TW

Més del 80% del territori de Menorca pertany a l'àmbit rural, només una dada de la importància que té per a la nostra illa mantenir el sector del camp i fomentar el seu creixement, un sector que ha lluitat per evitar la seva desaparició i que ha estat clau perquè el paisatge de Menorca compti avui dia amb una bellesa singular.
Fa ja molts anys que pagesos i productors han demanat ajuda i solucions a les administracions per intentar evitar la mort del camp, solucions per recuperar la producció dels nostres productes, així com aconseguir uns preus competitius per al mercat. Una solució que ha d'arribar des de les administracions, amb noves línies de promoció i comercialització del producte local, amb eines per fomentar la relació públic-privada, buscant sinergies per rendibilitzar estructures i guanyar en grandària per tenir més capacitat de negoci; i en aquesta estratègia és en la que està fent feina el Consell Insular per tal d'aconseguir que els pagesos de Menorca rebin un preu més just i suficient per la seva feina, i que els permeti viure dignament i mantenir les seves exportacions.

Un dels objectius de la institució és la d'obrir nous mercats i consolidar els actuals, a través de noves propostes, conveniades amb el propi sector. Un objectiu que està donant els seus resultats, un exemple és l'evolució i increment de les ventes del Formatge amb Denominació d'Origen Mahón-Menorca, des del propi Consell Regulador de la Denominació d'Origen, ha destacat la importància de portar a terme campanyes de promoció, tal i com va quedar patent el passat any amb petites accions promocionals als Estats Units, que van suposar un increment de les vendes fins a 12 tones en aquest país.

Però no només se'n beneficia la indústria transformadora, els pagesos han aconseguit, gràcies als bons resultats de la comercialització del formatge, un preu més elevat per la compra de la seva llet. Pel que, una bona comercialització i relació entre l'administració i el sector privat , beneficia directament en els pagesos, una línea que s'ha de seguir potenciant.

De la mateixa manera, durant el passat any des del Consell Insular de Menorca es va apostar decididament pel nostre vi. Es va fer conjuntament amb l'Associació de Vi de Menorca i la seva principal intenció va ser donar a conèixer les diferents varietats dels nostres vins. Es van organitzar les Nits del Vi de Menorca, finançades pel programa Gustum de l'Associació Leader Illa de Menorca, l'Ajuntament de Ciutadella i el Consell Insular, que van tenir lloc el mes d'agost a Ciutadella amb una gran acceptació i en les quals van participar tots els cellers de la illa. A més, s'han organitzat diferents tasts de vi a Madrid i Barcelona dirigits a escoles d'hostaleria. De la mateixa manera, i per primera vegada, el Consell Insular de Menorca ha signat per aquest any un conveni de comercialització amb la l'Associació de Vi de Menorca i el seu principal objectiu és recolzar les polítiques de venda i consolidar, així, els beneficis obtinguts el passat any en el qual la comercialització del vi de Menorca va augmentar un 52,08%. A més, el Consell Insular ha posat a disposició dels productors locals una sèrie de cursos de formació gratuïts amb l'objectiu d'explorar noves vies de comercialització del producte autòcton
Des del Consell Insular s'està apostant fortament pels nostres productes i la seva expansió, amb iniciatives concretes, com les jornades gastronòmiques orientades a promocionar el peix local.

Hem de ser capaços, entre tots, de lluitar per conservar els nostres productes que tant ens caracteritzen als menorquins. Hem d'intentar col·laborar, en la mesura del possible, consumint els nostres propis productes. No hem d'oblidar que el camp menorquí és un dels principals atractius de la nostra illa. Apostar pels nostres productes és apostar per Menorca!