TW
0

El valor del voluntariat

Una societat, un poble, qualsevol ciutat hauria de mesurar el seu pes de valor en la capacitat que tenen les persones per ajudar els altres i que són els voluntaris. Una persona voluntària és una persona observadora del què té i qui té al seu voltant, la persona voluntària sap el que pot donar d'ella mateixa per ser estaló d'altres que no es poden valer per elles mateixes o per altres raons... una societat, un poble com el de Ferreries és un poble en constant progrés per la seva dinàmica i la seva capacitat d'estar pel bé de totes les persones, a força d'anys, i gràcies al compromís pres per moltes persones, el teixit o la bossa de voluntaris al nostre poble s'ha anar eixamplant de manera espectacular, d'una forma o altra cadascuna de les persones que vivim a Ferreries és voluntària d'alguna cosa a la qual poder ser solidària, podem dir que Ferreries és un exemple, un mirall per a altres societats en termes de voluntariatat.

Sentim l'alabança d'altres pobles amb felicitat i orgull pel tema del voluntariat al nostre poble però això no és el més important, el més valuós és trobar la disponibilitat i les ganes per ajudar en tot el que faci falta perquè Ferreries vagi avançant de cada vegada més i millor. És de remarcar la diversitat de la tipologia del voluntari, com també és de valorar la discreció, la disponibilitat, la dedicació, l'estimació amb la qual tot voluntari o voluntària assumeix el seu compromís envers els altres, és admirable constatar i veure com persones que són ajudades a vegades es converteixen en voluntàries per a altres persones.

La veritat és que tenim molt per destacar com ara: el voluntariat social, la feina de Creu Roja repartint menjar, organitzant cada mes les donacions de sang, el treball educatiu amb els més joves, etc.; els voluntaris de Caritas en totes les seves vessants: recollida i repartiment de menjar, roba i altre material bàsic per a tota persona; els voluntaris que acompanyen els majors del nostre poble o que van a fer companyia a persones malaltes que no poden sortir de casa, o que organitzen activitats a Xano-xano per a persones que tenen diferentes dificultats físiques; els voluntaris i voluntàries d'Una Illa pel Món, magnífica feina que fan per ajudar als missioners o persones com n'Oscar González a Centre Amèrica i que aquests a la vegada ajuden a les persones més pobres.

Podríem destacar també els voluntaris que ajuden als més joves a viure i a passar de forma sana el temps lliure com ara els escoltes, els del Casal de Joves, els de la Creu Roja de Joventut, etc. Els diferents entrenadors d'equips de futbol, bàsquet, tennis, patinatge, escacs etc. que dediquen gran part del seu temps lliure a posar en valor els mateixos valors esportius en els més petits i joves del nostre poble. Els grups de voluntaris de Medi Ambient o els mateixos de Protecció Civil que cuiden del nostre entorn, que vetlen per la nostra seguretat, etc.

Els voluntaris culturals que cuiden d'obrir i tancar la sala d'exposicions, etc. També hem de posar en valor aquelles persones ficades i compromeses en juntes esportives, escolars, culturals, artístiques, musicals, polítiques, sindicals, etc., que fan funcionar llurs grups a força d'il·lusió. El grup de jubilats voluntaris que una vegada cada mes surten al carrer a aclarir o arranjar alguns desperfectes en bé de tot el poble... les persones voluntarioses del Club de jubilats que no paren mai d'organitzar activitats i més activitats per a la gent gran.... les dones voluntàries que netegen les nostres esglésies, voluntaris lingüístics que ajuden a la integració de la gent vinguda de fora en el nostre català... quants grups hi ha al nostre poble que d'una manera o altra dinamitzen el nostre bagatge cultural, artístic, plàstic, visual, fotogràfic, musical, de dansa, de lectura, esports minoritaris i de grans majories, medi ambiental, etc.?

I tot de forma altruista i sense rebre gairebé res a canvi, i tot això té un valor immens i incalculable quan pensam que mai de la vida una administració tan petita com és la del nostre ajuntament podria arribar a assumir econòmicament si no tinguéssim totes aquestes persones voluntàries... quant ens costaria si s'hagués de pagar? Esta clar que és impossible posar valor econòmic a una cosa que no té preu, aquesta bossa de voluntaris a Ferreries no té preu perquè el seu valor és incalculable, grandiós, impagable. Esperam que aquesta tradició de servir, ajudar i ser voluntari per a altres continuï i es conservi en les futures generacions. Gràcies a tots i a totes per la feina que feis per a Ferreries.

ENTESA DE L'ESQUERRA
Ferreries