TW
0

Carta oberta a la senyora Merkel (i 3)
(amb còpia pel sr. Sarkozy "comme il faut")..Pel que fa al nostre sistema financer, no es d'allò més greu si tenim en compte la resta de la banca europea, encara que tot el que li està passant, no és més que el fruit d'una cobdícia sense escrúpols i botant-ne les més elementals regles del joc de la banca. Quant al risc, el final que es podia intuir era de llibre. Allò més bo és que tots els guanys que any rere any han anat anunciant, guanys obtinguts a costa d'una gestió nefasta, no els han tornat i som noltros, malgrat no hi tinguem res a veure, els ciutadans de a peu els que hem de reposar els fons que ara els hi falten, amb l'argument de que no es pot deixar caure un sistema financer, sense calcular-ne les conseqüències, que mai ens les han explicades. Tal vegada haurien de tornar aquests beneficis d'escàndol, i si no que responguin judicialment i si fos necessari amb els seus patrimonis com a mal gestors que han demostrat ser i no facin befa amb els "bonus" que anuncien que donaran als seus directius.

Del governador del BE, el que més l'hi hem sentit en públiques compareixences, són tots aquells discursos i parrafades "de las reformas laborales y del sistema de pensiones". Que potser deu estar pensant en transferir el sistema actual de pensions a la banca privada? Carai quin article se'n podria treure d'açò. Si el BE, hagués mantingut una vigilància més escrupolosa sobre el sistema financer (cosa per a la qual, entre d'altres, està pensat), probablement no s'hagués arribat al punt que estem ara. Pensem que es tracta d'una crisi del sistema financer en general. Finalment i en vista de l'actual situació, ha quedat palesa la seva ineficàcia.

Bé, em sembla que m'he perdut. Però al que anàvem Sra./Sr. Merkel-Sarkozy: Podríem parlar del tractament que hauríem de donar als "Paradisos Fiscals", a les SICAV, a l'economia submergida, a la "Tasa Tobin" o quelcom de semblant, i una llarga llista d'etcèteres?.

Quant a vostè Sra. Merkel, les seves decisions o la falta d'elles, ens perjudiquen a tots en general. De moment ja han caigut tres governs, encara que un d'ells passant per les urnes; mentre que els altres ho han estat de manera poc, per no dir gens democràtica, tot faltant al respecte a la sobirania popular. Malgrat els seus esforços per no donar la banya a tòrcer, la cosa empitjora i a dia d'avui, Grècia no ha rebut encara els fons de la darrera ajuda. I als mercats, aquesta indefinició, ja els hi està bé, fins al punt de que els "bonus" alemanys, ja no son tan atractius per la poca rendibilitat que ofereixen (de l'última subhasta se'n van col·locar tan sols devers un 60 per cent). Queda doncs clar, que no és un tema de seguretat o de risc, sinó de rendiment fàcil i a curt termini.

Hi ha un punt de no retorn (NRP amb les sigles en anglès), que una vegada superat no té volta enrere, i s'ha d'anar molt en compte. Les responsabilitats político-socials que se'n deriven de tot açò són més importants del que hom es pensa.

Vostè ens ve a dir que els problemes venen de les perifèries del sur. Perquè, vostè i el Sr.Sarkozy no ens expliquen clarament quin és el veritable grau d'exposició de la seva banca al deute grec?. No seria molt possible que els seus sistemes financers ho tinguessin molt malament si, finalment algun d'aquests països caigués, i que passaria amb el tema de la moneda única?.

Sra. Merkel: Perquè s'hi oposa als eurobonos? Els eurobonos, contemplats com a cistella de deutes dels diferents països, aconseguirien d'escampar els voltors financers, per dos motius fonamentals: Estaríem parlant d'un risc europeu "homologat" i un tipus d'interès sense fluctuacions i dintre d'uns paràmetres assumibles, malgrat que els països amb primes de risc baixes, veurien incrementats lleugerament els seus costos. Però els beneficis serien evidents. D'altre manera, ja s'està veient, el problema s'escampa com una taca d'oli, i açò pot arribar a tothom fins i tot a vostè. No cal que li expliqui quin seria el final d'aquesta aventura.

Sra. Merkel: Vostè podrà guanyar unes eleccions amb les seves mesures. Però tengui per ben segur, que unes eleccions es "guanyen", es a dir tenen "auctoritas" quan el poble guanya.

Per acabar, Sra. Merkel, perdoni'm l'atreviment d'aquestes lletres, i potser que el meu escrit estigui desestructurat, però tengui per segur, que surt del més profund sentiment d'indignació i d'impotència que tot aquest embolic em provoca.
Rafael-Oliverio Olives
Ciutadella

Pla Insular de costes (PIC)
Afinalsde l'any 2009 Amics de la Mar de Menorca varem ser convocats per part de l'anterior conseller de Política Territorial per a la creació i redacció del PIC (Pla Insular de Costes ). Es pretenia crear un marc jurídic global d'usos, per a tot el litoral de Menorca i frenar el desgavell que significa que totes lesadministracions(local, insular, autonòmica i estatal) puguin posar mà, creant en molts casos, duplicitats i frenant sinergies.

Ja des del principi se'ns va advertir que el Consell no tenia atribucions per aquesta labor però, que donat el consens que es pretenia generar, suposaven que en cas d'un canvi polític, hi hauria "sensibilitat" cap a tota la feina feta.

Nosaltres, la societat civil,"haciendodetripascorazón", varem donar un vot de confiança cap aquesta incitativa i acceptarem participar-hi i fer aportacions, ja que els sectors representats a la taula del PIC (des de patronals, fins a entitatsconservacionistescomnoltros, passant per associacions d'amarristes, veïns, usuaris,professionalsde tota mena, clubs nàutics,etc) constituíem un ventall ben ample d'interessos.

Idò bé, on ha anat a parar tot l'esforç fet, no se sap, però sembla, un cop més, que la confiança ha estat defraudada i que totes les hores de feina i sobretot diners, molts diners gastats, s'han perdut per no res.

Des d'Amics de la Mar de Menorca no entrarem a valorar actituds i diferències d'enfoc, que a ben segur que n'hi ha, dels nostres polítics, però si que voldríem dir que hi ha una manera de fer la feina ben feta i que qualsevol iniciativa que pretengui sol.lucionaraquest problema, deuria dur la complicitat de totes les parts afectades i que ambdiàlegja tenim una part del problema resolt.

Es per això que Amics de la mar de Menorca recolza, punt per punt, la convocatòria que el GOB a fet per a diumenge i es suma a l'acte aMacarella per demanar la continuació de les feines duites a terme fins ara
Amics de la Mar de Menorca
Ciutadella