TW
0

Políticas de despilfarro, políticas miserables y políticas de austeridad

Se puede definir una política miserable como aquella en la que se prescinde de lo imprescindible y una política austera como aquella en que se prescinde de lo prescindible.Una medida austera en materia sanitaria fue controlar la práctica de auto-medicarse, evitando de esta manera problemas para la propia salud o que algunos usuarios de la sanidad pública acumulasen medicinas hasta el punto de disponer de una especie de pequeña farmacia particular. Un caso concreto de la aplicación de una política miserable en la sanidad, es demorar durante muchos meses la devolución de los gastos de desplazamiento ocasionados por traslados de enfermos y acompañantes.También se puede definir, por oposición, una política de austeridad como la contraria a una política de despilfarro. Y la experiencia nos enseña que las políticas de despilfarro han ido asociadas bastantes veces a casos de corrupción. Cuando se dilapida dinero público las consecuencias de la irresponsabilidad de muy pocos las acabamos pagando todos.
Un ejemplo de políticas miserables es la eliminación de especialistas de la sanidad pública, creando de esta manera situaciones que incluso pueden llegar a poner en peligro el derecho a la vida.

Un ejemplo de políticas de despilfarro (y corrupción) es llegar a pagar hasta nueve veces más de lo que recomienda el Colegio de Ingenieros que se pague por la redacción de un proyecto de obras, tal y como se hizo varias veces desde el área de turismo del Ayuntamiento, según quedó plasmado en las conclusiones de la Comisión CITUR.

Un ejemplo de políticas de austeridad es -por citar de entre las docenas que podríamos mencionar- un caso real muy sencillo y muy claro, impedir, tal y como impedimos desde UPCM, el gasto, totalmente prescindible, de 8.000 euros en "caramelos de Pascua", que se proponía realizar en su momento, con recursos de los contribuyentes, una regidora que acabó en el llamado Grupo Mixto.

Desgraciadamente, en nuestro Ayuntamiento y en muchas administraciones, se han visto casos de despilfarro mucho más graves, desde el sobrecoste de 450.000 euros en las obras de la Prefectura de Policía de Ciutadella al Palma Arena. UPCM ha combatido siempre cualquier despilfarro, evitando mediante nuestras mociones el pago de 139.200 € en concepto de un "estudio de viabilidad" del Parking del Princep que en realidad consistía en la redacción -adjudicada ilegalmente- de un proyecto de obras o el abono con fondos públicos de los cerca de 50.000 € que importaban las primeras minutas de abogados presentadas al Ayuntamiento por dos exconcejales de urbanismo.

No conviene confundir políticas de austeridad con políticas de miseria. Los que ahora imponen políticas miserables desde el gobierno de la Nación y los gobiernos regionales, pertenecen a los mismos partidos que en su día no supieron aplicar políticas de austeridad a ningún nivel y aunque el Sr. Rajoy pretendiera en su discurso del otro día descargar las culpas exclusivamente en el PSOE, ahí están para recordarle la corresponsabilidad del PP los datos del Ayuntamiento de Madrid con su deuda de más de 6.450.000.000 euros frente a los 1.200.000.000 de Barcelona. La segunda autonomía más endeudada de España, es la comunidad Valenciana que a principios de este año debía 20.762.000.000 euros. En Baleares el mismo camino hacia la ruina seguido por la coalición de izquierdas encabezada por el Sr. Antich y el PSOE-PSM que duplicaron la deuda, lo recorrió antes el Sr. Matas que hizo lo mismo. Y las políticas de miseria iniciadas por el Sr. Zapatero las está continuado el Sr. Rajoy.

Se recortan prestaciones asistenciales básicas y se suben impuestos a una población empobrecida y a la vez se mantienen gastos suntuarios e inútiles como los que acarrea el Senado o se mantienen privilegios como las jubilaciones para parlamentarios con apenas unos años en activo.

Una política de austeridad bien entendida ha de empezar por aplicársela uno mismo. Pero el PP de Balears empezó por subir un 25 % los sueldos a los cargos de confianza del Govern y después se negó a acatar la medida cautelar dictaminada por un tribunal de justicia que anulaba provisionalmente la subida. Y al final el Pueblo tiene que pagar los platos rotos por culpa de unos gobernantes irresponsables. Lo primero que tendrían que hacer los que ahora imponen políticas miserables, porque en su día practicaron políticas de despilfarro, es aprender a ser austeros priorizando los "recortes" de gastos superfluos.
Y para empezar no estaría mal que suprimieran el Senado que este año tiene un presupuesto de 53.214.437 euros, con lo que se ahorrarían más de 212.850.000 euros en los próximos cuatro años, acabaran con el escándalo de las pensiones de jubilación vitalicias para los diputados y el gobierno del Sr. Bauzá acatara las decisiones de los tribunales de justicia anulando la subida del 25 % que concedió a sus cargos de confianza.

