TW
0

Gimoteos y lamentaciones

Leo en el "Menorca", a doble página, que ocho presidentes o portavoces de otras tantas organizaciones culturales se quejan amargamente de los recortes que han sufrido las sustanciosas subvenciones que venían recibiendo periódicamente por parte de Ayuntamientos, del Consell Insular o de la Comunidad Autónoma. Todo ello a cargo de los sufridos ciudadanos, que ven aumentados, a diario, sus impuestos. ¡Ocho!. ¿Tanta gente ordeña la vaca?. ¡Pues vamos bien!.

Compañía de teatro La Clota, Juventudes Musicales, Jazz Obert, Conservatorio de Música de Menorca, Galerías de Arte, Institut Menorquí d'Estudis… ¿me dejo alguno?. ¡Solamente una de estas organizaciones se llevó el año pasado seiscientos mil euros (cien millones de las antiguas pesetas) en ayudas! Todos gimen y despotrican de la derecha en el poder, a la que uno de ellos llama poco inteligente y fascista por dejar de estimular "una industria tan potente como la cultura". ¡Y el que así se expresaba, se autodenomina escritor!.

Los hay que no quieren ver que estamos atravesando una crisis descomunal, quizá en parte originada por la cultura de las subvenciones, tan en boga en los últimos años. La que nos ha llevado al borde del precipicio, del que no saldremos si los que actualmente ostentan el poder no gestionan la economía menorquina con austeridad y celo.

El PSM, en la oposición, insta a un ayuntamiento a que reconsidere el recorte de ayudas a entidades culturales, "que realizan una labor indispensable y cuyo capital humano debe sentirse acompañado por parte de la Administración".

¡Basta ya de quejas y lamentos!. En épocas de vacas flacas lo que conviene es agudizar el ingenio, limitar los dispendios y cerrar el grifo de los apoyos institucionales, de lo que se trata es de sobrevivir. ¡Señores, un poco más de solidaridad, que algunas familias lo están pasando muy mal!.

Francisco Pons Montanari
Sant Lluís


Història bizantina de l'h, la consonant muda

Unes reflexions dirigides als menorquins:

La lletra H (hac, hache, acca) en llatí antic devia correspondre a un so de la veu, es devia pronunciar.
Les llengües filles de Roma tenen comportaments ortogràfics diferents envers aquesta consonant muda.
Els italians, quan van establir les regles ortogràfiques, la van suprimir completament, ja que no es pronunciava. Així el llatí "Homo", home, es va convertir en Uomo.
Els castellans l'usen per indicar una antiga F que els bascos no sabien pronunciar, ja que el basc no la té, com no té la V. Els bascos de la Rioja (les famoses gloses de San Millán de la Cogolla, es consideren les primeres paraules escrites del castellà) quan van aprendre llatí, el van adaptar i simplificar segons la pronúncia de l'euskera, així, harina, hijo, hacer, etc.
També volgueren conservar la H llatina i així tenim hombre (però amb inconseqüències: huevo, oval; hueso, óseo, etc.)
Jo em deman a quin polític italià li passaria pel cap de ficar-se en temes científics i canviar el sistema de la llengua i reintroduir Huomo allà on s'escriu Uomo.
I què passaria si un polític espanyol llevava la H incorrecta de Huevo per passar a Uevo (del llatí) ovum?
Però els nostres i les nostres polítics/polítiques es consideren amb prou d'aixonses per jugar amb la ciència i ficar-se en coses que demostren el seu atreviment, la seva ignorància i la seva malcriança.
No es podrien ocupar, per exemple, de fer una estació d'autobusos a Ciutadella, o resoldre el problema de les cases abandonades i en estat ruïnós en el centre, o de la barreja de malalts terminals amb els qui no ho són a l'hospital geriàtric de la mateixa ciutat?
Les discussions bizantines no serveixen més que per fer perdre el temps i l'energia de la nostra societat.

Ramon Cavaller garcía
Palma

Gràcies a tots per col·laborar amb nosaltres
Des de l'APIMA del Col·legi La Salle Alaior volem agrair la col·laboració de tots vosaltres: delegats, voluntaris, antics alumnes, alumnes, professors, pares, empreses col·laboradores, Ajuntament d'Alaior i a tota la gent en general que ha ajudat durant aquestes festes de Nadal perquè es poguessin dur a terme totes les nostres activitats nadalenques realitzades aquest any. Sense vosaltres no hagués estat possible fer els tallers, teatre, tómbola, Betlem, Periquet i Guideta. També agrair especialment a les famílies que ens han deixat un any més el local per ubicar la tómbola i en Periquet i na Guideta.

Gràcies a tothom i fins l'any que ve.

APIMA La Salle Alaior