TW
0

L'atenció a les persones majors
és prioritària

En el plenari del mes de juliol d'enguany, l'equip de govern del PP ja va aprovar un primer plec de condicions per a contractar la nova gestió de la residència geriàtrica Es Ramal i el centre de dia. Aquell acord de juliol ni tan sols es va publicar en el BOIB ni es va iniciar pròpiament l'expedient de la nova contractació.

Han passat més de tres mesos d'ençà d'aquella aprovació, i ara, novament, l'equip de govern del PP ha tornat a dur el mateix expedient a plenari però amb unes modificacions substancials.El PP al·lega que el govern central té en marxa una llei per reorganitzar competències i que afectarà a la vigent Llei de Bases de Règim Local de l'any 1985. Per aquest motiu modifica els terminis del contracte, i proposa un contracte per un any prorrogable fins a un màxim de 8.

Des de l'Agrupació socialista d'Alaior trobam que difícilment hi haurà alguna empresa que es vulgui comprometre per un sol any de contracte sense tenir garantida un mínim de continuïtat. I, a més a més, en un context on s'ha anunciat una retallada de la llei de la dependència que pot arribar a afectar els ingressos que reb l'Ajuntament per les places concertades amb el Consell Insular i el Govern Balear. De fet, l'Ajuntament té pendent de cobrar els ingressos dels darrers 15 mesos.

En aquest punt, des de l'agrupació socialista també volem criticar que el Consell Insular i el Govern Balear deguin a Alaior 850.000 euros. Açò vol dir que els ciutadans i ciutadanes de la nostra població feim de banc a les altres administracions amb l'increment dels nostres impostos, especialment en l'enorme pujada d'un 30% de l'IBI. És una situació injusta que s'ha de denunciar i que demanam que l'alcaldessa, que també es diputada en el parlament balear, actuï en defensa dels interessos dels alaiorencs i no com a simple delegada del Govern Balear.

Però el més greu de tot, és que en el nou plec de condicions que ha aprovat ara el PP s'ha canviat l'estudi econòmic per retallar les condicions en què es prestarà el servei de residència geriàtric i centre de dia. Concretament, en el mes de juliol tot el servei estava pressupostat en 993.000 euros i ara es pressuposta en 906.000 euros.

Fa uns dies, l'equip de govern va "vendre" que es produiria un "estalvi". Idò, noltros ens demanam perquè han canviat el seu propi estudi econòmic de juliol a octubre? I quines partides s'han retallat ara?

La resposta a la primera pregunta és que l'equip de govern del PP es vol desentendre totalment de la gestió del geriàtric i del centre de dia, com si renunciés ja a la seva competència. Redueix al màxim el cost per l'ajuntament, sense tenir garantida la qualitat del servei, amb la finalitat que en un futur sigui una altra administració qui s'encarregui d'aquest servei (sigui el Consell o el Govern). Dit d'una altra manera, se'n renta les mans i ja veurem què passa amb la nova llei.

Aquest fet ens sembla molt greu, perquè el funcionament de la residència i del centre de dia han estat un exemple de bona gestió en els darrers14 anys. L'Ajuntament sempre havia apostat, fins ara, per una assistència de qualitat per a les persones majors, d'ençà 1998 quan s'obrí el nou immoble i l'ampliació i millora de tots els serveis.

I molt més greu és encara d'on retallen el servei a la gent gran. Estalviar a costa de què?
Segons el nou estudi econòmic es retallen 3 partides: personal, alimentació, i neteja i manteniment de l'edifici.

– La partida de personal es redueix en 56.000 euros, que es lleven de les substitucions. Açò vol dir que l'empresa que gestioni el geriàtric i centre de dia haurà modificar el servei els vespres, els festius i durant les vacances del personal. Amb aquesta retallada, com a mínim, es deixaran de contractar 3 persones per fer les esmentades substitucions.
– Hem de pensar que la qualitat d'aquest servei es basa en ús intensiu de personal que és la base fonamental de la bona assistència que reben els 30 residents. S'imaginen que els vespres només hi quedés una persona a la residència per als 30 usuaris en dues plantes, quan la majoria són persones d'avançada edat i que necessiten molta assistència específica?. Amb aquest nou plec de condicions aquesta circumstància pot passar.

– La segona partida que retallen en 11.000 euros és la d'alimentació. Perquè tothom ho entengui, si agafam el preu del menjar a domicili, és com si es suprimissin 1.800 menús, la qual cosa en sembla del tot injusta i desencertada.
– La tercera partida que disminueix considerablement és la de neteja i manteniment, concretament en 10.870 euros. També ens sembla un error, ja que l'edifici s'ha mantingut en un bon estat de conservació d'ençà es va obrir l'any 1998. Aquesta reducció provocarà un deteriorament més accelerat de l'immoble.

Ningú pot entendre a hores d'ara, que l'alcaldessa retalli les partides econòmiques per atendre a les persones majors, i defensi sense miraments la paga extra de Nadal que ha de cobrar la regidora de cultura en exclusiva, ja que tots els altres treballadors municipals la veuran suprimida.

La proposta del PSOE-Alaior és negociar amb l'empresa que gestiona actualment la residència i centre de dia des Ramal un ajustament raonable que no malmeti les partides bàsiques per al bon funcionament del centre. La solució més assenyada seria prorrogar l'acord de gestió actual i defensar, com hem fet sempre, l'atenció a les persones majors com una prioritat per al municipi d'Alaior.

Agrupació Local PSOE
Alaior

Enhorabona,
Protecció Civil

Com a alcalde de Ciutadella, en representació de tota la Corporació, vull expressar públicament l'enhorabona que mereixen els membres de Protecció Civil que aquest cap de setmana han rebut un guardó dels Premis El Iris. Ens referim a ells en singular per la lògica circumstància de ser un col·lectiu la coordinació del qual depèn de l'Administració municipal. I perquè actuen en tantes i tantes accions vinculades directament a la vida política de l'Ajuntament, com ara les festes de Sant Joan o en estats d'alarma pública (com són els casos d'incendis forestals), entre d'altres fets.

I açò no obstant, la felicitació l'hem de fer extensiva a tots els premiats.En els temps difícils que corren, fer reconeixements públics pot suposar, sens dubte, un moment d'optimisme i d'esperança general per a tots nosaltres, a la vista de l'excel·lent exemple que els premiats han donat amb les seves respectives obres personals, així sigui en els camps cultural, esportiu, social, empresarial o de qualsevol altra matèria.

Que ens trobem tots molt afeixugats encara per una crisi econòmica molt forta, no vol dir que també patim crisi moral, o una crisi de certs valors socials que procuren el progrés d'un poble. Al contrari: les lluites que els premiats d'enguany demostren cada dia en els seus respectius camps de treball, són una prova molt evident de la salut moral que encara subsisteix dins la població de Ciutadella. Una salut que, per a mi, es veu ben estesa en totes les facetes vitals que fan gran un poble: la música, el comerç i la indústria, les arts, el voluntariat, l'esport, el sector primari i fins i tot en el terreny de la innovació empresarial i de les iniciatives emprenedores.

Per tant, vull reiterar, amb entusiasme i sinceritat, la felicitació als guardonats de l'edició de 2012. Tots els premiats reuneixen prou mèrits per rebre'ls, perquè tots han fet una forma o altra de contribució a la prosperitat i al benestar social de Ciutadella. Cada cas és una mostra de lluita personal que ha d'actuar de mirall per a nosaltres, ara i sempre.

José María de Sintas Zaforteza
Alcalde
Ciutadella de Menorca