Unió des Poble de Ciutadella de Menorca (UPCM)

El PP rebutja els habitatges socials

Al plenari municipal de Ciutadella d'aquest mes de juliol el PSM va presentar una moció per tal d'instar a l'equip de govern del Partit Popular a destinar temporalment dos habitatges que seran de propietat municipal a un ús social, habitatges que estan ubicats a l'edifici plurifamiliar de 155 habitatges que s'ha construït a l'entrada de la ciutat, al costat de la rotonda des Cavall.El fet és que l'Ajuntament de Ciutadella disposarà de la propietat de 3 habitatges, els respectius aparcaments i un local comercial, degut a què l'empresa no va abonar l'Impost sobre Construccions i Obres en el seu moment perquè l'ajuntament va creure oportú disposar de patrimoni municipal.Una volta l'ajuntament està a punt de poder fer ús d'aquest patrimoni municipal, des del PSM consideram que una part d'aquest patrimoni, dos dels habitatges, s'haurien de destinar temporalment a un ús social. Per tant, no hi veuríem inconvenient en què l'ajuntament posés a la venda un dels habitatges, els aparcaments i el local comercial. Ara bé, el Partit Popular ha rebutjat aquesta iniciativa i posarà tot aquest patrimoni en venda.

Compartim amb l'equip de govern que s'ha de garantir que l'ajuntament pugui efectuar mes a mes els diversos pagaments a que ha de fer front. Ara bé, consideram que l'equip de govern hauria d'equilibrar la presa de decisions sobre la gestió municipal entre l'estabilitat pressupostària i el benefici social de les polítiques que realitza. I en aquests moments, des del PSM, consideram que s'han de prendre decisions que puguin minvar el màxim possible els efectes d'una greu crisi econòmica que està afectant cada vegada més a sectors més amplis de la població que ja acumula vertaderes dificultats per poder cobrir les seves necessitats més bàsiques.

La greu situació econòmica que ha de travessar l'ajuntament, amb una falta greu de liquiditat, en gran part degut al deute acumulat al que ha arribat el Consell Insular i el Govern de les Illes Balears amb l'ajuntament, de més de quatre milions d'euros, i la manera desigual d'exigir responsabilitats a les distintes escales de govern des de Madrid, posant el dit dins l'ull novament als ajuntaments, i carregant a aquests el deute i obligant-los a assumir noves despeses financeres, a part del que resta per caure als ajuntaments i que planeja el Partit Popular des de la capital de l'estat, fa debilitar cada vegada més el govern i les polítiques que desenvolupen els ajuntaments.

Com ja vam manifestar al darrer plenari municipal, l'índex de pobresa de la població dels nostres municipis està creixent a un ritme alarmant. Segons les dades de diverses entitats socials, a les Illes Balears ja arribam a la penosa realitat social de tres de cada deu persones vivint en la misèria. Realitat que els propers mesos es pot complicar, perquè no hi ha perspectiva de millores econòmiques, i que ens exigirà nous esforços en polítiques socials. Davant aquesta situació de pobresa a la que dóna resposta l'ajuntament, com institució més propera als ciutadans, caldrà el màxim replantejament social en l'acció de govern, en tant a les possibilitats al nostre abast. És per aquest motiu que des del PSM consideram que cal cercar els màxims equilibris tant econòmics, per fer quadrar els comptes, com socials. Cal redreçar recursos en la mesura del possible per dignificar especialment la vida dels ciutadans que viuen en situacions d'extrema vulnerabilitat.
És per aquests motius que demanam a l'equip de govern del Partit Popular una rectificació a la decisió que ha pres en relació als habitatges socials. Tal com va manifestar el PSM al plenari, les alternatives a estudiar proposades per l'equip de govern no eren prou concretes, tanmateix sabem que són molt limitades, és per aquest motiu que demanam seriositat, propostes clares i sobretot concretes i viables. Des del PSM vam ser molt crítics amb l'equip de govern per la poca disponibilitat política que va trobar el projecte d'un habitatge social cedit per una entitat financera, només per la pressió feta des del PSM es va moure fitxa i van pronunciar-se, tanmateix sense cap compromís ferm per tirar endavant un projecte que fa un any i mig que està aparcat. En aquest tema pensam no han fet l'esforç polític que es requeria, i ara tenen l'oportunitat d'esmenar-lo amb la disponibilitat dels recursos municipals.

Així mateix, com ja vam dir, des del PSM consideram que la gestió dels dos habitatges pot realitzar-se per alguna de les entitats socials que treballen amb persones en situació d'exclusió social o amb persones amb discapacitat, la bona tasca que estan realitzant en benefici dels col·lectius més vulnerables les avalen i sabem que els recursos hi són benvinguts. És per aquest motiu que, a la moció presentada al plenari pel PSM, demanàvem un anàlisi de les necessitats dels distints col·lectius pel que fa a habitatge (persones en situació de risc o d'exclusió social, persones amb discapacitat física o psíquica...) que sigui realitzat conjuntament amb les distintes entitats de serveis socials involucrades, per tal de determinar les prioritats d'ús en relació als recursos municipals d'habitatge disponibles, així com la fórmula de gestió d'aquests. Per tant, no és la pretensió del PSM incrementar la despesa en serveis i manteniments d'edificis com va insinuar la regidora de Serveis Socials al darrer plenari, però sí arribar a un equilibri just, social, en la presa de decisions. És per aquest motiu que des del PSM consideram que seria justa una reconsideració del Partit Popular sobre la decisió de rebutjar els dos habitatges socials per Ciutadella.

Grup Municipal del PSM

Ciutadella