TW
0

Un expedient injust

L'Assemblea de docents de l'IES Cap de Llevant vol expressar la seva decepció pel rebuig de la Conselleria al recurs presentat pel nostre director, Jaume Bonet, així com deixar clar que ens sembla inadmissible que a la resolució publicada el passat 22 de novembre, es facin afirmacions com les següents: «...resulta que la permanència del funcionari en el seu lloc de feina, essent, com és, el màxim responsable de la Direcció de l'institut, i fent un judici de raonabilitat sobre la finalitat perseguida amb la mesura cautelar, suposa un obstacle per tal de garantir l'aplicabilitat del projecte TIL del centre, la qual cosa pot suposar una pertorbació en la normalitat del servei públic.» És inadmissible que es consideri que un professional com en Jaume Bonet pugui suposar una pertorbació en la normalitat del servei públic. Precisament la pertorbació en la normalitat del servei públic va començar amb l'aplicació d'un projecte de Tractament Integrat de Llengües sense que hi hagués cap necessitat, com ho mostren els resultats de les proves externes (IAQSE) que els nostres alumnes realitzen cada dos anys per tal d'avaluar-los competència lingüística en català, castellà i anglès.

Per altra banda, com a docents i companys del nostre director expedientat, també volem manifestar que si una cosa representa en Jaume és la seva professional entrega a la feina, dedicat molt més enllà de les seves obligacions al bon funcionament del centre, als seus alumnes i al dret d'aquests a rebre una educació de qualitat. En definitiva, un funcionari eficient i responsable del que més d'un hauria de prendre exemple.

Però la resolució de la Conselleria encara va més enllà. S'hi afirma que «l'absència d'un membre de l'equip directiu perjudica, per si mateixa, el bon funcionament del servei i crea greus perjudicis en la comunitat educativa suposaria que qualsevol absència, per qualsevol causa (per exemple, una malaltia), causaria per se els perjudicis esmentat quan, precisament per això, hi existeix en la normativa la figura de la suplència.» Evidentment aquesta valoració mostra un clar desconeixement del funcionament de qualsevol centre educatiu i més encara d'un centre educatiu de la complexitat del nostre. Cal tornar a repetir que l'absència del director expedientat no ha estat coberta. El fet que la cap d'estudis hagi estat nomenada directora en funcions a l'espera de la resolució de l'expedient, ha deixat vacant la plaça de cap d'estudis. L'actual directora en funcions no pot fer la feina de directora i de cap d'estudis a la vegada.

A més, com a Assemblea de docents volem deixar ben clar que «la figura de suplència» de la qual es parla en la resolució no existeix: el nostre director expedientat ha tornat al centre per a exercir únicament les seves tasques docents, no les de director. Així, el centre ha quedat sense un membre imprescindible de l'equip directiu amb els prejudicis que això comporta i que es fan evidents en la dificultat de tirar endavant la feina del dia a dia.

També, l'Assemblea de docents de l'IES Cap de Llevant voldríem deixar clar que l'absència del director no es deguda a «qualsevol causa». El motiu pel qual en Jaume no pot seguir exercint la seva feina com a director és el d'un expedient injust i desproporcionat. Un cas excepcional i mai vist en tot el període democràtic en què vivim. Un expedient incoat en temps rècord, sense diligències informatives prèvies, motivat, per tant, per causes polítiques, amb finalitat exemplarizant que cerca atiar la por i promoure així l'obediència cega de la resta de la comunitat educativa amb els equips directius al davant.

Per acabar, a l'Assemblea ens agradaria sumar-nos a la reflexió que feia l'altre dia Martí X. March en el seu discurs de presentació de l'Anuari de l'educació de les Illes Balears a l'Ateneu de Maó, quan deia que l'eficàcia de la política educativa només és possible amb racionalitat i rigor; que les decisions no es poden prendre des d'un plantejament ideològic de partit o des de la visceralitat educativa. I es demanava, com ho fem nosaltres, si és tan agosarat demanar rigor i racionalitat educativa en aquests moments.

Per això, seguim demanant, i no ens cansarem de fer-ho,que es retiri l'expedient obert al nostre director perquè torni a poder exercir la seva tasca al nostre centre.

ASSEMBLEA DE DOCENTS DE L'IES CAP DE LLEVANT
MAÓ