TW
0

Un any d'injustícia

El passat dia 20 de novembre la Llei de Taxes Judicials(Llei 10/2012) va complir el seu primer aniversari i el proper 1 de gener farà un any de la seva entrada en vigor. La Defensora del Poble, Soledad Becerril, ha anunciat que no interposaria recurs d´inconstitucionalitat contra les taxes judicials perquè les seves recomanacions es van incorporar a través del Reial Decret 3/2013 de 22 de febrer, on es van fer constància d´algunes rebaixes en la quantitat de l´import que aquí no detallarem. Unes rebaixes que Joventuts Socialistes, i ho volem deixar ben clar, considera del tot insignificants.

El Tribunal Constitucional ja va admetre a tràmit el recurs d´inconstitucionalitat plantejat per el Grup Socialista (PSOE) el passat 21 de març. Aquest recurs apuntava, en termes generals, a la vulneració de l´article 24 de la Constitució Espanyola on es recull el dret de poder acudir a la tutela judicial de forma efectiva. I en el mateix sentit el Tribunal Constitucional ha sofert un degoteig de recursos d´inconstitucionalitat plantejats per diferents ens i entitats relacionades i vinculades al món del dret com jutges, plataformes, col·legis d´advocats etc. Professionals que es van manifestar, novament, en contra d'aquestes taxes el passat dia 20.

La darrera qüestió d´inconstitucionalitat ha estat plantejada per la Secció Setena de la Sala de lo Contenciós-Administrativa de l´Audiència Nacional segons es publicava el dilluns al Bolletí Oficial del Estat (BOE). Concretament, els magistrats demanaren al Alt Tribunal si la norma infringeix quatre articles de la Constitució. En concret, es refereix als preceptes que garanteixen la tutela judicial efectiva (a l´article 24.1), la igualtat de tots els espanyols (emparada l'article 14), la promoció de les condicions d'igualtat contemplada (en el 9.2) i l´article 31.1 referenciat al sosteniment de la despesa pública.

Per tant, resulta evident que es tracta d´una Llei que contempla unes taxes amb un afany clarament recaptatori i discriminatori, que sota el pretensiós i contraproduent argument de descarregar als jutjats de treball, desvirtuen totalment el sentit a l´accés a la justícia. Una justícia que reclamem igual per a tots, perquè així hauria de ser i no és.

Des de Joventuts Socialistes de Menorca i a través del nostre grup parlamentari continuarem treballant per aconseguir la derogació d´aquesta Llei.

Miquel Company Pons
Secretari General de les Joventuts Socialistes de Menorca