TW
0

L'amenaça de Salvador Botella a Endesa

Benvolgut senyor director:Aquests darrers dies hem pogut seguir, a través dels mitjans de comunicació, la polèmica generada per l'advertiment d'Endesa a l'Ajuntament de Maó de tallar el llum públic a la ciutat (excepte en aquells serveis considerats essencials) si els responsables municipals no abonen immediatament el deute que la Sala té amb la companyia.L'Ajuntament ha respost que la quantitat econòmica reclamada per Endesa (267.073,07 euros) és molt superior al deute real i ha advertit a la companyia que no pot admetre amenaces tan greus (i, segons afirmen els responsables municipals, del tot injustificades), com les que sembla ser que la companyia ha efectuat per burofax.

No tenc motius per dubtar de la certesa de les afirmacions dels responsables municipals i crec, endemés, que la defensa de l'interès públic és la primera obligació dels responsables polítics.

El problema sorgeix, però, al meu entendre (i entenc que el problema és molt greu, de salut democràtica), quan llegim (o sentim) afirmar al primer tinent d'alcalde, Senyor Botella, tot referint-se a Endesa, que: "Les trataremos de la misma forma que nos tratan a nosotros. Gesa debería entender que el Ajuntament tal vez tenga algunas cosas de la compañía que revisar". I, segons ens informen els mitjans, el regidor senyor Botella amenaça a la companyia elèctrica amb mirar si la central tèrmica del port de Maó té tots els permisos per funcionar (tot insinuant que li consta que no els té).

L'Ajuntament i Endesa ja s'entendran, així és d'esperar. Confii que ho faran des de la legalitat i la justícia i que no ens deixaran sense llum. Si la companyia no té els papers en regla i l'Ajuntament ho sabia, havia d'haver actuat en conseqüència abans de rebre la ditxosa carta per burofax. Si ho han descobert ara (arran dels advertiments d'Endesa), els responsables municipals haurien de comportar-se com se suposa que han d'actuar sempre: des del més escrupolós respecte a la intimitat i la identitat de la persona (o companyia) investigada i des de l'estricte consideració dels procediments administratius i les normes vigents. Ben al contrari, les paraules públiques del regidor sonen a una versió extemporània de la bíblica i antidemocràtica llei de Talió (per més que corregida i augmentada): ull per ull, dent per dent. Si tu m'amenaces, jo a tu més.

Els senyor Botella hauria de refrenar els seus impulsos i reflexionar. La nostra convivència democràtica, que sempre ha d'estar per damunt de la confrontació partidària, és del tot incompatible amb actituds com aquestes. La reacció d'un governant democràtic davant de la crítica (per més injusta que sigui o que la pugui considerar), no pot consistir mai, de manera arbitrària, en emprar (o en amenaçar d'emprar, tant li és) els poderosos mecanismes que té l'ajuntament en contra dels ciutadans que, tot exercint els seus drets, qüestionen (amb raó o sense, tant se val) una decisió municipal.

El dret a l'opinió i la crítica és un principi fonamental del nostre sistema polític i de la nostra convivència. La llibertat de pensament i d'opinió no pot ser limitada ni coartada ni de paraula ni d'obra pels poders públics a la seva conveniència. Deia Winston Churchill que la Democràcia és un sistema polític en el qual, si una persona sent que piquen a la porta de ca seva a les sis del matí, sap ben segur que és el lleter. Democràcia també és no haver de callar-te el que penses per por que t'enviïn un inspector municipal.

DAMIÀ BORRÀS BARBER
Maó

Ciutadella y su abuso recaudatorio en multas

Soy alemán residente en Düsseldorf, y hace 34 años que paso mis vacaciones en Ciutadella. Este verano llegué el 29 de agosto y al parar frente al hotel en Cala Blanca, dejé aparcado unos pocos instantes mi coche de alquiler para subir las maletas a mi habitación, y al regresar al coche me encontré un boletín de denuncia, nº62646, por haber aparcado invadiendo unos centímetros el paso cebra allí existente, ya que no había aparcamientos libres.La gran sorpresa es que el importe de la sanción es de 200 euros, lo cual en mi opinión es un verdadero abuso, pues en Alemania su importe oscila entre 30 o 40 euros.He tenido conocimiento de que otros alemanes se han igualmente sorprendido por tan excesivos importes de sanción, que consideramos totalmente abusivos y desproporcionados a la infracción, que reconozco haber cometido. Fui informado que tenía derecho a recurrir, si bien no serviría de nada, por lo que la pagué.

