TW
0

L'impacte de les notícies negatives o com generar més crisi

"Augmenta l'atur", "La crisi s'agreuja", "Cau la borsa", "Xipre no té recursos", "Un home s'entrega després de matar la seva dona a València", "La precarietat de vols a Menorca"....Els informatius i la premsa escrita emeten generalment amb els seus titulars un missatge negatiu, ens bombardegen amb males notícies, senzillament perquè les històries negatives venen molt més que les positives.

Heu notat com la majoria de gent quan parla d'alguna notícia que li ha cridat especialment l'atenció, generalment no comenta mai un succés agradable?No us entristeix tanta mala notícia?

Ja ho diuen els neuròlegs; és una qüestió de funcionament del cervell. Els impactes negatius tenen cinc vegades més força que els positius. És a dir, una notícia negativa en impacte té cinc cops més força que una de positiva. I açò els mitjans de comunicació ho saben, i utilitzen aquest poderós efecte quan volen impactar els seus lectors, oients o espectadors.

No podem obviar que al nostre entorn estan succeint coses negatives, fets dramàtics, i que s'han de contar, però també succeeixen coses positives. I són petites notícies que costen de trobar.

"L'economia frena la seva caiguda i apunta a la recuperació", "El govern assegura que el canvi normatiu permetrà crear llocs de feina", "El Consell Insular de Menorca planeja crear parades turístiques al Camí de Cavalls i rutes ciclistes", "El servei públic no dóna a l'abast per Setmana Santa", "Dues empreses menorquines es donen la mà per donar a conèixer l'Illa arreu del món"....Aquests petits titulars són com un bàlsam entre tants successos adversos, el poder dels quals resulta devastador per a la consciència col·lectiva.

Els mitjans de comunicació haurien d'emetre més titulars d'èxit si volen contribuir a sortir de la crisi. Però, és clar, genera més negoci el titular catastrofista que el titular positiu. Aquest és un fet objectivat i objectiu.

Així les coses ja es nota un cert esgotament per part de la ciutadania pel que fa als reiteratius titulars que parlen de crisi, acomiadaments, reduccions de salaris i tancaments d'empreses. La gent n'està farta de tanta incertesa, d'aquesta por que generen aquests tipus de notícies. I aquesta incertesa en el futur i aquesta por al que vindrà provoca que la persona qui té un lloc de feina estable i té ingressos ha deixat de consumir, ha deixat de fer.....consegüentment l'economia se'n ressent i passa a uns nivells de decreixement que provoquen que entrem en un cicle encara pitjor.

És a dir, l'impacte de les notícies negatives només genera més notícies negatives.

La por paralitza la creativitat, empresona les iniciatives, no deixa que les idees flueixin. I si açò s'instaura en nosaltres de forma permanent, sortir de la crisi ens costarà molt.

Les males notícies romanen en el cervell, significa que cada dia ens llevem amb la càrrega negativa dels dies anteriors a la que acumulem la que obtenim avui, i aquest cicle ens crea un clima de depressió anímica difícil de contrarestar.

El que succeeix és que molt sovint les bones notícies queden camuflades davall d'un mal titular i et fa la sensació que mai no ens en sortirem de la crisi.

Si observam la història amb perspectiva, ens n'adonem que els cicles es van repetint i que la humanitat ha estat, és i serà capaç de superar tots els cicles negatius. I aquesta afirmació es pot aplicar també a nivell individual; qui al llarg de la seva vida no ha passat per un tràngol amarg, no ha viscut una experiència dramàtica i a força de voluntat l'ha pogut superar?

Fa poc més d'un any va morir Steve Jobs, creador d'Apple, una persona que a pesar de les contrarietats que va patir al llarg de la seva vida, de totes elles va aprendre i en va sortir enfortit.

La història ens diu que totes les crisis econòmiques finalitzen. La gran depressió dels Estats Units del 1929 va tenir efectes devastadors en la pràctica totalitat dels països, rics i pobres. Els beneficis i els preus van caure i l'atur va augmentar en unes xifres molt més importants que en l'època actual. Molts bancs van haver de tancar. Amb el president Roosevelt, l'any 1932, es va marcar l'inici del final de la gran depressió.

Ja sabem que la cosa està malament, però volem escoltar missatges que incitin a posar-nos a treballar, que ens motivin a lluitar per tal de solventar la situació. En definitiva, necessitam missatges d'esperança; d'aquesta ens en sortirem, i tant com ens en sortirem.

Sili Pons Sabater
Ciutadella

Los cruceros y el puerto de Mahón

En la noticia sobre la suspensión cautelar del dragado del puerto de Mahón, se dice que la APB está estudiando la necesidad o no de limitar el acceso al puerto de determinados buques en función de su calado.Y añade "no se descarta que para esta próxima temporada deban suspenderse algunas escalas programadas de cruceros turísticos o de otro tipo de buques".Me pregunto, ¿conoce la APB el puerto de Mahón? Tendría que saber que la zona de Cala Figuera puede ser apta para el fondeo de cruceros. No sería ninguna novedad para cualquier naviera. En el Mediterráneo hay varios puertos en los que se practica el fondeo y posterior barqueo de los pasajeros a tierra. Concretamente en Ciutadella se ha practicado en años no muy lejanos.

Estoy seguro de que si el problema lo tuviera un puerto de Mallorca la APB estudiaría todas las posibilidades antes de suspender escalas de cruceros.

Sería interesante que las autoridades locales (Consell insular y Ayuntamiento de Mahón) se involucraran y exigieran a la APB que tomara medidas para evitar la suspensión de escalas.

José Horacio Gomila Goñalons
Mahón

Alternativas al proyecto de Marina de Fornells

En respuesta a su editorial del sábado 30 de marzo, quisiera recalcar que la gran mayoría de los fornellers no se cierra a promover una mejora a la actividad económica de Fornells. Parece que falta que las administraciones implicadas abran los ojos para estudiar proyectos alternativos, que deben tener sobre la mesa en algún rincón. Parece (no se sabe por qué razón) que solamente ven este proyecto de la Marina de Fornells, proyecto absurdo sobre todo por su ubicación y por razones principalmente medioambientales. Año tras año se espera de las administraciones que admitan una participación ciudadana y democrática del pueblo. Quién más conoce mejor sus aguas que sus habitantes y usuarios. Se hará todo lo posible para parar este proyecto destructor y especulador! Continuará. Un saludo. Una amante de Fornells.

Anne Drieu
Fornells