TW
0

Un matí surrealista a Maó

El matí de dissabte va tenir a Maó gran animació i un ambient surrealista. El dia anterior havíem inaugurat una exposició d'obra gràfica i escultura, «Surrealisme ahir i avui», que romandrà oberta fins el 4 de gener. Amb aquest motiu, formant part de la iniciativa expositora, es va organitzar per part dels comissaris Carles Jiménez i Josep Bagur, la «performance» relacionada amb el món, elements i personatges més coneguts d'aquesta corrent artística. Els participants en aquesta representació van actuar de forma altruista, van dedicar temps i talent a la preparació i volem agrair la seva aportació.

Gràcies, idò, als participants actius, Jesús Alberto Erminy JAE, Héctor Pons, Paco Orfila, Paco Marcos, Molly Evans, Karine Paschael, Xisca Pons Riera, Tanya Fernández, Neus Seguí Orriols, Angela Polvorosa, Juan Cubas, Julia Thielebein, Mila Ahedo, Cristina Gomila, Enric Gol, Jorge Fernández Alday, Pablo Reig, Javier Galindo, Silvia Cavalli, Edwin Huurman, Veronique Laging, Gesuino Sardo, Zulema Bagur, Matías Pons, Mano creaZión, Antonia Obrador, Nadege Roumieu, Salvatore Monteduro, Tristán Ezquerdo, Marta Aguilar Ferrer, Hortensia Puig, Jordi Torner, Empresa Laia Seguí, Vuelta y vuelta danza teatro.

Volem destacar també la col·laboració imprescindible que hem tingut d'Ester Sánchez (vídeo), Maria Pons Missaglia (fotografia), GOB, Ajuntament d'Alaior,
Club de Jubilats de Camí des Castell, Orfeón Mahonés, Perruqueria Nou 9, Grup Cavallers de Maó, Cenye i Antiguitats Can Tòfol.

Ells van fer que l'ambient surrealista impregnés la ciutat de festa, començant pel rellotge de la façana de l'ajuntament, transformat durant dos dies en un rellotge dalinià.

Águeda Reynés
Alcaldessa de Maó

Antoni Casasnovas
vicepresident de l'Ateneu de Maó

---------------------------------------------------------------------

Continua la incertesa sobre la Llei de Finançament

Dimarts dia 17 es publica la carta del Secretari General del PP Menorca sobre la nova Llei de Finançament, just el dia després del debat sobre l'avantprojecte de Llei elaborat unilateralment el Partit Popular. És simptomàtic que qui signi la carta sigui el Secretari General del Partit Popular, Juanjo Pons Anglada, i no pas el President del PP i del Consell Santiago Tadeo.

Però entrem en la forma i el fons. Explicarem les al·legacions presentades per el Grup Socialista al Parlament a aquest avantprojecte.

Pel que fa a les formes, el Sr Pons Anglada fa una defensa de la suposada transparència amb què diu que ha actuat l'equip de Govern del Consell. Diu, com també ha reconegut el PSOE, que la primera reunió de la Comissió Informativa sobre la nova Llei es va celebrar al juliol. Una reunió on es va compartir informació, la feina que s'havia fet al mandat anterior i l'anàlisi que en feia el PP. Ens havien donat temps per analitzar-ho i els Grups polítics del Consell s'havien de tornar a reunir 14 d'octubre. Però aquella reunió d'octubre es va suspendre. Des d'aquell moment no en vam saber res més, fins que al Debat de Política General de desembre, el President Bauzà anuncià l'acord.

També resulta curiós: el 14 d'octubre s'havia arribat "a un punt sense retorn" i un més i mig després s'anuncia l'acord. Això sí, els representants del PSOE no han comptat amb cap anàlisi detallada, cap explicació sobre els estudis, a partir dels quals s'han fixat els criteris de repartiment.

Una altra mostra de la transparència de l'equip de Govern insular passa pel fet que no hagin anunciat públicament que ells també presenten al·legacions a aquest avantprojecte.

Respecte a les al·legacions presentades pel PSOE a un dels projectes de Llei més importants dels darrers anys, el Grup Socialista al Parlament ha comparat la proposta del PP i el sistema actual. Amb la comparació s'evidencia que es perjudica a tots els consells en benefici del Govern Balear: Si el nou sistema entrés en vigor el 2014, el Govern aportaria als Consells 36,8 milions menys.

També cal explicar que no és cert que s'actualitzi l'aportació del Govern cada any en funció de l'evolució de Pressupost de la Comunitat. Això només succeirà en el cas del Fons de Contingència, que són 32,5 milions. Però la quantia més important, els 208 milions de la massa homogènia, és una xifra tancada, queda congelada.

Ho diu ben clar l'avant projecte a l'Art 5 in fine: La quantia que, d'acord amb el que estableix el paràgraf anterior (competències homogènies), correspongui a cada consell insular en concepte de finançament mínim garantit NO HA DE SER OBJECTE DE CAP ACTUALITZACIÓ, i s'ha de considerar, per tant i de manera indefinida, en termes absoluts-.

Un altre aspecte que no s'hi ha tingut en compte és que al 2007 hi va haver un nou sistema de finançament de l'Estat respecte a la Comunitat que ha suposat per al Govern-reconegut tant per el Ministre Montoro com per Sr Aguiló- un increment mínim anual de més de 500 milions d'euros. Seria lògic que en aquest nou sistema de finançament insular es repercutís sobre els consells la millora de finançament de l'Estat cap al Govern. Però això s'ha ignorat.

També és necessari detallar que aquest nou model no inclou tot el deute del Govern amb els consells; un deute que a nivell autonòmic és de 500 milions d'euros i a Menorca de 48,2 milions, com a mínim. De fet en el cas de les bestretes emprades també per el Govern Bauzá- la proposta del PP diu que els 155 milions pendents es pagaran quan hi hagi disponibilitat pressupostària.

Davant d'aquesta realitat el Grup Socialista al Parlament proposa cinc punts, tal i com va explicar dissabte el diputat i coordinador d'aquesta feina, Marc Pons:
.- Màxima transparència respecte a les dades. Que es facin públiques les projeccions que han fet de cara al futur. També es demana que, com va succeir amb la Llei de Fiançament Definitiu de 2002, la nova Llei sigui fruit d'un acord entre les forces polítiques.

.- Cap retrocés en relació a l'actual Sistema de finançament en les aportacions i que s'hi incorporin les millores que la CA ha tingut respecte de l'Estat

.- Inclusió d'un pla de pagament del Govern cap als Consells.

.- Actualització de la quantitat total i que estigui sustentada damunt el principi de l'autonomia de la despesa dels consells

.-Repartiment entre consells molt més transparent; per tant equilibrat i just.

Vicenç Tur

Secretari General del PSOE Menorca.