TW
0

Salvem el PTI, salvem Menorca

Abans de tot, anam a definir els trets essencials de la nostra estimada terra, Menorca. Com podreu comprovar si feis una volta (sencera) pel meravellós camí de cavalls, la terra on vivim està rodejada d'aigua per totes bandes. Aquest fet, i ara ve la primera lliçó de geografia, ens fa arribar a la conclusió que habitam una illa. Idò bé, Aquesta peculiaritat geogràfica és ben interessant des de molts punts de vista.

Primerament, i és d'allò més obvi, disposem d'una quantitat limitada de recursos naturals, d'aigua (entenem "dolça"), de territori, de sòls agrícoles... En segon terme, la nostra singularitat illenca ens proporciona un increïble (i únic) patrimoni tant pel que fa a biodiversitat com pel que fa a singularitat humana i cultural. En tercer lloc, i en relació amb els dos punts anteriors, hem de xerrar de la vulnerabilitat i fragilitat que açò representa per un territori de poc més de 700 km2 en mig de la mar. Tot açò, i a qui li sembli poc que aixequi la mà, va propiciar que l'any 1993 Menorca fos declarada Reserva de la Biosfera per la UNESCO, fet que respon a la necessitat de preservar uns valors tant ecològics com culturals altíssims, així com la diversitat del nostre territori.

En aquest context, i no és "moco de pavo", va néixer el Pla Territorial Insular de Menorca (PTI) de que tant es xerra darrerament. El PTI, instrument d'ordenació territorial que tots els menorquins hauríem de venerar al manco tres vegades al dia, va néixer, entre d'altres, amb la finalitat de conservar els valors naturals, patrimonials, socials i culturals únics de Menorca dintre d'un desenvolupament sostenible que, "ojo al dato", és allò que ens proporciona riquesa, contràriament a allò que pensen determinats polítics i empresaris.

Que els menorquins estem enamorats de Menorca és un fet, només hi ha que veure l'orgull que senten els estudiants que estan fora quan els demanen: – "I tu, d'on ets?" – "Jo? De Menorca!" – I és que açò forma part de la singularitat illenca. Però la valoració del nostre paisatge (en el més ampli sentit geogràfic) va molt més enllà. Actualment, la creixent demanda de paisatges de qualitat és evident, Menorca és un reclam turístic precisament per açò, i és el que hem de cercar per al nostre territori, garantir el futur del nostre ecosistema, ja que açò és garantir el futur de la nostra economia.

Santiago Cardona Martínez
geògraf
Maó

--------------------------------------

4.910.200

Solo son 7 cifras. Pero si al lado de esta cifra pongo la palabra parados, ya suenan mal, muy mal. Así es, hay casi cinco millones de parados en España (según la EPA).

Según Zapatero, pronto empezará a bajar, pero lo que pasa, es que hace más de un año que dice lo mismo. ¿Qué hacemos? ¿Le seguimos escuchando? ¿Por qué no reaccionamos?

No es la primera vez que este personaje dice cosas que no cree. Hace tres años realizó muchas afirmaciones que anunciaban el empleo total, que no se bajarían las pensiones, que a los funcionarios no se les tocaría el sueldo, que los militares no irían a ninguna otra guerra y….. Ahora, cuando todos o la mayoría esperábamos que dimitiera y convocara elecciones generales, nos dice que no se presentará a los comicios pero que seguirá en el cargo hasta agotar la legislatura.

Después de tantas mentiras ¿Se volverá a presentar?

Dani Prieto Florit
Ciutadella

--------------------------------------

El carril velo: un passa important

Des de la Penya Ciclista de Ciutadella voldríem agrair l'esforç que ha fet l'Ajuntament de Ciutadella els dos últims anys a l'hora d'executar el carril velo de Ciutadella. Creiem sincerament que la velo és un dels mitjans de transport més adequats per moure's pel nostre poble. És ràpid, còmode i, apart, saludable per tots. Gràcies per fer realitat aquesta valenta proposta que ha millorat la mobilitat, sobretot dels més joves i de la gent major. A més, el darrer any s'han anat resolent molts dels punts negres que inicialment podien esdevenir un perill pels ciclistes i també s'han creat prou aparcaments de bicicleta, tan importants. En definitiva creim que ha estat una passa important per millorar el model de ciutat que volem ser.

Aprofitant l'avinentesa, volem recordar que encara no s'ha resolt el problema amb el camí de la Trinitat. Un camí que és públic, però que el desús va fer que quedés tancat al pas no fa tants anys. A instància nostra, l'Ajuntament el va eixermar i el vam poder utilitzar en la Volta BTT 2008. Queda pendent, però, eliminar les barreres que ara tanquen el pas, així com arranjar les parets seques. Esperem que en breu, l'Ajuntament pugui fer aquest petit esforç que suposa la recuperació d'un camí que, no ho oblidem, és patrimoni de tots.

Junta Directiva de la Penya Ciclista
Ciutadella

--------------------------------------

Elecciones cada año

Cuando veo las noticias que nos van inundando desde hace unos días en los periódicos locales, se me ocurre que deberíamos plantear la convocatoria de elecciones cada año, porque parece que cuando se acerca la hora de ir a votar, nuestros gobernantes se apresuran a cumplir proyectos que durante toda la candidatura parecían ser imposibles.De repente se han concedido un montón de licencias para la apertura de tiendas de ámbito nacional que nunca creí ver en Mahón, Stradivariuss, Women Secret, Calzedonia etc.

También llevo escuchando hace muchísimo tiempo que se va a aprobar el plan general y de repente, me entero de que la próxima semana se aprobará inicialmente y se llevará al Consell insular para su inmediata aprobación definitiva.

Veo cada día, cuando paseo por las calles de Mahón como se van terminando las obras que hace años que están en marcha y parecía que nunca iban a llegar a su fin …

Oigo de nuevo las mismas promesas … que se van a ejecutar proyectos que ya tendrían que estar hechos hace ya años, por eso pienso que si cada año se hicieran elecciones, seguro que todo estaría hecho en el plazo prometido y no como sucede ahora.

Elisa Mus Gil
Maó