TW
0

Uso racional del agua desalada y soluciones

En un artículo de opinión el GOB aportaba una serie de datos sobre el estado de los recursos hídricos de Menorca en general, después de manifestar que la desaladora no es la mejor solución al problema del agua y apelar a su uso "racional", sin embargo concluía que como "aigua de la dessaladora (sempre en sobrarà si no s'envía cap a altres municipis) s'hauria d'usar per infiltrar-la a les zones més necessitades de l'aqüifer".

Pues no parece muy "racional" que digamos, extraer el agua del mar, canalizarla hasta la planta, desalarla a un elevado coste energético y medioambiental, para una vez desalada canalizarla otra vez hasta "les zones més necessitades de l'aqüifer" e inyectarla allí mientras simultáneamente se extrae agua de los mismos acuíferos para abastecer a la población.

¿No sería realmente mucho más "racional", sino fuera por el precio al que el Govern Balear pretende cobrarla, inyectar el agua desalada directamente a la red y los depósitos del servicio municipal de agua, con lo que se contribuiría igualmente a la recuperación de los recursos hídricos al disminuir enormemente las extracciones de los pozos?

Si el Govern Balear la vende al Ayuntamiento a un precio asequible que permita mantener las tarifas sin incrementos excesivos y el Ayuntamiento hace llegar el agua desalada directamente a los usuarios del servicio, el Govern recuperará una parte del coste. Además recuperará también lo que se suministre a Cala en Bosc donde se da el problema más grave de salinidad, con mucha diferencia, de todo el municipio.

El GOB se olvida de que en la exposición de motivos de la propuesta aprobada el 06-11-2000, quedaba muy claro que en la misma se ceñían a los "aqüífers de la zona sud de Ciutadella" que se decía era importante "deixar descansar i almenys en la temporada turística poder disposar d'una planta dessaladora". El GOB también ha olvidado que, incluso desde el mismo grupo municipal que presentó la propuesta (PP), consta en el acta de la sesión que concretaron que había que "emprar la dessaladora alternativament o quan faci falta".

Indica el Coordinador de Política Territorial del GOB, que "el Govern està obligat a comprar cada mes tota l'aigua que es produeixi", afortunadamente el Ayuntamiento no, aunque el Govern pretende librarse de esa obligación y endosárnosla a todos los ciutadellencs, que no tenemos porqué pagar en exclusiva errores de planificación ajenos sobre los que nuestros ciudadanos no han sido consultados nunca, como lo fueron por ejemplo los ciudadanos de "es Castell" cuando decidieron rechazar la potabilizadora.

Tal vez la solución pase porque la planta que puede producir 10.000 metros cúbicos diarios o bien 5.000 se quede a media producción y si es necesario que permanezca cerrada algunos meses. Lo que es seguro es que cualquier solución pasa porque el Govern como institución asuma sus propios errores y ofrezca un precio "político" (que en este caso, excepcionalmente, quiere decir razonable en vez de disparatado) por los excedentes de agua que de todas maneras se generarán en su instalación sobredimensionada.

Unió des Poble de Ciutadella de Menorca

Nit de Reis as Migjorn Gran

Nit màgica viscuda a es Migjorn Gran la nit de Reis. A petits i grans ens comença a bategar el cor quan és comença a veure l'estrella lluminosa que va davant la cavalcada reial i es comencen a sentir les notes de la banda de música.

Tots els esperem a l'entrada del poble entre crits, aplaudiments i nervis, veiem passar en primer lloc el cotxe de la Policia Local que va obrint pas, la Banda de Música, els patges amb les torxes a peu, els patges a cavall, un carruatge amb més patges, per fi arriba una carrossa amb uns elegants i magnífics Reis i les seves patgeses reials tot un espectacle, els acompanyen també la banda de cornetes i tambors tocant amb entusiasme i finalment els esperats camions, carregats de regals, inclòs algun fillet va arribar a veure algun paquet amb el seu nom.

Els Reis arriben finalment a la plaça, després de fer un breu recorregut pels carrers del poble.

Saluden, i per fi el Rei Gaspar llegeix el desitjat discurs, realment fantàstic, tocant una mica tot el que havia succeït al poble durant l'any, inclòs llegint alguna carta que els fillets li havien fet arribar, acabà el discurs entre grans aplaudiments i començaren a pujar els fillets a saludar-los alguns satisfets, altres guardant les distàncies i alguns carregats de por.

Els Reis es prepararen per partir, però sabent que la meva mare, na Joana Orfila, gran entusiasta d'aquesta festa no es trobava bé de salut i no podia sortir al carrer, Ses Majestats varen tenir el gran detall de visitar-la a casa seva, va ser un moment molt emocionant i li varen entregar un regal, i ella entre rialles deia: "Però bonu m'han duit una capsa buida", evidentment estava buida, però a dins i havia el millor regal de tot, li desitjaven molta salut, perquè l'any que ve poguéssim celebrar aquestes festes una altra vegada tots junts, perquè, després de 13 anys, els germans Camps Orfila vam poder gaudir d'aquestes festes junts. N'Alex que ha vingut de Cuba també per estar amb nosaltres, quasi no reaccionava, va dir textualment: "Jamás en mi vida olvidaré esta noche"; com mai tampoc la oblidaran en Bosco i na Gemma, quant sentint el timbre i anant a la porta esperant trobar-se un patge, es varen trobar els Reis en persona.

Des d'aquí vull donar la més cordial enhorabona a tota aquesta gent que mesos abans comencen a fer feina desinteressadament per preparar tot aquest esdeveniment, i tots els que col·laboren aquell dia per fer-nos disfrutar d'aquesta nit tant màgica.

Mantinguem la màgia i la il·lusió durant tot l'any, perquè així com estan les coses poca cosa més ens queda.

Marga Camps
Es Migjorn