TW
0

Xiringuitos a Cala Mitjana: d'ocultacions i perversions

Autèntica sorpresa, i gens positiva, ens ha causat el recent anunci de l'eventual establiment d'un xiringuito a Cala Mitjana, l'única platja d'arena verge del nostre poble, especialment quan, en el moment de sortir a la llum pública, es tracta –pel que sembla- d'una decisió presa sí o sí, on l'únic debat possible és saber quina administració en serà la beneficiària econòmica directa.Des de l'Associació de Vesins de Ferreries consideram del tot inacceptable una decisió presa –segons declaracions del batlle- d'avantmà, de manera totalment aliena i desconsiderada envers el poble, el seu teixit social organitzat i la seva màxima institució –l'Ajuntament-, amb una gran càrrega simbòlica (la instal·lació d'un negoci d'explotació privada en una platja verge), amb un impacte visual clarament negatiu en una àrea natural.Consideram un autèntic despropòsit que una administració aliena al poble (Direcció General de Costes) planifiqui actuacions sensibles en el pla social, econòmic i mediambiental sense ni dignar-se a escoltar el parer dels agents socials i polítics més pròxims, motiu pel qual no entenem que l'Ajuntament del nostre poble s'hagi deixat trepitjar d'aquesta manera, sense emetre públicament una expressió clara de rebuig envers aquestes maneres de fer.

Consideram també del tot inadmissible l'ocultació que, pel que sembla, s'ha efectuat del tema per part de l'equip de govern. És cert que feia tres mesos que ho sabien i no havien dit res? Per què no ho fan públic fins just uns dies abans del ple municipal? Per què no han tingut la valentia de generar un debat social envers la qüestió? És per no contradir el partit? És que el servei a aquest està per damunt dels interessos del poble? És perquè saben que la seva situació de minoria al ple podria haver fet que l'Ajuntament es pronunciàs en sentit contrari al que preveien? Massa fets estranys... i un Ajuntament que no ha sabut estar a l'alçada.

I consideram, finalment, que la instal·lació de negocis de begudes i restauració a Cala Mitjana forma part d'un debat que feia anys que estava bastant superat a Menorca, més propi dels anys 70 i 80, quan sota l'excusa del benefici econòmic immediat es feren les pitjors animalades que, en el pla territorial, s'han duit a terme a la nostra terra; quan la visió curt-terminista en els aspectes socials, territorials i econòmics "justificava" barrabassades com les mega-planificacions urbanístiques, l'encimentació de tota la costa, l'obertura de negocis a qualsevol banda, nous vials, etc.

És que algú pensa que podem resoldre una crisi de la segona dècada del segle XXI amb mesures de fa 40 anys?

Al nostre parer, la defensa de l'interès general del poble implica, necessàriament, la defensa del territori, dels valors ambientals i socials i del teixit productiu existent. No defensam el nostre poble quan instal·lam negocis als paratges verges més polits que tenim; ni quan induïm a confondre el gaudi d'un espai verge amb disposar-hi d'un servei de bar; ni quan traiem clients als bars i restaurants ja existents al nostre municipi, per a donar-los a un eventual futur explotador d'aquest nou negoci.

Per tant, reclamam a l'Ajuntament que exigesqui a costes que retiri la proposta.

Tomeu Allès Pons
President de l'Associació de Vesins s'Enclusa
Ferreries

Estudiants en vaga!

Avui estem aquí reunits per expressar la nostra opinió. No fem enrenou "perquè sí", no assistim a classe "perquè no": ho fem per moltes raons, entre les quals destaca el fet que estem farts que ens tractin d'incultes i d'innocents, ja que nosaltres tenim els nostres motius i avui a la fi seran expressats!Reformes i més reformes, totes elles, amb quin sentit? Hem de permetre que ensorrin tot el que durant tant de temps ha portat tant esforç per tots els partits i persones que han intentat conduir les nostres vides cap a una democràcia, cap a una vida més justa? Hem de deixar-ho passar i així retrocedir en el temps? Ja està be! És hora de fer-nos escoltar!! És hora de demostrar que, encara que siguem joves i ens estiguem formant, som persones com totes les altres, que tenim unes idees i que sabem veure el que és bo i el que no per a nosaltres. Al cap i a la fi, qui és que passa el dia a les aules? Qui és que realment pateix aquestes reformes, aquesta nova realitat? Rajoy? Wert? La desmesurada quantitat de polítics gairebé inservible que tenim? NO! Som els estudiants i els professors els que patim aquest dia a dia, els que de veritat comprovem si les mesures són bones o no. Què som? Simples rates de laboratori per comprovar si les idees desmesurades d'aquests senyors polítics són bones? No ho hauríem de ser! Som nosaltres que hem de decidir sobre el nostre propi futur, som nosaltres qui hem d'afrontar aquesta nova realitat i construir el que, molt prest, serà el futur de tots. No es suposa que els qui conduiran el món serem nosaltres? No es suposa que som nosaltres el futur del nostre país? Però com ho hem de fer? Com podem assegurar-nos ara un futur bo i pròsper en que tot vagi bé? Com ho podem fer si ens tracten de "ni-nis"? Però no trobeu que són ells els primers que prenen mesures perquè la realitat sigui així? No hauria de ser tot el contrari? No s'haurien de començar a establir reformes per tal de poder aconseguir que l'índex de fracàs escolar sigui més baix? Reformes per tal d'intentar millorar el prestigi d'aquesta Espanya que sembla que de cada vegada fot més oi? Si no es fa això, cap a on anem, doncs? Estem retrocedint? I si ho estem fent, és ara l'hora? En ple s.XXI, després de revolucions, reformes i moviments de pensament per, tal i com ja hem dit abans, lluitar pels nostres drets? NO! Ara és hora d'avançar, de progressar i d'aconseguir el que realment se'ns diu que estem vivint: la Democràcia!

