TW
0

La incertesa de la nova Llei de Finançament dels Consells

Ja ha passat una setmana de l'anunci de la nova Llei de Finançament per als Consells Insulars que estalonen el Govern i el PP tot sols -perquè no hi ha volgut implicar a l'oposició- i continuen sense aclarir ni un dels dubtes sobre els què el PSOE Menorca demana explicacions. Dubtes que, amb les poques dades que disposem per la manca de transparència del Govern, ens fan témer que Menorca pugui perdre entre 2,5 i 10 milions a curt termini. I si analitzem l'avantprojecte de Llei comprovem que, a llarg termini, Menorca pot sortir greument perjudicada, mentre el gran beneficiat per aquest nou sistema és el Govern autonòmic.

Per començar hem d'advertir que l'anàlisi només es pot basar en el que ha publicat el Govern, ja que ni l'executiu Bauzà ni el President Tadeo ens han facilitat cap informació extra, ni han explicat en quins estudis sobre els costos dels serveis que presta el Consell s'han basat per negociar. Tampoc ens han mostrat cap informe que permeti comparar el model de finançament proposat amb l'actual.

El PSOE, mitjançant el Grup Socialista al Consell, s'ha interessat diverses vegades en poder participar (o com a mínim disposar d'informació) d'aquesta negociació. Al juliol hi va haver una reunió amb l'equip de Govern. A l'octubre se n'havia de celebrar una altra, però la van suspendre. Després vam saber de la imminència d'aquest acord per l'anunci del president Bauzá al Debat de Política General. Automàticament vam sol·licitar una reunió de Junta de Portaveus, però en aquesta Junta no se'ns facilità cap dada concreta. Finalment el mateix dimarts dia 3 ens van fer arribar el que després van penjar a la web. Per aquest motiu hem demanat que el president comparegui; una compareixença que, davant la importància d'aquest tema, hauria d'haver sortit del mateix president Tadeo...

Reconeixem que els nostres càlculs poden no ser exactes, fins i tot poden estar equivocats, ja que no disposem de cap informació addicional. Però el que no comprenem és el triomfalisme del president quan, ni tan sols, les fonts del Consell són capaces d'explicar de quina manera han calculat que hi hauria un increment d'aportacions de 3,7 milions d'euros. De fet l'endemà de filtrar aquesta xifra a «Es Diari», l'equip de Govern va fer roda de premsa per vanagloriar-se de l'acord però no van donar ni una sola explicació sobre aquests 3,7 milions.

El que sí podem analitzar són les dades publicades, segons les quals es destinaran a Menorca 33.248.000 euros, i comparar-les amb els pressupostos de 2013 i 2011: Al 2011 la transferència del Govern al Consell fou de 39.435.358 euros (llevem les inversions estatutàries i 4 milions d'euros de places de dependència i discapacitat, seguint les indicacions dels qui han pactat aquest model). Per 2013, amb els mateixos criteris, hi ha 35.732.861 euros. Per tant el Consell de Menorca perdria 6.188.000 euros respecte a 2011 i 2.486.000 en relació al Pressupost 2013.

Però el perill de què el nou sistema de finançament suposi un empitjorament per al Consell de Menorca no es limita a aquesta comparativa estàtica. La gran preocupació del PSOE Menorca és que ens dirigim cap a un sistema que, cada cop que es revisi, suposi un empitjorament per a Menorca, mentre el Govern es fa fort a costa dels consells; tal com està passant des que governa el Sr. Bauzà

El PP fonamenta l'aprovació de la nova Llei en el fet que la revisió del finançament dels Consells estigui pendent des de 2007. En primer lloc cal recordar que el Sr. Matas i el PP van marxar del Govern sense deixa ni una coma per abordar aquesta negociació. En segon, advertir que l'executiu de Francesc Antich i els presidents dels consells van pactar un sistema de bestretes segons el qual a Menorca arribava la mateixa quantitat que a Eivissa. Un sistema molt criticat pel PP però que el Govern ha reconegut tot i que no ha pagat ni les de 2011, 2012 i 2013; de fet diu que les pagarà segons la disponibilitat pressupostaria...

Ara però (a partir del xantatge que suposava la disposició addicional del projecte de Pressupostos del Govern, quan posava uns doblers extra per finançament dels consells condicionat a què s'aprovés la nova Llei de Finançament) el PP ha pactat un sistema que en genera dubtes: la part més important dels recursos que vindran per 2014 (25.847.616 euros) són per competències homogènies (les que tenen tots els consells). I en aquest punt, sembla que la quantitat global a repartir no es revisarà. Art. 5 : «La quantia que, d'acord amb el que estableix el paràgraf anterior, correspongui a cada consell insular en concepte de finançament mínim garantit no ha de ser objecte de cap actualització, i s'ha de considerar, per tant i de manera indefinida, en termes absoluts».

Així que el Govern aportarà, any rere any, la mateixa quantitat de doblers. Però el que sí variarà és el que es repartiran els consells d'aquesta quantitat global: es revisarà cada quatre anys i el paràmetre principal, el de més pes (a grans trets se situa entre el 40 i el 50% -art. 9 i 10-) és el de la població. Per tant ens preguntem si es podria donar el cas que, si altres illes creixen en població més que Menorca, aquesta quantitat per a Menorca no només no creixés, sinó que disminuís.

Però qui sempre guanya és el Govern: Sí que es podran incrementar, en cas que augmentin els ingressos del Govern, les aportacions a les competències no homogènies (les que no tenen tots els consells. Ex. Transport i Agricultura). Però també podran disminuir si baixen els ingressos de l'administració autonòmica. A més l'avantprojecte de la Llei diu que aquest possible augment pels consells arribarà, sempre i quan l'augment del Govern no sigui amb ingressos finalistes. Hem vist com les famoses esmenes que el PP presenta cada any al Senat quan es debaten els Pressupostos Generals de l'Estat són finalistes: l'any passat van anunciar 90 milions d'euros per a Carreteres. Aquesta és una competència no homogènia, de manera que aquests 90 milions d'euros no repercutiran ni en un euro als consells. Així, si els recursos del Govern pugen, pot ser que no s'incrementin els dels consells, però si baixen els del Govern sí que davallaran els dels consells.

Vicenç Tur
Secretari General del PSOE Menorca