TW
0

Fugir
de Menorca
Després de 69 anys visquent a Ciutadella de Menorca he de fugir de ca meva per no tenir on anar. Pateixo una malaltia mental que no em permet viure tota sola i no existeix cap centre, en tota l'Illa, que em pugui acollir. No estic tant malament com per anar al Centre de Salut Mental Sant Miquel però tampoc estic prou bé com per anar a la unitat de respir del Centre Sociosanitari Santa Rita.

Evidentment, no soc jo qui escric aquesta carta sinó la meva filla, perquè jo començo a tenir símptomes de demència que no em permeten raonar amb claretat ni ser la mare, la germana o l'amiga que era fins fa ben poc.

Menorca no és una illa per a gent gran. Almenys per a gent gran amb alguna malaltia mental i que vulgui mantenir la seva qualitat de vida.

A la unitat de psiquiatria de l'Hospital Mateu Orfila, a Maó, no creuen que puguin fer gran cosa per mi, així de clar ho diuen. Intentaran millorar la meva situació però tot i patir, de forma controlada, la malaltia de trastorn bipolar des de fa més de quaranta anys ara sembla que tot es complica amb nous símptomes que aparentment són de demència i que m'obliguen a estar acompanyada les 24 hores del dia. Per contra, des de neurologia del Canal Salat, tot i fer més de dos anys que em visiten, no fan un diagnòstic clar ni consideren el tema com urgent ja que, entre prova i visita, poden passar més de quatre mesos, i el temps va jugant en contra meu. Jo enc ho sé para noerò els meus fills han pres una determinació per mi: aviat partiré cap a Barcelona. Ells viuen a Catalunya i allà pots trobar alguna residència geriàtrica privada especialitzada en acollir persones que pateixin algun tipus de trastorn mental. Ells esperen que allà em pugui recuperar i tornar algun dia cap a Menorca, l'illa d'on no hauria d'haver partit mai.
Mònica Genestar Fiol
Sabadell

Sa Graduada no està a 500 metres
En contra del que s'està afirmant des de la Conselleria d'Educació del Govern Balear i del que va dir la Sra. Rita en els mitjans de comunicació, Sa Graduada està exactament a 725 metres de l'escola de la Ronda, recorregut fet a peu i calculat pel "Google Earth".Aquesta no és una dada sense importància. Es molt significativa per a noltros i els nostres fills, que tenen d'entre 3 i 12 anys i que no caminen a pas d'adult, naturalment.

Una bona part de les famílies de Sa Graduada vivim encara més enllà de l'escola, cap al tros de s'Arraval, sa Rovellada de Dalt o de Baix, Isabel II, Costa de Deià, etc. Aquest fet ens situa res més i res menys que a 1 km. o més de l'escola de la Ronda. Fillets que ara tenen l'escola a 5-10 minuts caminant, la tindran a mitja hora si el trasllat es materialitza. A més, no hi podran anar sols a l'escola tant prest com ho fan ara. La majoria d'ells seran acompanyats en vehicle.

És així com guanyam en qualitat de vida? És així com es fomenta la mobilitat sostenible i l'estalvi d'energia a la ciutat de Maó?

I no oblidem que més del 50% de l'alumnat de Sa Graduada va a peu a l'escola i ho vol seguir fent.

Seguiu-nos a Facebook: "Salvem Sa Graduada i recuperem el centre de Maó".
Joana M. Garau Sobrino
Maó