TW
0

Als músics de l'Orquestra de la Capella Davídica

Després de pair i reposar tota l'energia que es va crear en el concert del Palau de la Música de Barcelona el passat 24 de febrer, concert que vareu realitzar amb noltros - amb la Capella - us vull agrair públicament tot l'esforç que hi posàreu, perquè sense voltros aquest concert era impossible. I dic noltros i voltros, però per jo érem noltros, tots, músics i cantaires davall del mateix nom: Cor i Orquestra de la Capella Davídica. Així va quedar escrit.Gràcies a tots. Als que ens vareu acompanyar des de Menorca, als que us vareu desplaçar des d'altres indrets per a participar-hi, als que ja éreu a Barcelona...i molt especialment a la concertino Ester Pons i als solistes Pau Cardona (violoncel) i Vicent Garcia (trompeta), que vareu fer vibrar un Palau en què hi varen penjar el cartell de "entrades exhaurides". Ningú no va quedar indiferent davant aquest esdeveniment.Gràcies a tots. No puc expressar-vos un per un tot el que vaig sentir amb voltros, però estic segur que ho vareu sentir igual que jo.
Gràcies de tot cor.

Biel Barceló Martí
Director de la Capella Davídica

Qui tem la filosofia?

Donam al suport al manifest en defensa de la Filosofia llegit i fet públic per la Plataforma en defensa de la Filosofia.La LOMCE pretén eliminar dues de les tres assignatures obligatòries de Filosofia en l'ensenyament secundari, la Història de la Filosofia de segon de batxillerat passa a ser optativa, l'Educació Etico-Cívica de 4t d'ESO desapareix i es suprimeix l'Educació per la Ciutadania de 2n d'ESO.

Aquesta retallada entra en contradicció amb els objectius formatius que es declaren al preàmbul de la nova llei i contradiu els informes de la Unesco en el seu informe La Filosofia, una escola de la llibertat, que atribueix a la Filosofia un paper formatiu fonamental i considera, pe això, que ha de formar part del currículum bàsic de l'alumnat de tots els sistemes educatius del món. Textualment afirma "que la filosofia s'ha d'enfortir allà on ja existeix i se l'ha de promoure allà on encara no es practica".Els estudis de Filosofia proporcionen a l'estudiant quatre tipus de formació: a) una formació instrumental en l'ús rigorós del llenguatge oral i escrit, i en la comprensió de conceptes i problemes, la qual cosa els ajuda a millorar les seves capacitats de raonament i comunicació; una formació transversal i interdisciplinar, que els permet connectar els diversos sabers del currículum i desenvolupar una major capacitat de judici per afrontar la complexitat del món contemporani; c) una formació històrica bàsica sobre els grans sistemes de pensament que han configurat i segueixen configurant la identitat cultural d'occident; d) i, per últim, una formació integral que els ajuda a conciliar el coneixement, la moral i la sensibilitat, i que és imprescindible per la seva maduració personal i la seva qualificació personal.

Rebutgem que la Filosofia sigui utilitzada una vegada i una altra, pels successius governs de l'Estat espanyol com un comodí que s'estira i encongeix capriciosament amb cada nova reforma educativa; com una arma llancívola ideològica entre els partits polítics i, en el cas de l'Ètica, com una moneda de canvi, susceptible de ser intercanviada per l'ensenyament de la religió. La Filosofia té una llarga i sòlida tradició acadèmica, independent de les diverses ideologies polítiques i de les distintes confessions religioses, i constitueix una senya d'identitat imprescindible de la cultura occidental.

Per tot això demanem a tots els responsables d'educació que la futura llei mantingui les tres matèries obligatòries de Filosofia en els tres darrers cursos de l'educació secundària i batxillerat (4t d'ESO, 1r i 2n de batxillerat), de manera que quedi garantit un cicle formatiu coherent i complet en Filosofia, acadèmicament equiparable al d'altres matèries que han estat reconegudes com a troncals en el batxillerat com ara Llengua, Matemàtiques, Història i Anglès.

Marga Seguí Pons
Antoni Barber Orfila
Miquel Àngel Maria Ballester
Marga Bennasar Félix

Maó