TW
0

Cap a un futur 100 % renovable a la nostra illa

Cada cop hi ha més estudis tècnics que avalen la possibilitat d'un futur cent per cent renovable. Avui ja no sona a ciència-ficció l'estudi que fa uns pocs anys va presentar Greenpeace - (R)enovables 2050 - en el qual s'apostava per fer un canvi radical en el nostre sector energètic per aconseguir l'autosuficiència energètica de l'Espanya peninsular, amb un potencial de 56 vegades les necessitats energètiques actuals. En tot cas, considerem que cal una reforma profunda del sistema energètic de l'Estat Espanyol, amb una modificació substancial de la nostra política energètica que ha de mirar cap a un futur en què l'energia ha de tornar a mans dels ciutadans que, com a consumidors finals, tenen molt a dir i a fer. Ja n'hi ha prou de polítiques a curt termini, realitzades al dictat de les grans multinacionals que es dediquen a l'espoli sistemàtic d'uns actius que es van crear amb els doblers de tots els ciutadans. La privatització del sector energètic no ha contribuït a generar riquesa en aquest país, més bé al contrari, perdem molts doblers cada any per comprar energia primària, cada cop més cara, enfora de les nostres terres.Per mostra, un botó:

Menorca, que forma part dels anomenats sistemes extrapeninsulars (i en conseqüència un dels culpables del dèficit tarifari) té una dependència energètica del 99,2% dels combustibles fòssils. Açò implica que cada any s'han de dedicar 240 M€ per assegurar l'abastiment energètic de la nostra illa, doblers que no es poden invertir en reactivar la malmesa economia insular. Curiosament, aquesta illa té un potencial d'energies renovables més que suficient per abastir les seves necessitats d'energia final i, fins i tot, per abastir la resta de les illes balears si s'emprés una adequada combinació d'energies renovables (eòlica, solar, energies marines, etc.). Aquesta informació arriba al súmmum de l'absurd quan un s'assabenta que els costos de generar electricitat fòssil en el sistema balear superen els 160 €/MWh i que l'únic parc eòlic de Menorca genera a un cost de 80 €/MWh.

Són conscients els ciutadans peninsulars que per assegurar l'abastiment de les illes s'està subvencionant la generació amb energies fòssils que cada cop són més cares? Als ciutadans d'aquest país els sortiria més barat un sistema de primes a les renovables a les illes que l'actual règim de compensació de costos dels sistemes elèctrics extrapeninsulars.

D'alta banda, s'han d'eliminar totes les barreres que frenen la implantació d'energies renovables a les illes. S'ha d'incentivar als illencs perquè avancin ràpidament cap a sistemes energètics 100% renovables que serviran d'exemple i de banc de proves per extrapolar la seva experiència a sistemes més grans com el peninsular. Els territoris insulars poden ser un camp de proves immillorable per implementar noves tecnologies i propiciar l'emergència de noves indústries innovadores que s'integrin en l'economia local i ajudin al seu desenvolupament. No es necessita (i tampoc és desitjable) que la transició a sistemes energètics sostenibles estigui en mans de grans gegants tecnològics i financers, n'hi ha prou amb facilitar l'accés al sistema dels petits productors, inversors i cooperativistes, ja que el motor de canvi més potent està en mans dels propis ciutadans.

És per aquests motius que va néixer la cooperativa Som Energia, que en poc menys de 2 anys ja te més de 4.800 socis a tot l'estat, dels quals un 9% viuen a les Illes Balears. Aquesta cooperativa contribueix, gràcies a l'acció dels seus socis, a la promoció de les energies renovables, comercialitzant electricitat amb certificació de garantia d'origen adquirida a productors d'energies renovables. Alhora promou la inversió en noves instal·lacions de producció renovables properes als llocs on viuen els seus associats, contribuint a la descentralització de la generació d'energia i al desenvolupament de l'economia local, facilitant la creació de nous llocs de feina en la implantació i manteniment de noves instal·lacions que es financen directament pels socis, propiciant un retorn de la inversió a nivell local.

Actualment a Menorca som més de 30 famílies les que consumim electricitat d'origen renovable per mitjà d'aquesta cooperativa. Volem que aquesta iniciativa continuï el seu creixement i que permeti la participació directa dels menorquins en la transició energètica de la nostra illa cap a un futur 100% renovable.

