TW
0

Luces y sombras aéreas

Los primeros datos sobre la declaración de OSP, obligación de servicio público para la línea aérea con Madrid ofrecen de momento, luces y sombras para los menorquines.Iluminando el futuro del transporte con la capital del reino, está el hecho importante de que con la declaración propuesta, el fantasma del aislamiento aéreo en periodo invernal desaparece. También desaparece el temor a que dicha conexión fuera poco operativa al regularse razonablemente los horarios de salida y regreso. Bien. Por último parece ser, que alguna luz de comprensión para con el problema del transporte aéreo en Menorca finalmente se ha encendido en el ministerio de Fomento.Las sombras, desgraciadamente, son las de siempre.

No parece a priori que el precio medio propuesto para los residentes de 130 euros ida y vuelta, sea precisamente un precio para echar las campanas al vuelo. Hay que esperar ahora las ofertas de las diferentes compañías para ver exactamente en qué cantidad podría reducirse.

Otra sombra conocida, al padecerla los sufridos usuarios en las conexiones interinsulares, es el viejo truco del mantenimiento en la OSP del criterio de flexibilidad, puesto que permite entonces a gusto de las compañías aéreas, la ceremonia de la confusión en la tarifa ofertada. Naturalmente siempre en su propio beneficio. Además implica la necesidad de vigilancia administrativa para evitar el abuso por parte de dichas compañías.

También hay que poner en la sombra el hecho de que la tarifa de 130 euros sea "la media" durante la temporada. Otro truco. ¿De qué manera se va a calcular dicho precio medio? ¿Teniendo en cuenta todas las plazas ofertadas o solo las vendidas? La burla puede ser total. Ya que de ello dependerá tener la excusa matemática para ofertar mayormente unas tarifas más caras en detrimento de las más reducidas.

Habrá que esperar a como se resuelve todo el entramado, para valorar entonces, si todo ha sido una cortina de humo, si las compañías aéreas han vuelto a meter un gol a los menorquines, o para constatar el autentico fondo en las intenciones de nuestros políticos puesto que de ellos depende exclusivamente el resultado final que se obtenga.

Ensombrecida se encuentra esta declaración, al ir dirigida sus beneficios exclusivamente al insular con certificado de residencia, dejando al margen de los mismos, a todos aquellos que viviendo o trabajando no disponen de dicho certificado.

Ni que decir tiene que las sombras en la desestacionalización turística se mantienen impertérritas al no ser declarada dicha tarifa, universal, tal y como convendría a la economía de Menorca. No hay que olvidar que al españolito le costará de media ni más ni menos, que 260 euros el capricho menorquín. En fin que se irán a Mallorca por la mitad de precio.

En resumen si en materia de conexiones aéreas con Madrid hemos llegado a estar metafóricamente hablando moribundos, ahora pasaremos a estar en la UVI con esperanzas a mejoría. Pero no nos engañemos y que no nos engañen, seguimos estando muy enfermos mal nos pese.

Jordi Viola
En nombre de la
Plataforma
el Transport Aeri Ofega
Menorca

-----------------------------------

Carta d'un excaixer pagès

Escric aquestes paraules empès pel dolor i la impotència que sent a causa d'algunes decisions preses de manera arbitrària per alguns caixers senyors. Som una persona que estima i viu ses festes de Sant Joan i voldria que la gent com jo entengués la meva postura.El fet és que, segons la tradició oral estesa encara entre la pagesia ciutadellenca, una persona només pot optar a ser s'homo des be sempre i quan sigui pagès, de Ciutadella i faci feina a un lloc del nostre terme municipal. No tinc cap tipus de dubte sobre aquest protocol no escrit. Llavors, essent jo caixer pagès l'any 2003 em tocava posar es be i nomenar el seu portador. Desitjava que s'homo des be d'aquell any fos el meu cunyat, que era pagès i de Ciutadella, però treballava a una finca del terme de Ferreries, el propietari de la qual era de Ciutadella. Encara és l'amo d'aquell lloc. Per tant, no ho va poder ser, per molt que em disgustés a jo i a la meva família. Així que ho va ser un bon amic. El problema arriba enguany, en veure que efectivament s'homo des be és un germà del caixer pagès, que fa de pagès, és de Ciutadella, però treballa a un lloc des Migjorn Gran. Ves per on! És que algú ha ignorat el que marca la tradició? O és que realment hi ha gent que fa el que li dóna la gana? Sembla que els protocols només valguin per alguns, però no per a tots. Pens que les coses s'han de fer ben fetes i evitar caure en l'error de crear mals precedents, com en l'exemple anterior. Què passarà a partir d'ara amb els futurs candidats a ser s'homo des be?

