TW
0

Els centres docents són escoles
de democràcia

"A los colegios se va a enseñar, no a adoctrinar ni a manifestarse". Així de rotund i taxatiu es mostra el conseller de Presidència del Govern de les Illes Balears, senyor Antonio Gómez, en reiterades declaracions als mitjans de comunicació. ADESME, com a Associació Professional dels directors i directores de centres de secundària de Menorca, es mostra indignada i considera immoral aquesta afirmació, feta per un responsable polític de tan elevada responsabilitat.I encara que sembli contradictori, estem d'acord amb el seu fons, com ho estan tots els ciutadans responsables i intel·ligents d'aquest país. Però és que aquesta frase, pronunciada per la segona persona en importància del Govern, dóna per fet que en els centres docents públics, ara i en aquest moment, s'està adoctrinant i s'estan cometent actes subversius generalitzats. I res més fals, demagògic i allunyat de la realitat.És clar que el senyor Gómez es nota que no ha trepitjat en els darrers anys un centre docent. I és evident que es troba a anys llum de la realitat. Perquè altrament sabria que als centres docents, per posar alguns exemples, s'ha d'explicar el què deien algunes persones que no li deuen sonar gaire al conseller, anomenades Plató, Aristòtil, Kant, Hegel, Marx, Montesquieu, Rousseau, Sartre...; també s'ha de formar ciutadans democràtics i crítics; explicar el paper dels mitjans de comunicació; l'estructura política d'Espanya i de la Unió Europea, i així un llarg etcètera de continguts relacionats amb les Ciències Socials, del passat i del present, així com perfilant quins poden ser els escenaris de futur de la nostra societat. Feines que el professorat compleix amb esforç i equidistància, però que es veuran a partir d'ara condicionades per uns avantprojectes de Llei que posen una espasa de Damocles damunt cada professional de l'Educació, qual reminiscència del "Tribunal de Orden Público" instaurat l'any 1963. I si en algun cas hi ha hagut alguna mala praxis, com pot succeir a qualsevol col·lectiu, hi ha ja avui dia eines més que suficients per sancionar l'infractor, només cal voluntat d'aplicar-les, enlloc de llençar cortines de fum per amagar els problemes educatius reals.

Per altre banda, els centres docents són escoles de democràcia, models representatius amb funcions i responsabilitats repartides entre tota la comunitat educativa, on conflueixen els pares i mares i les seves associacions, l'alumnat, el professorat i els equips directius, el personal no docent, les empreses... Per tant si volem tenir un futur democràtic, la llibertat d'expressió i de reunió han de ser respectades i protegides en l'àmbit escolar com a escoles de vida i de ciutadania que són.

Així que consideram molt desafortunat i perjudicial que un membre del Govern afirmi que el professorat de les Balears constitueix una espècie de secta que renta el cervell a l'alumnat. Afortunadament els adolescents són força més intel·ligents del què pensen i actuen els representants polítics.

Com a contrapartida voler desprestigiar el professorat, no ens durà més que retrocedir en la valoració social del Sistema Educatiu i a allunyar-nos dels estàndards europeus. Tenim força exemples de països amb resultats excel·lents, on resulta que la clau es troba en un professorat valorat i reconegut treballant colze a colze amb la societat.

Dir finalment que pretendre que els directors i directores de les Illes Balears es constitueixin en un element més de la cadena de repressió que està organitzant l'actual Govern, és un despropòsit total. Els directius han d'estar, com a la resta d'Europa, per a exercir el lideratge pedagògic, impulsar la millora del rendiment acadèmic de l'alumnat, organitzar i gestionar eficientment els centres docents, i garantir la gestió econòmica transparent.

Però ara resulta que la nostra principal preocupació, a més de la creixent burocràcia, haurà de ser evitar ser multats amb quantitats de fins a 5.000 euros en cas, per exemple, de què els "logotips propis, en el cas dels centres públics, tinguin una mida més gran que el logotip oficial del Govern". Trist, realment trist.

Rafel Andreu Güell
President d'ADESME

Treballant per donar vida a Maó

"Després de veure la carta del Grup Socialista firmada per una regidora i carregada de crítiques sobre el "Mahón Medieval" veig clarament que la seva intenció és criticar per criticar qualsevol acció, sense importar l'èxit que pugui o hagi pogut tenir. Imagin que el que li agradaria és que no es fes res de res. Sembla que la seva intenció seria tenir una ciutat tal com la tenien, dormida i sense vitalitat. A les comissions informatives vostès haurien d'escoltar les meves explicacions; si tenen suggeriments, fer-los; i si tenen dubtes fer preguntes, ja que en els dies previs a l'esdeveniment els vaig explicar en comissió informativa la totalitat del projecte. Ara he comprovat que l'única cosa que realment volien era criticar-ho posteriorment. A propòsit, senyors del PSOE, vostès menteixen quan diuen que no avisem als artesans d'aquí, i tornen a mentir quan diuen que havien de pagar. Vam convidar l'Associació d'Artesans de Menorca Entremans i als productors de l'Agromaó; i vaig negociar perquè no haguessin de pagar. Si haguessin passejat pel mercat haurien vist per exemple expositors de l'Agromaó a la plaça Colón, els quals no van pagar per ser-hi.

En poc més d'un any s'ha fet més per Maó en aquest àmbit que el que van fer vostès en tots els anteriors. Per descomptat que valorem i defensem el nostre comerç i precisament per açò hem realitzat entre molts altres projectes: rutes de tapes noves (1ªRuta Mô de Tapes, 1ª Ruta Formatge Mahón), concursos (el Tu sí que pots!), hem animat amb programes de música els carrers (Nits de Música al carrer, Somnis de Tardor, port), hem portat la pintura al carrer (City-Art), hem dut vaixells d'època que ens han meravellat i han atret milers de visites (galeón "La Pepa", "Nao Victoria"), hem fet campanyes de Nadal (100% Nadal, RegalaMô), hem recuperat fires de comerciants d'aquí (Fira de Manualitats Nadal Creatiu), hem creat esdeveniments amb un gran potencial (Port-Mô mercat mariner, Mahón Medieval). Gens de tot açò s'havia fet abans aquí. Per cert, han de saber vostès que gràcies a la col·laboració de moltes persones, empreses i entitats, el 80 per cent dels projectes d'aquesta àrea són a cost zero, no costen doblers a l'Ajuntament.
I mentre aprenem dels errors que puguem tenir, continuam preparant nous projectes, als quals poden sumar-se amb suggeriments i propostes constructives.

Vanessa Contreras
tinent d'Alcaldia
de Comerç i Indústria

Maó