TW
0

Dia Internacional de les Persones Grans

Avui 1 d'octubre celebrem el Dia Internacional de la Gent Gran, així con ho venim fent des de que el 14 de desembre del 1990 l'Assemblea General de les Nacions Unides designà aquesta data perquè països de tot el món dediquem al menys aquest dia a recordar-nos de les persones d'edat avançada, repassem les iniciatives integradores i de participació de que disposa la nostra societat per tal de millorar-les i adaptar-les als temps actuals. Enguany tenim l'oportunitat de celebrar-ho d'una forma ben especial ja que totes les autoritats públiques i les organitzacions representants d'aquest col·lectiu estem convidades a dedicar aquest mateix dia, o qualsevol altre d'aquest mes, a l'envelliment actiu i la solidaritat intergeneracional.Tot i estar jubilades, les persones de seixanta o més anys tenen molt per oferir als seus familiars i a les seves comunitats. Però gran part d'aquest potencial encara està sense explotar. Una enquesta a nivell europeu, "Flash Eurobarómetro" de 2008, arriba a la conclusió de que quasi tres de cada quatre europeus que encara no s'han jubilat es plantejant participar en treballs comunitaris o de voluntariat després de jubilar-se. Malauradament però, el percentatge de persones jubilades que realment duen a terme aquestes tasques és molt menor. Són molts els problemes o dificultats que s'han d'abordar des de les institucions públiques per arribar a aprofitar el talent i l'experiència de les generacions més grans.Des del Grup Socialista del Consell de Menorca, pensem que ara, més que mai, és temps de diàleg i d'enteniment, de consens entre administracions, institucions i Gent Gran. Ara més que mai ens necessitem els uns als altres per sortir reforçats d'una crisi més que econòmica. Estem vivint una nova realitat social que hem de saber entendre per, a partir de la seva comprensió, fer el millor per a tots. I el millor per a tots és gaudir d'una societat cohesionada i integradora que sàpiga aprofitar el que poden aportar cadascun dels col·lectius que la formem obtenint els beneficis de forma equitativa, sempre amb la finalitat d'aconseguir i consolidar el merescut estat del benestar. Potser ens estem equivocant a l'hora de plantejar les polítiques socials que necessitem per aconseguir-ho. Potser els qui ara ens governen no parteixen d'aquesta premissa i aprofiten la situació econòmica per aplicar retalls i reformes de caire més ideològic que social que fan que no hi hagi cap col·lectiu, ni àmbit d'activitat social i cultural, que es lliuri d'unes polítiques que ens arrosseguen cap a una societat més injusta i menys igualitària.

Hem de tenir amb compte que, a dia d'avui, hi ha més de 300.000 famílies espanyoles amb tots el seus membres en atur que són sustentades per un jubilat o pensionista. Per tant, per quin motiu hem de gravar la situació de les famílies i de la població d'edat avançada que majoritàriament reben pensions de menys de 1.000 euros? Per què els retalls a la Dependència, sistema que el crearem els socialistes i que es configurava com un dels motors del canvi cap a una economia sostenible, creadora de riquesa i d'ocupació? Per què la pujada dels impostos que paguem tots indistintament de la situació econòmica? Per què el copagament dels medicaments, pròtesis i ambulàncies?... Potser per acabar en mans de l'assistència privada, encara que com a contrapartida obtenim una societat menys igualitària en la qual les diferencies s'intensifiquen i augmenta la pobresa i la necessitat.

Hem de ser capaços, entre tots, de reconduir aquesta situació. No ens podem sentir abatuts ni conformistes, hem de treure coratge i empenta per batallar per el què és just i per el que veritablement necessitem: una societat on tothom compta, tothom aporta i tothom mereix el mateix respecte i tracte.

La celebració d'aquest Dia Internacional brinda l'oportunitat d'estimular el debat sobre la promoció dels drets de les persones majors i enfortir les aliances dirigides a assegurar la seva plena participació en la societat. Aprofitem aquest escenari per reconduir i fer possible un major aprofitament del que aportem entre tots, si tots som escoltats. Redoblem els esforços per fer efectius els drets de les persones grans i convertir en realitat el somni d'una societat per a totes les edats.

Noemí Gomila Carretero
Consellera, Grup Socialista del Consell de Menorca.

Resposta majúscula

Senyora Maite Salord, li agraeixo el to i el coratge de la seva carta-resposta. Aquest cop ja li anuncio d'entrada que la subscric completament.L'altre dia en la lectura d'unes reflexions meves en l'acte de recolzament al moviment dels indignats, vaig apel·lar a la necessària indignació dels polítics, el poble ja ho està, per sortir d'aquest poltronament de la vida política en general. Sóc conscient a l'igual que molts, que hi ha polítics que estan indignats, però malauradament encara queden molts, massa, en l'inòpia. Necessària és la rebel·lió en majúscules dels polítics davant els seus partits per canviar aquesta dinàmica castissa d'entendre la democràcia. No és amb la repressió, la sembra de la por i les amenaces que eixirem. Si som un país europeu com cal, o sortim amb més democràcia d'aquesta o no sortim. Em fa vergonya viure en una nació on la corrupció i l'engany electoral campa impune. La dictadura econòmica ja és un fet. L'horitzó d'actituds feixistes no és lluny. L'intent de criminalització dels ciutadans que surten a manifestar-se, quan és públic i notori que el que demanen, en el fons, és més justícia, més principis ètics en l'exercici de la política, i una millor democràcia, és a totes llums incomprensible i inadmissible.

