TW
0

Quesería Menorquina no pot tancar
Des de fa molts anys, periòdicament, hi ha qui diu que "Quesería Menorquina" nom actual, "El Caserío" nom conegut per la majoria, o "Sa Formatgera" , nom popular de la fàbrica a Menorca, acabarà un dia tancant.

A finals de 2008 quan Kraft va anunciar la seva intenció d'acomiadar treballadors de distintes plantes i tancar la fàbrica de Menorca, algunes persones, fins i tot de renom, van opinar que "no es podia fer res" , que si una "multinacional prenia una decisió era impossible tornar-la enrere.

CCOO va treballar de manera coordinada, a diferents àmbits, primer amb el conjunt de la societat menorquina (agents econòmics, socials, associacions de ramaders, administració local, premsa…), després a nivell estatal i fins i tot a nivell internacional amb la UITA (Unió Internacional de Treballadors d'Alimentació, Agrícoles, Hotels, Restaurants, Tabac i Afins) amb una fulla de ruta, i sobretot amb el recolzament i suport en tot moment, dels treballadors a CCOO Sabíem, com ara que la fàbrica és viable, que no té crisi i que és una planta puntera dins la industria de l'elaboració de formatge fos, aquesta era la nostra principal garantia.

Ara tornem a tenir una situació difícil i en plena crisi amb un atur que a Menorca ha arribat als 7.156 treballadors, cada un amb el seu problema i la seva realitat "Quesería Menorquina" torna a estar en perill per una mala gestió. CCOO no pot decidir avui com ahir a qui es ven una fàbrica, això ja entra dins el món estrictament de relacions privades mercantils, però sí que pot cercar solucions per sortir de la situació actual i és el que esteim fent. CCOO està compromesa amb els llocs de feina i el manteniment de l'activitat econòmica i quan, com passa a "Sa Formatgera", els treballadors mos donen suport (recordem que el comitè d'empresa està conformat només per delegats de CCOO i més del 90% estan afiliats al nostre sindicat) tenim més possibilitats d'aconseguir solucions. Els treballadors de "El Caserío" no són ni millors ni pitjors que els altres, ni més ni manco importants que els quasi bé 7.000 aturats que ara hi ha a Menorca, però l'activitat d'aquesta empresa té una importància fonamental per a l'economia de l'Illa. Si aquesta fàbrica tanqués, a més dels 182 nous aturats directes, hem de sumar que la indústria crea un mínim de 1'5 llocs de feina indirectes per cada lloc de feina directa, això vol dir en aquest cas 273 aturats més, la desaparició de vàries explotacions ramaderes amb un impacte afegit, no només al sector primari, sinó al paisatge de l'Illa, empreses de transport de mercaderies, proveïdors, etc.; però a més baixaria el nivell de volum de transport de mercaderies marítim amb conseqüències més que evidents de possible pujada de preus per enviar containers i disminució de freqüències de vaixells de mercaderies, la qual cosa repercutiria molt negativament a la resta de tot el teixit industrial de Menorca (Indústria Bijutera, Calçat i Alimentària) seria un cop a l'economia de Menorca del que difícilment ens podríem refer.

No és casual la implicació de CCOO a nivell estatal, el secretari general de la Federació Agroalimentària, Jesús Villar, personalment s'ha implicat en aquest cas i també el nostre secretari general, Fernández Toxo està al corrent i ha fet les seves gestions.

Ara com fa dos anys, quan Kraft volia tancar "El Caserío", Menorca ha d'estar unida en defensa dels interessos dels treballadors, és a dir, el manteniment dels llocs de feina i garantir la viabilitat de la fàbrica davant els problemes que rés tenen a veure ni amb la crisi ni amb manca de competitivitat. "Quesería Menorquina" és viable, té clients que saben de la serietat dels treballadors i la qualitat del producte, entitats financeres que estan disposades a mantenir el finançament i creiem que la majoria de la societat Menorquina és conscient de la importància d'aquesta fàbrica pel conjunt de l'economia.

CCOO exigim als Governs d'aquí i de Madrid la seva implicació, no perquè amollin euros com algú pot pensar, el seu paper no és aquest, però sí que poden actuar amb iniciatives que són necessàries. A la societat de Menorca hem d'agrair el seu suport i, finalment, com a sindicat seguirem amb la fulla de ruta, com fa dos anys, perquè finalment "Quesería Menorquina" no tanqui les seves portes, el que més ens interessa no són les denúncies del problemes i la queixa, el que més mos interessa són les solucions, i amb aquest objectiu es fa feina. Els treballadors ho saben, tot i que estan passant per una situació molt difícil, que el comitè junt amb el sindicat no han estat un minut aturats i que ho tornarem aconseguir.

Quesería Menorquina, no pot tancar, Quesería Menorquina no tancarà.

Ramon Carreras Torrent
Secretari General de CCOO
Menorca