Finalment, m'agradaria remarcar al col·lectiu de caixers senyors, que vetllen perquè les festes de Sant Joan compleixin els protocols i tot surti bé, que hi ha un punt important sobre el qual mai no s'han manifestat públicament: de fa uns anys cap aquí és vergonyós comprovar com alguns caixers senyors beuen alcohol desmesuradament, arribant a l'extrem de protagonitzar escenes grotesques que resten per sempre en la memòria de la gent. Reflexionin sobre què significa veure tot un caixer senyor embriagat dalt un cavall amb els perills que açò comporta. Crec que, com a mínim, haurien de demanar disculpes als membres de la qualcada i al poble de Ciutadella per mostrar quins exemples no hem de seguir.

Cristóbal Llorens Fedelich
(Caixer pagès 2002-2003)
En Tóbal de Santa Rosa
Ciutadella

-----------------------------------

Crisis a fuego lento

Si durante 15 años hubiésemos ido metiendo en un enorme puchero, la ambición de los banqueros, la corrupción de parte de la clase política y de la sociedad, la pasividad y la mala gestión de las administraciones central y autonómicas y una mezcla de ignorancia, pretensiones desorbitadas y el poco sentido común en los comportamientos de una parte muy significativa de la población, a fuego lento y sin pausa , tendríamos como resultado el cocido que tenemos ahora.
Por la gran cocina ha pasado mucho personal , unos de mirones , otros echando leña al fuego, muchos echaban ladrillos , otros hipotecas , otros ponían el cazo para ir saboreando el caldo , otros no se conformaban con un cazo y se lo llevaban en envases XXL , en fin, que la cocina era de lo más variopinto. Hubo un periodo muy largo que fue de lo más entretenido , unos y otros entraban y salían tan contentos.

El tiempo fue pasando y un día vino de EEUU un aviso de que allí habían hecho un potaje al estilo yankee y la cosa estaba originando en el país una diarrea intercorrelacionada , vamos, de cagarse (con perdón) colectivamente.
Por Europa teníamos algunos vecinos y conocidos que les había dado por hacer cocina casera, del país quiero decir , las más suculentas eran las de estilo irlandés, griego y luso, el cotarro estaba de lo más animado, aunque lo preocupante era que el personal había agotado el papel higiénico.

Pero como aquí teníamos mucha experiencia y éramos de lo mejor del planeta en casi todo , además de lo que tiene que ver con el balón , bola , pelota o cosa esférica , tan tranquilos seguíamos , hasta que los que removían el potaje tuvieron una visión trascendental o algo parecido, quizás a través de alguna de la bolas , y decidieron parar en seco . Así llevamos 4 años, parados y secos.

Y otro asunto sorprendente, todos hemos incorporado a nuestras familias un miembro desconocido, ahora es uno de los nuestros, como el de la película de Martin Scorsese , nuestra nueva prima , la de riesgo. Ahora todos hablamos de ella como si la conociéramos de toda la vida y resulta que nos la acaban de presentar.

Este personaje tan cercano esta muy bien alimentado, ha estado comiendo y come sin parar de nuestro riquísimo cocido, así que la muy …….., no para de crecer.

Esta podría ser una breve historia de cocineros y cocinados ,es decir, de forrados y arruinados, pero ahora viene otra ,la "operación rescate ", que nos es una de Chuck Norris ,esta si que va a ser buena.