I la llengua? És normal intentar eliminar el que per unes persones pot significar una font de vida? Perquè... Què és una llengua? Un simple conjunt de signes i símbols que serveixen per comunicar-se els uns amb els altres? No! Una llengua duu al seu darrere, a part de tot això, una identitat, uns costums, unes tradicions... Però el que definitivament una llengua no hauria de ser mai és un objecte polític que segons alguns pot posar en perill vés a saber què. Per això, quin sentit té intentar interposar la llengua castellana davant l'euskera, el gallec i el català? Les llengües no haurien de ser motiu de discussió, de separació, sinó motiu de diferència entre uns i altres, que enriquís les persones tant individual com col·lectivament. Totes les llengües tenen dret a ser valorades, totes són importants i no han de ser mai trepitjades!!

I pel que fa a la religió: privilegis a la religió catòlica? Per què? És just aquell estat que només dóna per vàlida una visió? De cap de les maneres! Ja posats a fer posem una assignatura a l'expedient que sigui la religió islàmica, o la jueva, o la budista! És normal avaluar un pensament, una opinió determinada? No!

I finalment, prohibir el dret dels estudiants de secundària de fer vaga? Què volen evitar? Que els alumnes no vagin a classe aprofitant la situació? Alumnes vessuts n'hi ha hagut, n'hi ha, i n'hi haurà sempre!! Clar que si! sempre hi serà aquell noi/noia que s'enfot de la situació i del que passi amb l'educació… Però, formen aquests estudiants la majoria? No! Encara que els polítics no ho vulguin acceptar, n'hi ha que ho fem per un motiu determinat, per defensar el que de veritat ens afecta!

Així que, què signifiquen totes aquestes mesures que es volen imposar? No ens condueixen totes al que antigament va ser el règim franquista? Totes aporten, si ho analitzem en profunditat a una idea d'anar eliminant, dissimuladament el que des de fa molts anys s'ha reclamat... Llibertat d'expressió! Un dret que no podem permetre de cap manera que ens toquin!

Finalment, volem mostrar el nostre acord amb els altres sindicats d'estudiants de Catalunya i del País Valencià, proposant aquesta Plataforma reivindicativa:

·Retirada immediata de la LOMCE. Ni revàlides ni selectivitat, el fill de l'obrer a la universitat: possibilitats per a tothom!

· Per un ensenyament secundari, una FP, i una Universitat públiques, dignes i gratuïtes. No a I'increment de les taxes en la universitat pública i la imposició de taxes a la Formació Professional.

. No a I'obligatorietat de la religió catòlica en I'ensenyament públic. Prou de privilegis per a I'Església Catòlica. No a I'escola franquista. Ni un euro del pressupost públic al negoci de I'ensenyament privat.

. En defensa dels drets democràtics. Respecte al dret d'estudiar i aprendre en català, gallec o euskera.

. Per la llibertat d'expressió de la joventut. El nostre dret a vaga no es toca.

. Les retallades per als banquers. Readmissió immediata dels més de 50.000 docents acomiadats aquest curs. Reassignació immediata dels 4.000 milions d'euros que el PP ha retallat a I'escola pública.

. No a I'atur juvenil. No als contractes precaris i a les pràctiques en empreses sense remunerar. Per un subsidi d'atur indefinit per a tots els desocupats fins a trobar un lloc de treball.

En conclusió, hem demostrat prou bé que tenim les nostres raons per esser aquí avui i per queixar-nos del nostre present? Sí! I què hem de fer per prosperar i per aconseguir que els nostres objectius i propostes es compleixin? Doncs organitzar-nos i proposar, sempre moure'ns, estar units, i sobretot perdre la por i la vergonya... Demostrar que som valents i que tenim futur!

Joan Gonzàlez, en nom dels alumnes de l'IES J.M. Quadrado i IES M. Àngels Cardona
Ciutadella