TW
0

Destrossar o fer inversions productives?

Avui podem dir de manera generalitzada tots tenim assumit com a paràmetre universal, que mai intencionadament tenim que gastar el diner públic (de tots) en equipaments o estructures innecessàries, banals, sobredimensionades o sense una raó de necessitat prioritària per a l'interès general.

Avui resulta ja molt difícil poder justificar intencions i propostes de govern consistents en esmerçar enormes quantitats de diners públics per incrementar estructures viàries sobre una carretera existent, en perfecte estat, oficialment sense cap punt negre de sinistralitat, sense cap possibilitat de retorn productiu per a la societat menorquina i especialment en situacions de total recessió econòmica familiar i pública que obliguen els nostres representants polítics a prendre doloroses decisions de reducció de prestacions tant fonamentals com l'educació, la sanitat i d'altres necessitats socials.

Quin tipus d'argument fa pensar als nostres representants públics que la societat podrà entendre i recolzar aquestes decisions fonamentades en el fet d'aprofitar uns antics fons econòmics etiquetats per un ús, que avui, no té ja cap utilitat, ni sentit, llevat potser, de caure en l'ostentació?.

Com es pot pensar avui en justificar una decisió solament perquè es va incloure, de forma secundària, en un determinat programa electoral, mentre la resta de paràmetres fonamentals del propi programa, com la reducció de l'atur, la reducció del deute o la moderació dels impostos han tingut que ser incomplerts per raons de canvi de situació i de la penúria econòmica que estem patint?

Prendre avui una decisió com la que es planteja sobre l'actual carretera de Ciutadella a Maó, seria comparable a una família que enfront de problemes econòmics bàsics per viure, decidís gastar els seus escassos recursos econòmics per canviar els seu cotxe en perfecte ús per un altre de més gran i de més consum. O bé comparable a les famílies d'un immoble que amenaça ruïna i decidissin emprar els seus recursos econòmics en fer més grans i ostentosos els replans de l'escala.

Tinc el convenciment que, en aquests moments, una reflexió política i de govern que permetés adonar-se d'aquesta errada i canviar un projecte de luxe innecessari en favor d'una despesa pública per dinamitzar l'economia productiva de Menorca com a Reserva de la Biosfera, resultaria totalment comprensible tant per l'electorat del propi partit polític al govern com també per part de tota la resta de la societat menorquina.

En tot cas, si la pretensió fora aprofitar aquests fons econòmics, caldria lluitar per aconseguir canviar la possibilitat d'ús d'aquesta reserva de diners públics encara que costi un gran esforç polític i administratiu. Acceptar a priori que la dificultat administrativa pot justificar gastar diner públic, on no fa cap falta, seria assimilable a una manca de sensibilitat i un possible menyspreu envers la pròpia societat, que amb els seus esforços de treball van fer possible proveir aquests recursos.

Tan de bo els actuals representants polítics, amb tasques de govern i oposició, puguin analitzar personalment aquestes consideracions i deixin aflorar la seva vàlua per damunt de consignes, missatges i interessos de partit o de grups de pressió insensibles a l'interès general de Menorca, la seva societat i el seu patrimoni natural que tant ha costat conservar durant mil·lenis.

Hem d'aconseguir ser conseqüents, tots plegats: govern, partits polítics i societat per dir "no" a les despeses innecessàries i destructives i dir "sí" a la canalització dels recursos i els esforços de tots en encarar nous horitzons, però aquest cop, amb projecció de futur sostenible i engrescador especialment per les nostres generacions més joves i per aquells de nosaltres que estiguin patint amb més intensitat els resultats econòmics de les errades passades.

Eduard Furró i Estany
Es Castell

Perdida perrita

Ayer domingo en la zona de Es Grau perdimos a nuestra perrita Reina. Es negra y de raza chihuahua. Si alguien la encuentra le agradeceríamos que se pusiera en contacto con nosotros en el tel. 664.23.91.72 y pregunten por Toñi. Muchas gracias.

Mª Antonia
Seguí Feliz

Maó