3 % de creixement en 2010 a diferència del creixement mitjà del 1.7 % en la zona euro que es preveu. Però açò sí, exigeix dues condicions més, d'una banda l'existència d'un Pla B per si no basta la política actual, què no és més que noves mesures restrictives en matèria de despesa pública, i ..., l'aplicació el més prest possible de la reforma de les pensions. Així que ens demanam, qui governa Espanya ? Ha estat elegit democràticament el FMI i la gran banca per governar aquest país ? En plena crisi del sector privat si no hi ha inversió pública qui reactivarà l'economia ? Per favor, fora hipocresies i no ens xerrin d'un govern d'esquerres.

Comissió Executiva d'Esquerra de Menorca – Esquerra Unida
Maó