TW
0

Carta oberta a la senyora Reynés, batlessa de Maó

Tant vostè com el seu equip de govern, així com els milers de lectors dels diaris locals, saben de les reiterades queixes i denúncies dels residents dels carrers de Gràcia i Infanta referides a les incomptables molèsties originades per la conducta incívica dels usuaris de la discoteca Si, principalment.Saben que aquest comportament incívic no sols degrada la imatge del nucli històric i residencial de Maó, sinó que -per extensió- afecta negativament la imatge del conjunt de la ciutat.

Saben vostès que consta en l'expedient obert que la Policia Local ha comprovat que, efectivament, existeix lesió del dret al descans dels veïns. Una lesió del dret al descans que provoca una agressió contínua a la qualitat de vida dels veïns, amb seqüeles per a la salut (alteració del son, ansietat, dolors musculars per estrès, cansament, irritabilitat…).

Senyora Reynés, el mateix dia que llegíem en un diari local -amb gran sorpresa i incredulitat- unes declaracions seves en què manifestava, més o menys, que la situació estava bastant controlada perquè a la Policia Local no li arribaven denúncies dels veïns, apareixia una notícia en el mateix diari i a la mateixa pàgina en què s'informava dels actes vandàlics del darrer cap de setmana.

I és que alertats pels crits del carrer, alguns veïns van veure -amagats darrere de les finestres- com hi havia acudit un nombrós grup de policies locals, així com una ambulància (des de l'interior de la qual es podien sentir els crits del ferit o ferits). Això passava entre les 5 i les 6 de la matinada. La notícia anava acompanyada de fotografies molt il·lustratives de sang, pixades, trencament d'eixugaparabrises… Pensam que sobren comentaris.

Saben també que en cap cas els interessos econòmics d'uns particulars no poden prevaler sobre el dret al descans dels ciutadans, el qual està protegit a l'article 18 de la Carta Magna com a dret fonamental a la intimitat personal i familiar. (Sentència del Tribunal Constitucional 119/2001, de 24 de maig, F-16.)

Saben vostès, i sabem nosaltres, que la reiterada vulneració del dret al descans i a la convivència no pot donar lloc a cap tipus de permissivitat o inactivitat per part de l'Ajuntament (Sentència del TSJCV 659/2009. Sala Contenciosa-administrativa).
Per tant, la via contenciosa-administrativa, exigint responsabiliats patrimonials a l'Ajuntament per causa de permissivitat o inactivitat, no pot quedar exclosa.

Per tot això, senyora batlessa, li tornam a demanar, respectuosament, que actuï amb la determinació a la qual el seu càrrec l'obliga. Uns i altres sabem que té l'obligació de fer-ho. Damunt la taula té les al·legacions de l'Associació de Veïns del Centre Històric, de l'Associació de Veïns Molí dels Pla, de la Plataforma per a la Convivència, així com les de més de trenta veïns.

I li recordam que darrere seu té molta gent que no vol aguantar més, que està molt farta de suportar agressions, i que no està disposada a renunciar als seus drets, conscient que la raó i la justícia estan de la seva part.

PLATAFORMA PER A LA CONVIVÈNCIA

Col·laboració amb el Centre Penitenciari de Menorca

El Club Escacs Cercle Artístic de Ciutadella (CECA), seguint amb l'esperit de col·laboració amb entitats i persones, per tal de donar a conèixer i reforçar la importància dels escacs per estimular el pensament, ha començat a cooperar amb les activitats que es desenvolupen al Centre Penitenciari de Menorca (CPM).Tothom hauria de sebre que els escacs ajuden a aprendre i aplicar els procediments i raonaments lògics oportuns per a trobar solucions correctes i també ajuda a potenciar la creativitat, perquè jugant a escacs s'apliquen constantment els coneixements i experiències prèvies per trobar una resposta. Jugar a escacs estimula l'autocontrol, l'autodisciplina, l'esforç, la reflexió, el pensament crític, la responsabilitat, millora l'organització, la planificació, es millora l'autoestima i l'autonomia.

Totes les qualitats anteriors s'haurien d'intentar millorar a qualsevol edat i en qualsevol situació personal. Per la qual cosa, el CECA va respondre positivament a la proposta d'un dels interns del CPM: ajudar-li a popularitzar aquest joc entre els seus companys. Després d'una reunió amb la direcció del mateix, aquesta va aprovar les activitats que en principi s'hi han fet.

Partides simultànies a càrrec del MF David Pons. Dissabte dia 29 de juny, va jugar contra 15 taulers, no té importància que vagi guanyar totes les partides, el que importa és que l'experiència va ser molt positiva per les parts implicades: reclusos, Direcció del Centre i CECA. Tots els jugadors van tenir un comportament exemplar i sense cap dubte s'està obrint una interessant i nova perspectiva en la visió penitenciària de l'Illa.

Una partida entre un equip del CPM i un del CECA. Dissabte passat, dia 20 de juliol, es va jugar una partida entre 10 taulers del CPM i del CECA. El resultat 0-10, que els locals van acceptar esportivament no va minvar el bon ambient que hi ha hagut en les dues visites dels escaquistes al CPM.

La persona que va contactar amb el CECA, la Direcció del CPM i la Junta Directiva del CECA esteim convençuts que, el fet que els interns juguin a escacs, convida a tenir un cert optimisme de cara a l'intent de superació de la situació personal en què es troben. La programació d'aquestes activitats poden servir per obrir un canal de comunicació entre els interns i el món exterior. Poder-se relacionar amb gent que dedica part del seu temps lliure per a ells, és un exemple que la generositat no ha desaparegut d'aquest món.
En nom de la Junta Directiva
del CECA

Antoni Julià Pons
Secretari