TW

La nova Primària suposa una modificació estructural, a més del canvi de la nomenclatura d'àrees i matèries. Una de les més importants és la referent als estàndards d'aprenentatge atenent els anteriors referents curriculars. La Conselleria encara no ha donat orientacions als centres i la inquietud del professional que haurà de començar a fer feina amb els nous currículums és important. Cal remarcar que el currículum és per tota l'etapa (no va separat per cursos) i a cada centre podrien variar les coses que s'ensenyen al mateix nivell. Les editorials podrien acabar marcant allò que es fa a cada curs i això, a la llarga, pot crear desigualtats.

Si analitzam les implicacions que pot suposar l'aplicació de la LOMCE per al proper curs en 1r, 3r i 5è de Primària, en primer lloc, ens calen aclariments sobre termes de continuïtat pedagògica. En desaparèixer els cicles en aquesta etapa educativa, cada any, el professorat dels claustres podrà escollir el curs que vulgui? Podran els fillets tenir un tutor diferent cada any? A d'altres comunitats es comencen a plantejar algun tipus d'agrupament tenint en compte les fites acadèmiques de 3r i 6è, cursos en què s'avaluaran diferents tipus de competències. En el moment de recordar el canvi metodològic que implica la nova Llei Educativa cal recordar que possiblement no es faran més avaluacions de diagnòstic, atès que ja tindran la de tercer de Primària i, tot val a dir-ho, l'alumne que no la superi possiblement no promocionarà de curs. Apuntem, a més, que l'avaluació de Primària és pedagògicament excloent. Hi ha matèries que no serveixen per formar l'individu i per això no les mesuren.

D'altra banda, cal preveure com s'oferiran les optatives. S'oferiran totes les optatives en tots els centres? S'assegurarà la plantilla de música actual? Es realitzarà una convocatòria regional o oposicions per a un tercer idioma? S'habilitaran els espais necessaris als centres per a aquesta possible oferta educativa? Podran els centres en zones benestants contractar personal expert en llengües estrangeres al marge de l'oferta pública? Hi haurà centres que puguin brindar més optatives? Al nostre entendre, creiem que no tenen clar com les oferiran atès que els generaran diferents problemes, tant de personal, com d'organització escolar i d'espais. El que traiem en clar és que no s'oferiran aquest any totes les optatives en tots els centres i, si hem de fer cas del que ens comenten algunes editorials, possiblement la Conselleria obligui als centres a ofertar música com a assignatura de lliure configuració autonòmica i solucionar de forma temporal el problema que ells mateixos han generat. Així, queda ben clar que allò de potenciar l'autonomia dels centres és només qüestió de retòrica.

Com serà el repartiment de la càrrega horària en les diferents matèries? Sabem que haurà de passar per taula de negociació, i els farem veure que qualsevol modificació de les càrregues en les especialitats o  tutories suposarà un nombre indeterminat de supressions, que no permetrem. Es regularan les facultats dels directors pel que fa a la configuració de les plantilles dels centres?  És un tema que un dia o l'altre s'haurà de tocar. Ara, ningú en diu res.
En definitiva, des de la FECCOO tenim la percepció  que des de la Conselleria no saben com aplicaran la LOMCE el pròxim curs. Ens esperen uns mesos molt durs i carregats de sobresalts per part de les administracions educatives. Es basaran en la improvisació més absoluta així com varen fer amb el TIL i confiaran en la bona fe i la paciència de les organitzacions sindicals, associacions de directors i associacions de pares per tal que els donem suport  i els ajudem aquest estiu a un trànsit que es planteja impossible des del punt de vista organitzatiu, pedagògic i laboral. I, de bona fe, en tenim tots; però, de paciència, no ens en poden demanar més.