TW
0

La PAH i la llei mordassa d'inseguretat ciutadana

Divendres passat el Consell de Ministres va signar l'avantprojecte de la llei de Protecció de la Seguretat Ciutadana. En aquest es recullen 58 tipus d'infraccions legals. Algunes eren anteriorment faltes penals, pero ara ja no serà un jutge qui decideixi, bastarà la paraula d'un policia per a sancionar.

Des de la Plataforma d'Afectats per la Hipoteca, considerem que aquesta llei no està concebuda per a garantir la seguritat, tal com argumenta el Ministre de l'Interior Jorge Fernández Díaz, sinò per desmobilitzar a la ciutadania i invisibilitzar així el patiment que les polítiques d'austeritat i retalladas, l'atur, els desnonaments, etc. estan provocant a la població. En realitat no hi ha més inseguritat que la de perdre la feina, la casa, els serveis socials, els drets laborals i ara també drets constitucionals com el dret a reunió i manifestació i també el de la llibertat d'expressió.

La PAH ha aconseguit paralitzar més de 800 desnonaments via desobediència civil a les portes de les cases d'afectats que no han rebut recolzament de l'administració i que s'han vist perjudicats per una llei injusta que els condemna a perdre el seu habitatge i arrossegar un deute de per vida. Ara, aturar un desnonament pot suposar una multa de 1.000 a 30.000 €.

S'han aconseguit milers de dacions en pagament a través de negociacions amb els bancs, però aquests només es mostren disposats a escoltar aquestes demandes gràcies a la nostra lluita col·lectiva i a la realització d'accions a les sucursals, ja que la possibilitat de malmetre la seva imatge els força a iniciar les negociacions. Bé, a partir d'ara, ocupar les seves oficines i/o acampar davant les seves portes suposa multes de 100 a 1.000 €.

També injuriar, calumniar o perdre el respecte a qualsevol institució, autoritat o empleat públic pot representar una multa de fins a 1.000 €. Y fins 30.000 la ofensa a Espanya, comunitats autònomes, institucions locals, així com els seus símbols o himnes efectuats per qualsevol mitjà. Això inclou internet.

On queda el dret a la llibertat d'expressió? Què és una ofensa? És que potser els preocupa més que la gent expressi l'opinió que els mereixen els representants polítics que la situació per la que estan passant els ciutadans davant la qual no han retocat gairebé la llei?

Un cop llegida la llei, ententem que no busca garantir la seguretat, sinó que persegueix criminalitzar i penar la protesta amb sancions econòmiques via infracció administrativa amb multes de fins 600.000 € en un moment d'asfíxia econòmica per a la majoria, intentant així escampar la por i evitar que seguim mobilitzant-nos, denunciant les polítiques d'austeritat i reclamant canvis en les lleis per a que hi hagi una major justícia social.

L'explicació que se'ns dóna és que aquesta llei millorarà la convivència i la seguretat. Bé, durant l'any 2012 hi ha haver a l'Estat més de 36.000 manifestacions, és a dir unes 100 diàries. Si estiguéssim davant un problema de seguretat, segur que els ciutadans ja ho haguéssim notat. Aquestes modificacions tenen en realitat com a objectiu, dissuadir a la població de mobilitzar-se.

La participació política dels ciutadans ha sigut la manera més efectiva i democràtica de control de les administracions així com una via d'expressió de la seva voluntat. Els drets no han sigut regalats a la ciutadania, sinó que ha sigut aquesta, a través de l'organització i la mobilització qui els ha conquerit, com per exemple el dret a reunió i manifestació. No ens queda cap altra opció que mobilitzar-nos enfront aquesta llei injusta i repressora, perquè no tolerarem la criminalització de la protesta, la censura, la por i l'atac als nostres drets i llibertats.

Sí es pot!

Plataforma d'Afectats per la Hipoteca-Menorca
Maó