TW
0

El Consell tracta igual tots els ajuntaments

Gairebé una setmana després del debat entorn al pressupost del Consell, crec necessari i oportú respondre a determinats posicionaments polítics.

En primer lloc, , per valorar l'immens esforç que exigeix la gestió de totes les hisendes locals, he de reconèixer els moments d'importants dificultats econòmiques i la repercussió directa que això significa per a les tresoreries públiques.

De la relació entre administracions i per nivells, els ajuntament es troben al final d'una cadena i el Consell, en tant que entitat supramunicipal, enmig de la mateixa; per tant i molt probablement, suportant una tensió afegida.

Dimecres passat, la primera d'aquestes afirmacions em servia d'introducció per criticar les incongruències polítiques del màxim responsable de les finances des Castell i president insular del PP qui sol suggerir o anunciar polítiques al Consell amb unes repercussions pressupostàries que després, o s'encarrega de criticar o no és capaç d'aplicar allà on pot.

En segon terme i sintonitzant amb l'exposat abans, desmenteixo rotundament qualsevol insinuació que vulgui fer veure que la política de pagaments del Consell als ajuntaments obeeix a una estratègia sistemàtica de caire partidista. El tracte dispensat és igual per a tots, de tal manera que cada quatre mesos es compensen drets i obligacions reconegudes; a més, el Consell avança durant tot l'any el pagament per a sostenir el funcionament de tots els serveis mancomunats per compte de tots els ajuntaments, apart de finançar-ne el 50% (bombers o neteja de platges, per exemple). Fa pocs dies, el Consell ha liquidat 1.6 milions d'euros a favor dels ajuntaments.

En aquest sentit, el que sí és notícia és el que reconegué el PP en el passat ple del CIM: segons la seva portaveu, les inversions que provenen de fora són el resultat d'una afinitat política sense cap mèrit més, i no d'altres qüestions com ara els plans autonòmics, els equilibris territorials, les lleis de transferències o els acords de finançament. Clarament i sense embuts, ens ve a donar la raó quan denunciam que el deute del Consell és directament proporcional al grau de persecució política rebuda per part del PP quan governava a la CAIB.

Tot i a destemps, és de justícia que aquesta relació causa-efecte la reconegui el mateix PP, serà això una primera passa abans de demanar disculpes?.

Gabriel Subirats
conseller executiu de Serveis
Generals i Treball del Consell
de Menorca

--------------------------------------------------

Impuestos de primera y servicios de regional

Estos días he leído en la prensa insular un escrito del concejal de hacienda del Ayuntamiento de Es Castell sr. Tadeo en que entre otras cosas decía "último informe del CES, correspondiente al año 2009, dice que Es Castell es el municipio con menor presión fiscal de la isla" el primer pensamiento que me vino a la cabeza fue me había equivocado de periódico y había cogido la prensa del día de los inocentes, comprobé la fecha del periódico un calendario y no, no era del día de los santos inocentes. Digo esto porque los vecinos de Trebalúger sí que sufrimos una fuerte presión fiscal ya que a cada uno de los vecinos anualmente nos suben un 10% el I.B.I. y esto equivale a unos 100€ cada año de promedio por vivienda, estando en tiempo de crisis, por lo que en la actualidad el recibo del I.B.I. para los que vivimos en Trebalúger nos sale por más de 1000€ de promedio por vivienda.

También dice "cuando accedimos al gobierno en el Ayuntamiento nos encontramos con un endeudamiento del 85% y hoy, según se desprende del informe de intervención, está en un 63%" en principio si se cobra y no se gasta es fácil reducir la deuda.

En Trebalúger como se ha publicado en repetidas veces carecemos de los servicios de agua, luz (en la mayoría de las calles) y alcantarillado (nosotros pedimos al Ayuntamiento la paralización de la ejecución de las obras ya que no estaba clara la financiación de las obras así como el Ayuntamiento nos pedía que los vecinos aportáramos el 90% del alcantarillado), por lo que los gastos que se hacen en Trebalúger son mínimos.

Como decimos "Impuestos de primera y servicios de regional"

Gerardo Pons Femenías
presidente de la AVV
de Trebalúger
Es Castell