TW
0

X Festa de la premsa local

El passat 4 de desembre vam celebrar a la Sala d'Activitats Ciutadanes d'Alaior la X Diada de la premsa local, acte organitzat per l'Associació de Premsa Local de Menorca (APLM).

Volem agrair el suport rebut per part de les diferents administracions públiques que, amb la seva presència a l'acte, van recolzar la tasca de les revistes locals: a Joana Barceló, representant del Govern, i a David Moll, regidor de l'Ajuntament d'Alaior.

L'acte principal de la diada es veié deslluït a causa de la vaga de controladors aeris, que impedí l'assistència dels representants de la premsa de proximitat de València (Francesc Martínez) i de Mallorca (Gabriel Mercè).

En tot cas, agrair a David Baret Brun, representant de l'Associació de Premsa Comarcal de Catalunya, que parlà sobre l'estructura de la seva associació en els tres àmbits del negoci, la informació i la participació. Una xerrada interessant per conèixer de primera mà el funcionament d'una important associació que té més pes que els mitjans diaris. El nostre agraïment a Binary, per elaborar una pàgina web interessant i dinàmica.

La nostra enhorabona a tots els membres proposats per les revistes que van ser guardonats amb els reconeixements de l'associació: Binary (Alaior Esportiu); Antoni Pons (Xerra i Xala); Laura Riera (Ventet Fornells); i S'Ull de Sol destacà els fundadors de la revista (Pere Oleo, Bartomeu Pons, Pere Reurer, Anselm Barber, Rita Anglada, Miquel Marquès, Amador Alzina, Pere Alzina, Pau Sintes, Serafí Pons, Joan Verger i Isabel Ferrer).

I, finalment, el nostre més sincer agraïment a Antoni Rotger, Alfonso de la Llana i Jordi Orfila pels bons moments que ens van oferir en el glosat que va tancar l'acte. Un record especial per a Jaume Llambías que una circumstància personal li va impedir poder acompanyar-nos. A tots els ells, el nostre sincer agraïment, perquè sempre estan a punt per participar en actes culturals per tal de fomentar la glosa menorquina.

A tots els que van participar a l'acte el nostre més sincer agraïment.

Miquel À. Marquès Sintes
associació de Premsa Local
de Menorca

---------------------------------

Dies de pont que no oblidarem

Poques vegades uns dies festius donen tan que parlar com aquest pont.

Comencem el divendres amb l'aprovació per part del Govern de Zapatero del nou paquet de mesures anticrisi, noves mesures que encara posen més de manifest la deriva neoliberal d'aquest govern que ha oblidat les polítiques socialistes i obreres. La semi privatització de sectors tan estratègics con el control dels aeroports, i la disminució de les ajudes als aturats demostren cada vegada més que el control dels estats està en mans dels mercats i que els governs són simples titelles del poder econòmic.

Aquestes mesures antisocials han quedat tapades, i ja ha anat bé al Govern, per la vaga encoberta dels controladors. No hi ha cap tipus de justificació a l'acció dels controladors però no vull oblidar que la responsabilitat del fracàs d'una negociació és de les parts que negocien. És evident que el Govern Central manca d'eines suficients per encarar una negociació amb qualsevol col·lectiu de treballadors i treballadores i això és degut a la seva pèrdua de sobirania a favor de l'especulació. Com he dit, no justifico l'acció dels controladors perquè crec que sempre hi ha altres formes de aconseguir les coses sense que passin per "fastidiar" a milers de persones, penso que els controladors haurien de ser més flexibles i intentar arribar a acords.

El resultat d'aquesta acció dels controladors ha tingut unes conseqüències nefastes. La declaració de l'estat d'alerta i militarització dels controladors no pot ser una solució. Treballar sota aquesta pressió no pot comportar res de bo, i confio que no hi hagi conseqüències més greus que afectin al transport aeri. Volar amb por no és el millor escenari per als menorquins i menorquines que no tenim més remei que emprar els avions...

El dilluns, 6 de desembre, es celebra l'aniversari de la Constitució. La veritat és que no sé que hem de celebrar quan s'està vulnerant de forma sistemàtica, i hi ha prou amb llegir l'article 35 que determina el dret i el deure al treball, l'article 41 que fa referència a la protecció als desocupats, o l'article 47 on es garanteix el dret a una vivenda digna. És com a mínim hipòcrita celebrar una llei que no es compleix. Molt més coherent seria canviar el punt 2 de l'article 1 de la Constitució, perquè la sobirania nacional ja no resideix en el poble, sinó en els bancs i en el FMI.

Avui, dia 7 de desembre, llegint als mitjans de comunicació la preocupació dels sindicats menorquins per el miler de persones que es quedaran sense cap tipus de prestació al mes de febrer i que el Consell Insular no té previst cap augment, respecte a l'any 2009, de les rendes mínimes d'inserció. Què espera a aquestes persones si no hi ha possibilitat de fer polítiques que potencien la creació de feina per les mesures que impossibiliten el endeutament de les administracions?

Això és un prova més que per aquest Govern i per l'oposició del PP, que malgrat ho intentin ocultar està totalment d'acord amb les mesures aprovades, les persones no tenen cap importància. Es continua funcionant afavorint a les grans fortunes a costa dels drets dels treballadors i treballadores, hi ha prou amb recordar que els pressupostos de la nostra comunitat no s'han aprovat per la negativa del PP i UM a pujar els impostos a les rendes més altes...

Per acabar de rematar-lo, avui dia 7 ens desperten amb la notícia d'una altra dona morta per violència masclista.

Es difícil imaginar què més de dolent ens pot passar. Els pessimistes diuen que les desgràcies mai venen soles, aquest pont els ha donat la raó.

Jesús Barrasa
coordinador Insular d'Esquerra de Menorca – Esquerra Unida.