Creo que a mi regreso a Alemania informaré al Gobierno; probablemente la señora Angela Merkel tomará nota de tales precios en España.

El pasado verano por medio del diario "Menorca" y el semanario "El Iris" publiqué "excelencias" de Ciutadella, pero este año me temo que no haré ninguna propaganda ni recomendación para visitar Menorca. Respetuosamente.

HORST KALINA
General retirado del Ejército del Aire
Ciutadella

El PSM , a l'oposició, hi va votar a favor

El mes de març de 2009, quan el PSM, per responsabilitat , va entrar a formar part de l'equip de govern es va trobar amb un total de 4.409.627,82€ de factures corrents pendents a proveïdors, de les quals 2.442.534,94€ eren factures anteriors al 2009 i la resta de factures ,un total d' 1.967.092,88€, anteriors a 9 d'abril de 2009. Acollint-nos al Reial Decret 5/2009 de mesures extraordinàries i urgents , vam contractar un préstec i vam poder pagar 2.046.430,72€ i la resta es va anar pagant amb els pressupostos de 2009 i 2010. La contractació d'aquest préstec es va duu a plenari el 23 de juliol de 2009 i el PP va emetre un vot d'abstenció amb l'excusa que tot i que compartia la finalitat no tenia clar si haurien posat o no les mateixes factures que l'equip de govern proposava.Però quan diferent era la situació que vam heretar del PP amb l'actual (que han heretat del PSOE-PSM). A 31 de desembre de 2010 hi havia un total de 25 factures pendents anteriors a 2011 amb un total 7.858,84€ (és a dir, 2.434.676.11€ menys en factures pendents que al 2008) i 1.022.662,61€ de factures fins a 31 d'abril 2011 (és a dir,1.000.000€ menys en factures pendents que a l'abril de 2009) , en total 1.030.521,65€.Al ple de 8 de setembre de 2011 , l'equip de govern del PP va dur a aprovació l'adhesió a una línia de crèdit ICO, en base al RD 8/2011, amb l'objectiu de pagar factures corrents a empreses i autònoms per a així poder millorar una mica la liquidés de les empreses a les quals l'ajuntament té pagaments pendents.

Tot i que les condicions del crèdit no són les que l'ajuntament necessitaria, no farem demagògia sobre el tema com va fer el PP quan l'equip de govern PSOE-PSM va presentar la proposta de novació de part del deute bancari arrel del Decret-Llei8/2010, de 20 de maig, que impedia a aquest ajuntament poder accedir a cap crèdit públic o privat a llarg termini per fer inversions a l'any 2011, ja que el deute bancari superava el 75%. Aquesta vegada el PP va votar en contra de novar part del deute bancari, al·legant que l'equip de govern no s'havia esforçat prou en cercar bones condicions. Una altra vegada el PP votava amb sentit diferent depenent de si governava o estava a l'oposició ja que quan el PP governava i en època de vaques grasses van novar préstecs i en canvi quan estan a l'oposició i en època de vaques magres a la mateixa proposta la voten en contra.
Com el PSM , a diferència del PP, és coherent i manté els mateixos criteris tan quan està a l'oposició com a l'equip de govern, com que trobam important que es satisfaci el deute que l'ajuntament té amb les petites i mitjanes empreses i els autònoms, que tan mancats de liquiditat estan en aquesta època de crisi , com que pensam que l'ajuntament ha de poder seguir prestant els serveis bàsics i necessaris als ciutadans en aquestes èpoques complicades i com que , tot i que les condicions del crèdit no són les que un desitjaria, segurament si governéssim hauríem pres aquesta decisió, el nostre vot a la proposta d'adhesió al crèdit ICO va ser favorable.

Esperam , com així ho ha manifestat el nou equip de govern del PP, que es segueixi duent un control acurat de les despeses i ingressos de l'ajuntament de Ciutadella com es va fer amb la gestió feta per l'anterior equip de govern del PSOE-PSM i així intentar que les empreses i autònoms , en època de crisis, puguin cobrar el més prest possible de l'administració.

JOANA GOMILA LLUCH
Portaveu del grup municipal del PSM a l'Ajuntament de Ciutadella