Davant aquest panorama, girem la cara i mirem els nostres polítics esperant reaccions, sensibilitat a tot el que passa, tant en l'ordre social, com en l'econòmic i polític, i constatem que n'hi ha molts que callen, o el que és pitjor ens ignoren, santificant els fets.

O els polítics canvien de dial, s'indignen i es rebel·len, o anem malament en aquest país. Fins ara el poble, crescut i educat en els valors democràtics, fa el que pot i li deixen amb les regles del joc establertes. Però és ben cert que les provocacions perquè se'n surti de polleguera, són cada dia més evidents. Recuperant la sintonia amb els ciutadans, amb els principis ètics, i un millorable exercici de la política, seria suficient per evitar-ho, abans que sigui massa tard.

Jordi Viola Giner
Alaior

El transporte aéreo, una cuestión de Estado para Menorca

El Partido Popular de Menorca firmó y suscribió, el 30 de mayo de 2011, el "Pacto de acción por el Transporte", impulsado por la plataforma ciudadana que ha obtenido el aval de 23.000 firmas.

Desde el primer día que asumió el gobierno, el PP se ha mostrado reivindicativo, y tanto desde el Govern balear como desde el Consell insular, se han marcado como prioridad la mejora de la conectividad, porque el transporte aéreo constituye una cuestión de Estado para Menorca y todos los menorquines.Reiteramos y respetamos el compromiso adquirido aquel 30 de mayo de 2011 en el Claustro del Carmen de Mahón, cuando nueve formaciones políticas de Menorca nos comprometimos a mejorar el servicio, tanto en frecuencias, rutas y tarifas. Estos son los objetivos, y para conseguirlos estamos trabajando desde las instituciones.

Porque somos conscientes de que el actual sistema de descuentos a residentes no ha funcionado; incluso algunas compañías se han aprovechado de esta fórmula para aumentar las tarifas y obtener mayores ingresos. Los descuentos, como se han aplicado, han tenido un resultado perverso porque han favorecido más a las compañías en lugar de los ciudadanos, como debería ser.

El 24 enero de este año, cuando aún no se había cumplido un mes de la toma de posesión del Gobierno de Mariano Rajoy, los consellers del Govern Carlos Delgado, Simón Gornés y Gabriel Company presentaron a la nueva ministra de Fomento, Ana Pastor, un documento de trece propuesta con soluciones. Este plan incorpora, entre otras actuaciones, la declaración de servicio público para los vuelos de Baleares con la península, con aplicación efectiva para las islas de Menorca e Ibiza durante la temporada baja; la reducción de un 25 por ciento en los precios de los trayectos interinsulares; tarifa única, código compartido; y también la cogestión de los aeropuertos de Palma, Menorca e Ibiza con la creación de la Autoridad Aeroportuaria de Baleares.

El presidente Santiago Tadeo y el conseller Luis Alejandre se han puesto manos a la obra desde el primer día. Desde el gobierno del Consell mantienen una estrecha relación de diálogo y buena colaboración con la plataforma ciudadana creada por las asociaciones de vecinos de Menorca, a la que mantienen puntualmente informada de todas las iniciativas que se llevan a cabo en materia de transporte.

Al mismo tiempo, el gobierno del Consell de Menorca ha implicado en sus actuaciones al Govern balear mediante la participación directa y constante de la dirección general de Ports i Aeroports.

Desde Menorca, el PP ha dejado claro que es preciso revisar las condiciones y el actual contenido de la declaración de servicio público interinsular. Así lo manifestó el conseller Alejandre ante el pleno celebrado el pasado 17 de septiembre, con un objetivo bien definido: conseguir la implantación de una tarifa única, más beneficiosa.

Fruto de la buena sintonía con la plataforma ciudadana es el "Estudio sobre la OSP del transporte aéreo entre las Islas Baleares. Propuesta de modificación y viabilidad", redactado por este colectivo, a petición del Consell y el Govern, que fue entregado el 21 de septiembre al presidente Tadeo y al conseller Alejandre, y que ya se encuentra en manos del director general Sr. Deudero.

En este marco de trabajo e iniciativas constructivas, cuando se ha conseguido en tiempo récord la creación de la OSP para la ruta Madrid-Menorca y cuando esperamos concluya su adjudicación, aparece el PSOE.

El Partido Socialista, con una actuación unilateral que ha incumplido y vulnerado el espíritu del pacto a favor del transporte aéreo suscrito el 30 de abril de 2011, presenta una proposición no de ley en el Parlament con unas propuestas que desconocíamos las otras formaciones parlamentarias. El PSOE únicamente se preocupó de explicarlo a la prensa, sin ningún afán de acuerdo ni consenso con los otros partidos.

En mi intervención ante el pleno del Parlament manifesté que algunas de estas propuestas, que el PSOE ni había consultado ni explicado previamente, ya se están realizando en estos momentos, y otras, entran en contradicción con el marco normativo vigente.

El Partido Popular, a diferencia del PSOE, sigue actuando con lealtad al pacto firmado en abril del 2011. Impulsa junto con el resto de grupos políticos ante la mesa del Parlament la creación de una comisión de estudio de la problemática del transporte aéreo en Baleares, mediante la constitución de una ponencia.

Es en este ámbito donde será posible, con voluntad de acuerdo, conseguir posiciones conjuntas después de analizar la situación y las necesidades, y evaluar las diferentes opciones. Este es el camino acertado para actuar con coherencia, no la presentación de propuestas de forma unilateral, que no responden a ninguna voluntad de consenso ni de entendimiento.

Asunción Pons Fullana

Diputada del Grupo
Parlamentario Popular