Nos dicen que nos rescatan ,nos han rebajado a la categoría de náufrago. Van a empezar por los que contribuyeron "full time " a hundir el barco. Nos dicen que estemos tranquilos. El caso es que no sabemos si vendrá un barco pirata a rescatarnos o los mismos cocineros de siempre. Agarrémonos a lo que podamos , aunque sea a un fajo de bonos basura que vengan flotando, y como dicen en mi tierra, ¡ ojo al parche!, sobre todo al del pirata.

Bueno , otro día que tenga ganas de escribir algo más , breve por supuesto, sigo con el cuento… si es que lo publican.

Baldomero García Aguirre
Maó

-----------------------------------

On són les polítiques de suport als joves de Maó?

Desgraciadament tot segueix igual, en aquesta ocasió la nostra denúncia va en favor de la gent més jove. Després d'un any de PP al govern ens adonem que la joventut no és un tema de prioritat.El passat 30 de maig, van poder assistir al primer Consell Municipal de Joventut, presidit pel regidor Sr. Escudero. En aquesta ocasió l'excusa del retard, d'un any, per fer la primera trobada va ser molt poc original. Textualment, ens va comunicar al plenari de dia 24/05/2012 que no s'havia pogut convocar aquest Consell Municipal perquè havien cercat les actes de les anteriors convocatòries i no les havien trobades. És possible que hagin estat un any per trobar unes actes que estan en possessió de la directora del Servei? I és possible que açò sigui una excusa amb fonament per estar un any inoperatius? També ens van comentar que s'hauria de començar de zero perquè no trobaven cap llistat o relació on sortissin totes les associacions de joves amb les dades de contacte... si no trobaven físicament aquesta base de dades (cosa que dubtam) es pot fer ús de la imaginació i cercar per altres llocs. N'hi ha de publicades i fins i tot es poden baixar per internet!!! Ens estan prenent el pèl?L'única preocupació del Sr. Escudero, sembla ser, que és posar a l'abast dels joves de Maó un casal de gent jove, però com que no hi ha doblers i com que no saben on es podria ubicar, el debat dintre del Consell Municipal va ser divagar sense treure res en net.

Ara ha sortit el programa d'estiu jove 2012. D'acord, molt bé. Però quin projecte hi ha en formació ocupacional, cursos de capacitació professional, tallers que preparin la gent jove per endinsar-se en un mercat laboral amb una situació tan complicada con la que esteim patint? En moments on es retalla amb educació, quin és el projecte alternatiu d'aquest ajuntament per donar resposta a tantes inquietuds de la nostra joventut? El lleure és part important per a la població. Ara ja tenim un programa d'estiu jove, els joves ja poden estar de festa pel port una hora més, però ara què?

Elena Costa Coll

Regidora del grup socialista a l'Ajuntament de Maó

-----------------------------------

Los sueldos de agentes y políticos

Les seccions sindicals de CCOO, UGT i CSIF, a l'Ajuntament de Ciutadella, per la present volen contestar unes manifestacions fetes pel batlle i publicades als mitjans de comunicació defensant les injustes retallades de retribucions al personal municipal.-Vistes les declaracions de premsa aparegudes als mitjans de comunicació de dia 15 i 16 d'aquest mes, els representants sindicals del col · lectiu policial, i en mom de tota la plantilla de Policia Local, volen fer constar:Que queda clar que l'ambient dins el col · lectiu policial, no pot ser més delicat, els policies locals també som persones i contribuïm cristianament amb les nostres obligacions com a ciutadans de carrer que també som, tenim el dret a demostrar el nostre malestar per les decisions que s'estan prenent des de l'administració.

Tenim tot el dret a pronunciar-nos davant les innombrables i injustes decisions del pla d'ajustos que aplica el Decret 5/2012, decret que en el seu tot exposa les retallades que es duran a terme, retallades que seran d'aplicació als diferents col·lectius de treballadors, (administracions, sanitat, educació etc) però segur que els responsables directes de la situació en què es troba Espanya, responsables de la malversació, malbaratament, corrupció política i robatori de milers de milions d'euros, que Espanya té com a deute, no se'ls hi està demanant cap responsabilitat.

