TW
0

Una mentira infundada

Soy uno más de la Asociación de Bailes de Salón de Ciutadella y quiero dejar muy claro, que desde que soy miembro de dicha asociación y socio fundador, nunca se le han cerrado las puertas a nadie en nuestra asociación.Con esto quiero dar a entender a las personas que han caído en esta mentira infundada, que si se hubieran informado con alguna persona miembro de cualquier asociación, les diría que las asociaciones se nutren de personas que, primero ven como es la entidad y luego, si es de su agrado, se hacen socios.Dicho esto, creo que quedarán solucionado estos comentarios de mala fe.

Pol Sancho Morell
Ciutadella

La història actual de les casetes de vorera

Fa poc més d'un any me varen convidar a participar a la filmació d'un reportatge que formava part de l' exposició "Casetes de vorera", organitzada per l' Obra Social Sa Nostra, la qual ha recorregut gairebé tots els pobles de l'Illa; i que de ben segur ha fet evocar molts records a la majoria de la gent que l'ha visitada. Quan na Clara i en Juan Elorduy m'ho varen proposar la veritat és que em va fer il·lusió, ja que durant bastants anys vaig poder gaudir de moltes estones a una d'aquestes casetes, i al llarg de la meva vida he passat moltes vetllades a altres casetes i coves de diversos indrets de l'Illa; quasi sempre acompanyat de la meva inseparable guiterra i envoltat de gent cantadora i "encantadora", que més d'una vegada ens van donar refugi quan una tramuntanada ens va deixar engrunats a Na Macaret, Ses Fontanelles, o fent la volta a Menorca. Però no és per aquí on van les meves intencions. El que possiblement molta gent no sap és que aquestes casetes estan amenaçades de mort, i no per qui les gaudeix ni per les inclemències des temps. Tot i que no sé qui serà el seu botxí: Demarcació de Costes, o Ministeri de Medi Ambient, amb una més de les seves absurdes lleis que pretenen acabar en quatre dies amb l'esforç de dècades de moltes persones. Sembla que el que pretenen és que quedin abandonades i que el temps i l'incivisme les malmetin com ha passat amb la caseta de n' Squella de la Vall, actualment en un estat penós. Si el sr. Ricardo aixequés el cap....
Actualment qui les gaudeix rep amenaces constants per part de les autoritats competents, i es veuen sotmesos a un sense fi de denúncies i entrebancs després d'haver-les cuidades i conservades durant anys i anys.

Diu un apartat d'aquesta exposició entre altres coses:

Tresors que cal conservar
"...Les casetes de vorera són un testimoni d'una època, d'una manera de viure, segons queda reflectit en les nombroses cançons i les tradicions conservades..."
"Casetes de vorera" vol ser un reconeixement a la gent que les ha sabudes mantenir i conservar i una aposta per la seva catalogació com a bé d'interès patrimonial que permeti valorar-les i protegir-les de tots els perills que actualment les amenacen.

Aquestes senzilles construccions són un dels tresors de l'Illa que cal salvaguardar en bé de la memòria dels orígens i de tots els valors que les caracteritzen i ens aporten en l'actualitat..."

Per tant jo demanaria als polítics de torn una mica de "coherència", que si s'han sabut posar la corbata per anar a la inauguració de l'exposició, que no se la treguin i vagin a "Costes o el Ministeri" per a defensar-les en benefici de Menorca i de tots els menorquins.
On podran anar sense corbata i segur que seran molt ben rebuts i més que convidats, serà a qualsevol d'aquestes casetes, si realment ajuden a solucionar aquest problema. Perquè resoldre els problemes, ni que siguin els d'uns pocs, és part de la feina de qui ens representa. A més, trobar-hi una solució al tema, a part de donar moltes alegries no els costaria cap cèntim.

Seria una vertadera llàstima que aquesta magnífica i tan visitada exposició fos l'esquela de les seves morts, de la de les casetes em referesc.

Josep Pons Gener
Ciutadella