TW
0

Español idioma nacional
El futuro de nuestros hijos no puede ser supeditado a lo que quieren un grupo de seudo-regionalistas, ya España ha sufrido bastante con los separatistas vascos como para que siga sufriendo con los separatistas catalanes, he leído las declaraciones de un politiquero catalán que dice que los inmigrantes que quieran incorporarse a la sociedad deben hablar catalán, yo le contesto, los que deben integrarse a la sociedad española son los catalanes.

Conversaba con una madre de familia que viene de Murcia, con otra que viene de Granada y otra que viene de Sevilla, todas me dicen lo mismo, somos españolas no extranjeras, ¿por qué nuestros hijos deben recibir las clases en un idioma que no es el idioma español?. Nosotros hablamos castellano, muchas de las madres menorquinas tampoco están de acuerdo en que a sus hijos se les enseñe en catalán que ni siquiera es su idioma nativo.

Señores de Cataluña, Europa se ha integrado, el mundo se ha globalizado y Uds. pueden comunicarse todo lo que quieran en su idioma adorado pero no pretendan que los hijos de los demás hablen su idioma, que fuera de Cataluña nadie lo utiliza y no es el idioma oficial de España, que es el segundo idioma comercial del mundo y si algún idioma deben aprender nuestros hijos es el inglés, el primer idioma comercial, no piensen con sus complejos regionalistas o revanchistas piensen en el futuro de nuestros hijos.

Atentamente

Francisca Rojas Ríos
Alaior

Creuers
a Ciutadella
Sembla ser que el dic a Ciutadella serà operatiu aquest estiu. Ho serà pel buc de línia que abans entrava al port i que la seguretat davant el perill de rissaga va motivar la construcció del braç.

El dic, però, encara no estarà preparat per l'arribada de creuers. Fa poques setmanes apareixia per premsa que un cop finalitzada l'obra, abans de la temporada d'estiu 2012, els creuers que podran venir tindran una eslora d'un màxim de 250 metres que és el que permetrà el nou port. Malauradament, cada vegada es construeixen creuers més grans, la majoria dels quals ja superen els 250 metres d'eslora. Si ens fixam en l'any d'avarada dels darrers creuers que naveguen pel Mediterrani veurem que com més modern és el vaixell, més eslora té. En la relació de creuers que atraquen a Barcelona, Mallorca o Eivissa per exemple, el més antic té 204 metres i és del 1997. N'hi ha alguns de 251,25 construïts entre 2001 i 2004. A partir de 2002 es comencen a construir més grans i a patir de 2004 tots superen amb escreix els 250 metres fins arribar als 345.

Aquest dilluns ha aparegut per premsa que Maó perdia quota de creuers sobretot per la manca d'infraestructures que permetin vaixells de gran eslora. Que per aquest fet a les fires especialitzades, Menorca ni tan sols té representació. El més gran que arribarà a Maó aquest estiu és de 214 metres. I alhora la notícia també comentava que la demanda d'aquest tipus de turisme, que recordem no consumeix territori, s'està disparant els darrers anys.

Aquestes dades ens venen a dir que una vegada el dic de Ciutadella estigui acabat, ja estarà pràcticament obsolet. Així els creuers que vindran els anys posteriors seran els més antics, els menys luxosos.

El dic és la major inversió feta a Menorca els darrers anys, desconeixem els motius tècnics que no permeten adaptar el dic a la realitat dels creuers, però veiem indispensable que ja que s'ha fet el dic, aquest s'adapti als criteris actuals de mercat perquè veritablement sigui útil com a infraestructura de futur. Ara és el moment de rectificar i treballar per l'arribada, al igual que a Palma o Eivissa, de creuers moderns. D'altra manera, aquest etern debat malauradament es tornarà a obrir en un futur proper.

JUNTA DIRECTIVA DE CIUTADELLA ANTIGA