TW
0

85 metres quadrats
85 m2 donen per a omplir-los de somnis, il·lusions i projectes, fets realitat amb la instal·lació d'una petita fàbrica de cervesa artesana al meu poble, Sant Climent.

85 m2 donen per a viatjar per mitja Europa al llarg de tres anys, arreplegant informació de gent que ja sap fer cervesa i que amb molt de gust m'han donat consells i orientacions.

85m2 demostren que el tracte que tu has rebut, el tens que donar a tots aquells que venguin a demanar-te'l a tu.

Amb 85 m2 coneixes molta gent: directors de bancs, taxadors de finques, notaris (que acaben cridant-te pel teu nom), registradors de la propietat, arquitectes, enginyers, aparelladors, encarregats d'obra, treballadors, electricistes, fontaners, fusters, pintors, ferrers i cristallers, mecànics, enginyers de muntatge...

85m2 donen també per a posar el teu granet "d'arena" amb la construcció d'Europa. La maquinària (tres mesos de construcció i 10 operaris) comprada a Alemanya. La màquina embotelladora, l'etiquetadora i la màquina de fer net els barrils a Itàlia, els bòtils per omplir-los de cervesa a Txèquia, les etiquetes a una empresa local, els barrils a una empresa de Granada, els taps a una altra de Girona, els embalatges a una altra empresa de València, els dispensadors de cervesa també a Alemanya, els transports fins a Menorca a una empresa polaca i dintre de Menorca a una altra local. Les matèries primes per a la elaboració d'aquest deliciós elixir, malta, llúpols i llevats de Baviera.

Quants 85 m2 farien falta per activar aquesta maleïda economia insular?

85m2 donen per a recórrer tota la teranyina burocràtica que tenim muntada, local , insular, autonòmica i estatal; i acabar sabent prou com per a presentar-te a unes oposicions a funcionari.

85 m2 donen per a que tot un poble, petitó, però poble, et demostri que t'aprecia arropant-te en aquest projecte, font-lo seu.

85 m2 donen per a que la setmana passada un funcionari de Duanes, manat des de Palma, vingui a precintar-me la fàbrica perquè el seu "jefe" ha vist en internet notícies d'aquesta petita fàbrica de cervesa de Sant Climent i s'ha adonat que ni el Registre Industrial (5 mesos demanat) ni el Permís d'Apertura i Llicència d'Activitats Municipals (sense el registre industrial l'Ajuntament no els dóna) ni el CAE d'Impostos Especial (sense els permisos municipals, tampoc els donen) no els tenim.

Tot un cercle tancat d'una gran dificultat per a sortir-ne. Són ells els que no fan la feina i la culpa és meva.

85m2 donen per aprimar-se sense fer règim i per a una gastritis prenyada per la impotència.

Kafka es va quedar curt.
Salut.
Vicent Vila Pla
Sant Climent

Perquè ells ja no poden dir res

Sentir com es gela la sang, un escarrufament per tota la pell, que tots els sentiments sorgesquin de nou... Açò és la reacció que tenc cada vegada que sent com la gent conta la seva trista història d'un ésser estimat que els ha deixat massa prest. Aquesta carta és a títol personal, no vull posar-me al front de cap tipus de cadena de denúncies, ni parlar en nom de famílies que han passat pel mateix que la meva. Crec que ja és hora de donar a conèixer uns fets que de cada vegada amb més freqüència succeeixen a la Seguretat Social. Ja són massa els casos de persones que acudeixen a urgències, són examinats pels metges, els quals arriben a la conclusió de que és o bé un virus o una gastroenteritis o simplement "té febre i ja se li espassarà"... i hores després moren a casa davant la impotència i la ràbia dels familiars que veuen que només amb una prova més tot hagués estat diferent. El meu familiar va partir molt prest, massa prest, per una infecció no detectada, però fàcilment curable. Un home fort, il·lusionat i amb moltes ganes de viure, però que va topar amb un metge sense ganes de fer més proves. No és just. Estan jugant amb la vida de les persones que per desgràcia ja no poden defensar-se i canvien la vida de totes aquelles que ploram cada dia el fet que ja no els tenim aquí. Crec que cal alçar la veu, donar un cop d'atenció a qui toqui donar-lo per tal de no tornar a sentir notícies com aquestes.

Eva María Asensio Villalonga

Maó

Bus a
Llucmaçanes

Sortosament la Conselleria de Mobilitat ha mantingut el servei de Bus a Llucmaçanes. De les quatre freqüències que hi havia en funcionen dues, es manté el servei del matí amb dues sortides de Maó a Llucmaçanes (8.10 i 13.10) i dues de Llucmaçanes a Maó( 8.30, 13:30) .

L'Associació de veïns valora positivament que el Consell hagi mantingut i, per tant, prioritzat la línia de Llucmaçanes ja que és l'únic poble de Menorca que no gaudia de servei públic. La funció social que compleix la línia de bus és indiscutible ja que permet, entre altres aspectes, que les persones sense cotxe o sense carnet, o les persones grans puguin desplaçar-se fins Maó sense dependre de la disponibilitat dels seus familiars. Animam als llucmaçaners que en facin ús del bus a fi que a la llarga puguem disposar també del servei de la tarda.

La junta
Llucmaçanes