TW
0


Diguem no a les macro rotondes

Benvolguts president i conseller de Mobilitat i Projectes del Consell de Menorca: Som conscient que el que us vaig a dir ho podria fer al vostre despatx, perquè sempre m'heu obert la porta, però em sembla que he d'emprar les pàgines d'aquest diari perquè així en quedarà constància davant tothom.

Som, ja ho sabeu, un dels molts menorquins que ha signat el manifest contra el projecte de macro rotondes que la vostra institució ha planificat per a la carretera general de Maó a Ciutadella. També era, lògicament, dels qui pensàvem que el projecte d'autovia que havíeu defensat (això que en dèieu «desdoblament») implicava un atemptat a l'ecologia, a més de ser una despesa desproporcionada per a les necessitats de transport que tenim els menorquins. Tanmateix, la crisi i les circumstàncies us han dut a reduir l'obra, però tot i així entenc -i crec que som molts els qui ho entenem, encara que siguem una minoria- que, fins i tot aquest projecte reduït, continua essent un dispendi innecessari a més d'un atemptat al paisatge de què ara gaudim.

No és que nosaltres -els qui ens oposem al vostre projecte- siguem conservadors i contraris al progrés. No, no és això; és que entenem que aquesta despesa -en els termes que vosaltres l'heu plantejat- és -fins i tot deixant les raons ecològiques i paisatgístiques de banda- innecessària per exagerada.

Des de 1992 ençà vaig i venc d'Es Castell a Ciutadella. Coast to coast. De Cala Pedrera al Castell de Sant Nicolau i viceversa. Són cinquanta quilòmetres exactes des de la porta de casa fins a la del meu despatx professional. Quaranta-cinc o cinquanta minuts em basten. I si trobo un tractor o un camió de gasolina dels que no passen mai de setanta quilòmetres/hora, potser el viatge se m'allarga fins a cinquanta-cinc minuts. Mai no he estat una hora per fer el trajecte. I en tots aquests anys (21) només he tingut problemes reals dues vegades. Van ser dos dies del mes d'agost no recordo els anys exactament -entre el 2007 i el 2010-, que em vaig quedar aturat al Pla Verd, tocant a Son Pons i Ses Païsses. En els dos casos, per tant, el tap de la carretera es va fer a la variant de Ferreries, que avui s'ha resolt absolutament amb un túnel tan llarg com la crisi, però força més il·luminat.

Val la pena, idò, fer una despesa tan gran si, de fet, no hi ha problemes greus a la carretera? No seria suficient resoldre els forats negres, com el de l'accés a Alaior i suposo que algun altre, i aconseguir que hi hagi algun tram on es pugui avançar més fàcilment? Creieu de veritat que guanyar cinc o deu minuts de Maó a Ciutadella mereix una despesa tan gran i un consum tan extraordinari de paisatge?

Vosaltres representau la majoria del poble de Menorca i estau legitimats per prendre les decisions en aquesta matèria que és de la vostra competència. No us ho discutim, però sí que voldríem fer-vos-hi reflexionar. Perquè hi som a temps encara. Ben cordialment,

Josep Maria Quintana
Es Castell

Cambios en el puerto de Mahón

El 24 de octubre asistimos al Ateneo a escuchar al nuevo presidente de Autoridad Portuaria, Alberto Pons, y a su director, Juan C. Plaza. Sólo el hecho de desplazarse hasta Mahón para ofrecer una conferencia pública ya nos parece una buena iniciativa, y por tanto un cambio en la manera de hacer.

Vimos una predisposición a escuchar o a debatir sobre puntos importantes como son las tarifas de los amarres o las tasas de las terrazas. Otro punto esperanzador fue la declaración en firme del presidente de conservar las casetes de vorera y dejó la puerta abierta a posibles nuevos usos, incluso aquellos de carácter privado.

Nos gustaron también las palabras de apoyo para el Club Marítimo, así como el compromiso de velar por el Puerto de Mahón, aunque también es verdad que nos gustaría estar un poco más representados en el Consejo de Administración.

El tema de la recepción de más cruceros y yates de gran eslora son ejes importantes para el turismo en el puerto y en la ciudad de Mahón, por tanto apoyamos su promoción y apostamos por la creación de actividades diversas (ocio, guía, comercio, etc.) para este sector turístico.

Sin embargo, el tema del dragado es el más actual y con menos acuerdo en el tratamiento de los lodos. Port Sostenible siempre se ha mostrado a favor de llevar a cabo la retirada menos agresiva para el medio ambiente, por tanto pensamos que hay que esperar el informe del Instituto Oceanográfico.

Imaginemos que la APB es la gestora de una gran ciudad, una ciudad que tiene cinco barrios, y uno de ellos es el Puerto de Mahón. Hoy día es un barrio deprimido de esta gran ciudad. Es necesario que APB haga las gestiones e inversiones justas para cambiar esta situación, pero también es necesario que toda la ciudadanía se involucre en este cambio si queremos tener un puerto a la altura que se merece, con los servicios que el mercado y el sector turístico demandan.

Para ello Port Sostenible ha iniciado ya un proyecto de estudio y de propuestas para el futuro, un proyecto que tendrá una duración de 11 meses, hemos presentado la propuesta en el Consell Municipal del Port y también nos comprometimos con el director de la APB a reunirnos con él para hacerle llegar este trabajo.

Quizá algunos pensarán que es una utopía pero sólo trabajando, aportando ideas nuevas y negociando se consigue avanzar. Esperemos pues, haber iniciado este camino de cambio para el Puerto.

Port Sostenible
Mahón