TW
0

El desgavell 1 podria ser la pervivència del Senat sense reformar després d'anys de discussió. El desgavell 2 la dependència dels partits respecte del sector financer pels deutes electorals. El desgavell 3 la corrupció... I així anar minant la democràcia... fins que ara volen que també combreguem amb el 33.

Que una part dels funcionaris es pugui generar un plus etern després de fer uns anys com a polítics, més que un tema de nivell és tot un desgavell. Rere el tecnicisme burocràtic «nivell 33» s'oculten realitats que indignen la gent. Diu qui ho defensa que és una manera de compensar els possibles perjudicis en la carrera funcionarial derivats de la dedicació a la política. La rèplica és que, estant en política, igualment un pot tenir cura dels seus interessos professionals. Encara més, els mèrits i l'experiència en política s'haurien de poder fer valer com altres mèrits, no pensionar-los com si fossin minusvalideses. Comparem la prebenda amb els milers d'empresaris i autònoms que s'han mesclat en política i per açò han perdut clients o presència en el mercat. I amb els operaris per compte d'altre que fan molts anys en política i després s'han de reincorporar, si encara perdura la feina, just en el punt que ho havien deixat sense més. No ha d'estar tothom al compte de la seva professió mentre exerceix de polític per quan torni? El desnivell entre el funcionari que cobra el plus i el que no el cobra és de més del 33 % de la paga ordinària per la mateixa feina.

Hauríem de ser més pulcres amb les paraules i fugir d'argumentacions vanes. Record que en altre temps acusàvem els excessius rendistes del país com d'un dels mals endèmics, símptoma, deien, de la decadència de l'Estat, i alhora reflex de les classes benestants que el tenien segrestat.

Viure ara dels mèrits d'antany pels segles del segles, i haver aconseguit aquells mèrits molts cops només per afiliació, amistat o parentesc, no sembla que sigui propi d'un estat modern i democràtic, torna a fer olor de ranci.

Cap perjudici, ni un, per als que es dediquen a la cosa pública. Però precisament per açò mateix cap privilegi. Ennoblir l'acció política exigeix acabar amb aquest tipus de pràctiques que erosionen l'autoritat dels nostres governants.

Si fer de polític s'ha de compensar, qualque cosa no la fem bé. La política és més autèntica que tota aquesta vanitat. La democràcia ha de ventilar millor.