TW
0

Aerogeneradors, rotondes galàctiques i pol·lució lumínica

Benvolgut President del Consell,

hem llegit amb grata satisfacció la noticia de què s'instal·laran dos aerogeneradors verticals per il·luminar la carretera de Torralba, i a més s'incorporarà un carril bici que connectarà amb altres rutes de cicloturisme.

Les energies netes, com sap, no superen en la nostra illa el 2%, i si volem ser mereixedors de la nostra declaració de Reserva de la Biosfera, i sinó recordo malament també som seu mundial d'illes Reserva de la Biosfera, que també ens obliga a ser un exemple per altres, és convenient, sinó urgent, que actuacions com la de Torralba se vagin repetint amb més freqüència.

Bé, també ens hi obliga intentar frenar entre tots el canvi climàtic, que de segur afectarà les generacions futures sinó ja la nostra. Ja sap la preocupació de la Federació d'associacions de veïns en aquest tema, ja li hem exposat en alguna altre ocasió la necessitat d'impulsar també la implantació de l'energia extreta de la biomassa, una altre energia renovable que ens ajudaria de pas a tenir net els camps i a conservar la xarxa de paret seca tan singular del nostre paisatge, un atractiu turístic important.

Si estem dons d'acord en què aquesta hauria de ser la filosofia que hauria de prevaldre per la nostra condició de Reserva de la Biosfera, deixi'm que li faci una altre vegada unes reflexions sobre les rotondes a doble nivell que el seu Consell té intenció de construir en la carretera general.

Observava fa poc l'actual rotonda a doble nivell en l'encreuament de Sant Patrici en la variant de Ferreries, i no deixa de ser sorprenent el nombre de faroles que se necessiten per il·luminar-la. Crec haver comptat més de cinquanta, repeteixo 50, faroles. Realment són necessàries tantes faroles? Ho obliga la normativa?

Si aquest és el model a repetir al llarg de la carretera general, en no sé quantes més rotondes, el nombre de faroles també se multiplicarà extraordinàriament. No és així? Quantes faroles s'hauran d'instal·lar al llarg de la carretera general? Estaran enceses tota la nit? Quina despesa generarà tota aquesta energia elèctrica? Produïm prou energia alternativa per il·luminar totes aquestes faroles?

Un altre dels atractius de Menorca és la possibilitat de contemplar el cel estrellat durant la nit, benefici que ja no gaudeixen en les grans ciutats per culpa de l'excés de pol·lució lumínica. En els darrers anys, els incomparables cels nocturns de la nostra illa ja s'han vist greument afectats per la il·luminació de l'aeroport i de totes les vies de ronda de les nostres poblacions, així com, per la mateixa rutilant variant de Ferreries.

Ens hem d'imaginar dons que en un futur hi haurà tot un seguit de rotondes al llarg de la carretera general, amb faroles enceses tota la nit, consumint energia elèctrica generosament per il·luminar a uns pocs vehicles, per cert quant vehicles circulen per la nit?, i que formarà un rutilant cordó il·luminat que travessarà tota l'illa pertorbant la contemplació del firmament. No li sembla que aquesta actuació està en clara contradicció amb la filosofia que ens hauria de guiar? A nosaltres sí ens ho sembla.

També hi ha la despesa elèctrica. Què costarà tenir en marxa totes aquestes faroles tota la nit, per sempre més, insisteixo per uns pocs vehicles, en una època de retallades sensibles i d'una fràgil economia del Consell, sobretot arran de la sentència de Cesgarden? Realment ens podem permetre el luxe d'il·luminar festivament tota la nit la carretera general?

Ja li varem dir que des de la Federació no ens cansaríem de demanar-li que se replantegi aquest projecte, a totes llums, desmesurat per la nostre illa. Atentament.


Anton Soler
Federació d'AA.VV. de Menorca