TW
0

S'equivocen d'enemic

Després de les declaracions fetes pel president dels Comerciants del Claustre del Carme de Maó als mitjans de comunicació, i un cop feta la reunió convocada per l'Ajuntament on ens trobàrem les tres parts, volem donar a conèixer la nostra opinió i rebatre les acusacions fetes, sense fonament, pel president dels comerciants del Claustre (ens consta que no tots hi estan d'acord ) i que li vam fer saber a la mateixa reunió.En primer lloc hem de dir que l'Agromaó és una iniciativa que néix d'un grup de pagesos que posats en contacte amb l'Ajuntament de Maó ( a l'anterior legislatura ) arriben a un acord per muntar un mercat agrari amb els següents objectius:

- Reactivar el centre de Maó els diumenges matí.
- Donar l'oportunitat a una sèrie d'explotacions agràries puguin fer venda directe dels seus productes.
- Fer un mercat "diferenciat". No imitar els altres pobles que ho fan, sinó donar-li un valor afegit. Per això les explotacions que allà exposen han de complir almenys un d'aquests tres requisits:

• Registre ecològic
• Acord de Custòdia agrària
• CARB ( Contracte Agrari de la Reserva de la Biosfera )
• Cooperatives que compleixin un dels tres punts anteriors
Hem de dir clarament que els objectius que ens proposàrem en un principi s'han aconseguit, està clar que amb esforç per la nostra part. No és fàcil passar-se un hivern a d'intempèrie els diumenges matí. Però només així s'aconsegueix crear l'hàbit de venir al mercat i donar a conèixer i fidelitzar els clients. I aquesta constància ha fet de l'Agromaó un ambient agradable al centre de Maó. I és per això que alguns bars i comerços han optat per obrir els seus establiments i els esteim agraïts, per que és entre tots que ho feim possible.

Un cop exposat el per què de l'Agromaó anem a contestar les acusacions que el president dels comerciants del Claustre va fer als mitjans de comunicació no sabem si per manca d'informació o simplement per interés.

Competència deslleial és aquella que es fa al marge de la llei. I ha de saber que els pagesos que formam l'Agromaó complim tots els requisits administratius: Altes a la seguretat social, explotacions agràries donades d'alta, carnets de manipulador, registres sanitaris, declaracions d'IVA, IRPF... Tota aquesta informació està en mans de l'Ajuntament, ja que cada any li entregam, així també consta la quota d'ocupació de via pública corresponent (per cert la més cara de tots els mercats que es fan a l'illa) i signada l'autorització per un Decret d'Alcaldia.

Segons diuen som els culpables de que els dilluns el Mercat del Claustre del Carme estigui buit. Creim sincerament que s'equivoquen vostès d'enemic. Qui els està fent la competència són "les grans superfícies" i curiosament no es queixen vostès quan el Govern les autoritza. És clar!! Els petits són més bons de tombar i si són pagesos...

No ens enganem. Els dilluns pels mercats sempre ha estat un mal dia. Abans de l'Agromaó, durant l'Agromaó i molt ens temem que també després de l'Agromaó. De fet alguns mercats locals que coneixem els dilluns romanen tancats.

Entenem també les paraules que ens va dir la batllessa a la reunió de que ha de defensar els interessos de Maó i que per tant haurà de prendre una decisió. Ho entenem i ho compartim.

Però també esperam que aquesta decisió estigui basada en l'interés general . Tenint en conte no només l'opinió dels comerciants del Clautre del Carme, sinó també la de la gent que s'ha fidelitzat a l'Agromaó, el de les famílies que aprofiten a passejar pel centre, tant si compren com no, però que ho troben agradable. L'interés general d'aquells comerços del centre que veient que passava gent, fan l'esforç d'obrir els seus establiments. I com no també pels pagesos que allà exposen, que maonesos o no, paguen els seus impostos a l'estat i que aquests donam per entès també reverteixen d'una manera o altre al poble de Maó.

La proposta que ens va fer el president dels comerciants del Claustre del Carme de traslladar l'Agromaó els dissabtes matí al mateix claustre (que és quan més gent hi passa) és ben curiosa.

Resulta que si acceptam ja no serem "competència deslleial". Vol dir? La competència deslleial no depèn del lloc que s'ocupa sinó del "com".

Què passarà si després baixen les seves vendes els dissabtes matí? De que ens haurà d'acusar per treure'ns?

Pel que pugui passar i tement que la decissió ja estigui presa, com ens va donar la impressió el dia de la reunió, volem aprofitar per donar el nostre agraïment a les persones que ens han donat el seu suport i han confiat amb nosaltres. Començant per na Vanesa, actual regidora de Comerç de l'Ajuntament de Maó. Al GOB, que en tot moment ens ha ajudat i fins i tot s'ha fet càrrec de les despeses en promoció de l'Agromaó i d'organitzar activitats de forma desinteressada. Als establiments que s'han adherit a la iniciativa obrint els seus establiments. I com no a les persones que, clients o no, que ens han fet costat i ens han mostrat la seva confiança. Gràcies a tots!!

Donam per entès que en el cas de que la decisió de l'Ajuntament sigui la de fer tancar l'Agromaó, que repetim, és un mercat totalment legítim, totes les iniciatives seran tractades per igual. Començant per mercats que no compleixen la legalitat, des del Mercat des Freginal, fins el Mercat del Claustre del Carme que fins no fa massa i després de molts anys ha estat exercint una activitat comercial sense el corresponent "permís d'obertura".

Antoni Moll Marquès
La Marcona
Juan Luis Fedelich Allès
Santa Creu
Maria Tudurí Sintes
Capell de Ferro
David Vinent Pons
La Solana