Com tot treballador que veu retallades les seves retribucions tenim el dret a fer mesures de pressió davant els nostres responsables polítics, a més quan el mateix dia de la pujada al ple, es van presentar per un partit de l'oposició, una sèrie de mesures perquè l'Ajuntament de Ciutadella no fos intervingut pel Govern central, una d'aquestes mesures que es van presentar va ser una proposta perquè els polítics de dalt la sala es baixessin les seves retribucions, assistències a sessions plenàries i altres, aquesta mesura no es va arribar a posar a damunt la taula, senyors a qui volen enganar? Als treballadors sí que els hi poden baixar els jornals, però quan xerram dels jornals seus no es pot llevar ni un cèntim. Vergonya senyors regidors, vergonya és el que no tenen vostès.

A les manifestacions fetes pel batlle fa la següent exposició: que no accepta que s'acusi a la corporació d'imposar als funcionaris una retallada de sous que els polítics no s'apliquen. Fa tres anys recorda, ja es van retallar les assignacions dels regidors en un 20%, més del que s'ha rebaixat el sou als empleats públics. Doncs bé, se li recorda al batlle de l'Ajuntament de Ciutadella, primer: que (les panses diuen que van bé per a la memòria), perquè sembla que se li passen per alt uns percentatges econòmics molt esplèndids, clar, aquests només per a vostès. Li recordem que a la legislatura del 1999 al 2003 es van pujar un 40% (governants d'esquerres). La legislatura del 2003 al 2007 es van pujar un 70% (governants del PP). A la legislatura del 2007 "pacta el PP amb UPCM, aquest últim partit, únic i exclusiu els va posar com a condició per entrar a governar amb els seus anteriors socis del PP una rebaixa de sous del 20%.El 2009 es crea una moció de censura i (entren a governar el PSOE i PSM), doncs bé, seguim recordant, l'any 2010 novament el partit d'UPCM presenta una moció perquè es baixi el sou dels polítics un 11% i s'aprova. Resumint la memòria falla al PP: resum des del 1999 al 2007 els polítics governants a l'Ajuntament de Ciutadella es van pujar el sou un total del 110%. Li sembla poc! quan o en quin moment de la història d'aquests anys s'ha pujat el sou als treballadors d'empreses privades o funcionaris un 110%? però què ens està contant a qui volen enganyar...?

També li recordem que el seu sou no és el que diu de 1.940 euros, sembla que poca falta li fan els diners, quan no sap ni el que cobra, doncs nosaltres li direm o li recordarem, cobra un total de 2.660 euros per 14 pagues, i els regidors 2.337,14 euros, és clar tot això sense comptar els cobraments per comissions de govern de cada setmana o cada ple, en fi, però què ens està contant a qui volen enganyar ...

Aquest col·lectiu fa aquest acte públic a pocs dies de les festes de Sant Joan per comunicar a tota la població de Ciutadella i visitants, que podem tenir desacords amb l'administració, però que des de la Policia Local, farem l'impossible per garantir, que tots i cada un dels moments de les festes, cap ciutadà, actes o protocols a celebrar dins el calendari de festes, puguin quedar desatesos, assegurant al poble de Ciutadella, que es realitzaran quantes hores de feina i esforços siguin necessaris per garantir el bon funcionament i la seguretat de les nostres festes, com a bons professionals que estimem la nostra feina som servidors del poble i de les nostres festes, aquí el nostre compromís de complir amb la nostra tasca no escatimant esforços per tots i cada un dels dies de festa que vetllarem pel seu bon funcionament, aquest compromís el fèiem per Ciutadella i els ciutadellencs.

Des del col·lectiu de la Policia Local desitjam a tota Ciutadella i visitants en general, que tinguin unes bones festes de Sant Joan.

Delegat de CCOO, Ramon Silvela
Delegat de UGT, José Martínez
Delegat de CSIF, Manuel Sánchez