TW
0

Ferreries (5): d'IBIs i pòlisses de crèdit
El diumenge dia 4 de setembre sortia una noticia a un mitjà de comunicació escrit sobre la recaptació de l'IBI en els Ajuntaments. Aquesta noticia estava carregada d'incorreccions, donant a entenent una situació catastrofista de l'economia de l'Ajuntament de Ferreries.

La primera incorrecció es refereix a: "Ferreries destinará prácticamente la totalidad de la recaudación, casi un millón de euros, a liquidar una póliza con la Caixa".

La recaptació prevista per l'Ajuntament en concepte d'IBI per a l'exercici 2011 és de 1.635.000 € i la pòlissa amb la Caixa de 600.000 € vinculats a la recaptació de l'IBI. Els altres 400.000 € són d'una pòlissa amb el BBVA i no estan vinculats a la recaptació de l'IBI sinó sobre qualsevol altre ingrés pendent de l'Ajuntament.

Desprès en paraula del batle diu: "Recaudaremos cerca de 1,3 millones de euros, pero no lo veremos porque el dinero irá directamente al banco", señala dolido y con la desazón de saber que no podrá destinar la recaudación de la contribución -una de las principales fuentes de ingresos vía tributaria del Ayuntamiento-, a realizar mejoras e inversiones en su municipio" Aquesta és la segona incorrecció. Per què?

En primer lloc, la recaptació de l'IBI a Ferreries està prevista en 1.635.000 € per a l'exercici 2011 i les pòlisses a retornar abans de final d'any són per un total de 1.000.000 €.

En segon lloc, destacar que les pòlisses de crèdit són operacions de tresoreria per generar liquidesa, no són recursos pressupostaris per a noves despeses i inversions. És una fórmula per avançar els diners ja previstos com ingressos dins el mateix exercici pressupostari i s'han de retornar abans de la finalització d'aquest amb els ingressos previstos al mateix pressupost. No és en cap cas endeutament, una fórmula per obtenir finançament de tercers per a noves inversions i millores.

El pressupost 2011 ja contempla una sèrie d'inversions i millores pel municipi, que tenen el crèdit pressupostari pertinent. No perquè s'hagi de retornar una pòlissa de crèdit s'impossibilita el fet de realitzar millores o inversions. Si es volen fer millores i noves inversions no previstes al pressupost vigent, s'ha de comptar amb nou finançament (no pòlisses de crèdit) i fer les modificacions pressupostàries pertinents. I comptar amb nou finançament vol dir tenir la capacitat financera pròpia i/o política per obtenir-los de tercers. Els darrers 8 anys, l'Ajuntament ha obtingut 15 M. € en finançament d'altres administracions per inversions en el municipi, esperem que el nou govern obtengui aquests o millors resultats pel nostre municipi.

Analitzada la noticia, m'agradaria afegir que vincular la recaptació de l'IBI dels ajuntaments i les pòlisses de crèdit amb la situació econòmica en general de les institucions locals és totalment desafortunat. Aquí el problema de fons, és que el CIM i el Govern de les Illes Balears no paguen els seus deutes als ajuntaments. En el cas de Ferreries és preocupant perquè els darrers 8 anys s'ha invertit al voltant de 25 M. € en el municipi, dels quals 15 M. € han vingut d'altres administracions. Què passa? Que l'Ajuntament fa l'esforç i avança aquests recursos i quan té les obres acabades i pagades és quan cobra de les altres administracions. El CIM i sobretot el Govern, deuen molts diners a l'Ajuntament. Lamentar-se d'aquest fet no és suficient per solucionar la qüestió.

Donat que el tema és prou greu, demanaria al batle que posi a l'abast de tots els grups municipals la informació obtinguda en les diferents reunions amb els responsables polítics de les administracions deutores sobre la qüestió i si es disposa de cap calendari de cobrament dels deutes. El poble i l'Ajuntament es mereix solucions, no lamentacions.

Francesc Pons Morlà
Regidor de l'Entesa de l'Esquerra
de Ferreries

Enhorabona als valents nedadors
L'Ajuntament de Ciutadella, i en nom seu la regidora d'Esports, Tico González, fa pública l'enhorabona més entusiasta per la gesta esportiva que han dut a terme els tres nedadors que han fet la travessa de l'Estret de Gibraltar. En particular, la corporació felicita als ciutadellencs Toni Rotger i Tita Llorens.

Són moltes les especialitats esportives en les quals veiem com molts i bons ciutadellencs i ciutadellenques hi destaquen en competicions de tota casta de categories. Ara caldrà sumar-hi una nova especialitat: la natació de llargues distàncies, en les quals la resistència hi és un factor clau. Reiteram, idò, l'enhorabona, i els encoratjam a l'assoliment de noves i més ambicioses fites.

Tico González
Regidora d'Esports
Ciutadella