TW
0

La Real Academia de la Historia proposa Mahó

Durant el procés de canvi de nom oficial de Mahón por Maó, tramitat pel Consell Insular de Menorca el 2006, es va demanar també, com era preceptiu, un informe a la "Real Academia de la Historia". (Es pot consultar el BOIB nº 46, de 01-04-2006, Núm. 5845).

L'informe de la RAH diu el següent: (el text íntegre es pot demanar a la RAH)

"1.- Es muy de agradecer esta petición de informe a esta Real Academia, que implica un reconocimiento de la importancia que los hechos históricos tienen en temas como éste. …….
2.- En la moción de los grupos que han votado, e impuesto su mayoría, a favor de Maó en el pleno del Ayuntamiento, no se encuentra ni un solo argumento científico.
Se habla solamente de "modernización" y de "normalización" del catalán menorquín, sobre la base de la normalización del catalán estándar por Pompeu Fabra en 1913. …
3.- Sin embargo, se echa de menos la consideración de los hechos históricos y lingüísticos: que desde el siglo XIII la forma usual es "Mahó", que tiene, de otra parte, una tradición etimológica. Y que el catalán de Menorca es una antigua variante del catalán, que debe ser respetada, …..
4.- Los hechos históricos existen de por sí, no están sometidos a votos coyunturales.

Y es un hecho histórico y un hecho de identidad la forma "Mahó". El catalán de Menorca no puede ser barrido, en un caso como éste que puede prejuzgar otros, a favor del catalán standard. El Consell insular, creemos, debe defenderla.

Si la lengua española ha renunciado a mantener la forma castellanizada de los topónimos en regiones bilingües de España, lo mismo debe hacer el catalán estándar de Pompeu Fabra en Baleares. Los hechos diferenciales, altamente significativos y unidos a sentimientos profundos, deben ser respetados. La historia y el uso habitual, bien documentado, deben ser igualmente respetados.

En consecuencia, esta Real Academia de la Historia acuerda proponer que se mantenga la forma histórica y tradicional Mahó (menorquín) / Mahón (español)."

Però, com diria el Sr. Pons Carreras, aquests de la RAH també formen part de la Assemblea d'Illetrats i si han anat a escola no n'han tret profit, eh, Sr. Emili?

El Sr. Eladi Saura deia en una carta: "La societat dedica molts recursos econòmics al progrés de les ciències, i no respectar com es mereixen els científics i el resultat del seu treball és més propi de gent inculta o mal intencionada que de ciutadans instruïts i responsables".

Idò, com veu Sr. Saura, tenim dues institucions de prestigi, UIB i RAH, que arriben a conclusions ben diferents sobre el mateix tema. I ara què feim?

Igual el poema de Ramón de Campoamor té algun sentit aquí:

"En este mundo traidor / nada es verdad ni mentira; / todo es según el color / del cristal con que se mira."

Idò que siguin els mahonesos qui decideixin.

Ricardo Pons Melià
Maó

Ens afegim a l'homenatge a Miquel Ametller

Dissabte fou un dia inoblidable per en Miquel Ametller, i família, un dia d'aquests que tothom qui fa feina de molts anys amb dedicació, interès, esforç i desig de fer viure una tradició mereix.
Fou una vetllada carregada d'emocions, records, i testimonis d'agraïment en vers en Miquel de Menorca, Catalunya i fins i tot d'altra banda de món.

Volem afegir-nos a aquest homenatge tan merescut, per una persona que dedica el temps lliure a mostrar el que ell molt bé sap, i que ben segur deixarà empremta entre els seus alumnes que la tradició seguiran.

Una forta abraçada per a tu i la teva família

Família Mompó Juaneda i Barber
Ciutadella