Grup Local de Som Energia

2012 molts finals,
pocs principis

Ara, d'aquí a pocs dies, arriba la fi de l'any. L'únic final, que justificadament podrem celebrar, dels molts finals i pocs principis, que ens ha deparat aquest pèssim any.2012 ha estat l'any de l'exaltació maquiavèl·lica, aquella que diu que la fi justifica els mitjans. Hem presenciat, atònits i indignats, la fi dels valors ètics tant en política, com en l'economia. Hem assistit al final de la consideració de l'ésser humà per davant de les consideracions materials. Del fi prioritari en la despesa social. Hem observat la fi del lideratge i valentia en els polítics, així com el final de la confiança en els mateixos, com a representants de la societat. Hem constatat, la màscara immoral, l'única finalitat dels bancs, és a dir, l'especulació i els diners. Del final dels nostres estalvis, la nostra feina, el nostre benestar ... el debilitament del nostre sistema de pensions. També la fi de la justícia gratuïta, i el que és finalment la injustícia. L'assetjament per liquidar l'educació i sanitat públiques. L'intent d'acabar, al cap i a la fi, amb programes populars d'immersió lingüística, perseguint la finalitat última de minvar les llengües cooficials. Hem comprovat les retallades finals que no tenen fi en tots els àmbits, menys significativament, en defensa i en les estructures de l'estat. El final de l'esperança laboral i l'augment de l'atur sense fi. La consideració de la cultura, com a fi banal. El lliurament final de la sobirania nacional als mercats. El final en la contenció impositiva fiscal. Hem viscut, la fi de la credibilitat en les campanyes electorals, i en conseqüència també, el d'aquesta democràcia malentesa. Resumint hem patit, després de finalitzar un any de govern del Partit Popular, els sainets de la corrupció, i un empitjorament social, laboral i institucional del país sense parangó. Gràcies Mariano.Qui dóna més. Sens dubte l'any 2012 ha estat nefast. Govern central, autonòmic i ajuntaments s'han llançat a buidar, via impositiva, les ja de per si pobres butxaques del ciutadà. Estafats tant política com econòmicament. Indignats, fastiguejats, enganyats, aturats, empobrits, espoliats, retallats, ignorats. No ha estat doncs d'estranyar el clima viscut de crítica, exaltació d'ànims i massives mobilitzacions socials.

Afortunadament la ciutadania és viva. Que així sigui, tot i les pors, amenaces i manipulació informativa, és la millor esperança per al futur d'aquest país. Hi ha moltíssimes coses per millorar durant el proper any, entre elles als nostres dirigents. Davant la imposició de mesures socials i econòmiques retrògrades al servei dels poders fàctics i financers, no tindrem més remei els ciutadans que oposar-nos decididament, si és que volem construir una societat que giri al voltant del benestar dels éssers humans i no de la cobdícia i acumulament de la riquesa per uns pocs.

Diuen que diuen els maies, que ens trobem al final d'un cicle. Tant de bo. El món ho necessita imperiosament. La terra ho suplica desesperadament. Els desitjos d'un bon any nou, pareixen no tenir sentit i tenen en canvi, pel 2013 un significat que va més enllà de la simple frase. Dependrà molt de l'interès que posem cada un de nosaltres a denunciar i defensar tot el que està en joc, perquè l'any vinent sigui un any de principis i amb principis. No val amagar-se. Estem escrivint la història que els nostres néts estudiaran. Procurem doncs entre tots que no se'ns caigui, llavors, la cara de vergonya.

Jordi Viola Giner
Alaior

Gràcies per la teva dedicació, Àngel

Fa uns dies, mos va deixar n'Àngel Mifsud, jo, com a regidora d'Educació de l'Ajuntament de Ciutadella, i membre del Laboratori, vaig tenir el plaer de conèixer-lo i poder fer feina amb ell, ja que, ell era des de feia molts anys membre d'aquesta comissió, allà és on es preparen els temes a tractar als Consells Infantils que es fan cada mes al nostre Ajuntament.

N'Àngel, era i ha estat un membre vital dins aquesta comissió, ja que les seves aportacions, sempre encertades, van ajudar i molt, a que el Consell Infantil de Ciutadella tengui el pes que té, educativament rallant, tant a Ciutadella, com a nivell insular i balear, i per tot açò, vam tenir el plaer de rebre, fa un mes, una distinció des d'UNICEF, per la nostra trajectòria, actuacions i campanyes duites a terme dins Ciutadella pel Consell Infantil; estic contenta de que n'Àngel hagi pogut saber que ens havien donat aquest premi, un trosset del qual serà sempre gràcies a ell.La setmana que ve, ens tornarem a reunir, tindrem una nova comissió de Laboratori, com cada mes, però ja no hi serem tots, i per tant, ja no serà el mateix, però intentarem que l'esperit educatiu i constructiu de n'Àngel hi sigui present i col.labori amb noltros, per poder seguir duent endavant aquest projecte que va començar ja fa molts, i molts anys al nostre Ajuntament i que tant bons resultats ens ha donat.
Gràcies per tot Àngel

Maite Torrent Pallicer
Regidora d'Educació de
l'Ajuntament de Ciutadella