TW

El passat 6 de maig començava oficialment l'operació Jaguar 14. Dita operació implica el desplegament de més de 1.400 militars sobre Menorca i té com a objectiu certificar la preparació del Cos de Desplegament Ràpid de la OTAN amb base a Bétera (País Valencià) i provar la seva capacitat per respondre a crisis en qualsevol part del món i amb poc marge de temps.

Menorca és coneguda a nivell internacional com un reducte de pau i tranquil·litat. Un lloc perfecte per descansar, gaudir dels paisatges i de les platges. Quina imatge dóna a la nostra illa que, d'un dia per l'altre, es converteixi en un tros de terra perquè l'exèrcit pugui practicar lliurement les seves estratègies militars?

I no ens referim a un exèrcit qualsevol sinó a la pròpia OTAN, una organització que actualment sosté el trist títol de ser el bloc militar mundial més agressiu i bel·licista. Una organització que, com molts de cops s'ha demostrat, no només és antidemocràtica sinó que també ha estat i és una amenaça constant contra altres democràcies. Massa vegades hem vist que les seves suposades «operacions de pau» només tenen per objectiu defensar els privilegis i interessos dels grans Estats mundials i, com no, alimentar i donar ales a una indústria de guerra que constantment es salta la línia del legal.

Pel que fa al Estat espanyol, cal recordar que mantenir-nos a dintre la OTAN no ens resulta precisament barat, concretament al 2013 ens va costar 13.708,33 milions d'euros. Si ens referim a la despesa militar total de l'Estat espanyol (què gairebé no ha notat la crisi), es calcula en 45,18 milions d'euros diaris (16.492,44 milions d'euros al 2013). Una quantitat totalment desorbitada que bé es podria aprofitar per incidir en els que dia a dia patim la crisi. Però tenint en compte la deriva de l'actual Govern, que en lloc de potenciar el sector públic (per garantir l'accés a tothom als drets més bàsics) i amb l'excusa de l'austeritat es dedica a privatitzar serveis bàsics com l'educació i la sanitat, poques esperances en tenim.

També s'ha que tenir en compte la petjada ecològica que comporta per a Menorca, Reserva de la Biosfera. No és el primer cop que s'empra la nostra illa com a camp de pràctiques militars aprofitant l'abundància d'espais naturals verges com són les marines i el Camí de Cavalls. Mantenir sobre el terreny un grup de militars campant lliurement per aquí i per allà implica un abús de la nostra naturalesa i, a més d'un, també la sorpresa de trobar-se pel Camí de Cavalls tot un regiment armat de militars desfilant.

Creim que aquesta no ha de ser la imatge que ha de donar Menorca sinó tota la contrària. Les nostres administracions han de respectar i promoure la cultura de la pau i els seus valors. La nostra illa és un espai ideal per potenciar un model social que eduqui en valors, que cregui amb la paraula per sobre de la violència, que sigui solidari i que sigui capaç d'escoltar per poder comprendre i respectar la diversitat social menorquina.

Per tot açò des de Joves per Menorca rebutjam rotundament no només les pràctiques militars de la OTAN sinó qualsevol tipus de pràctiques i/o exercicis militars que es puguin realitzar sobre la nostra illa. De cap de les maneres volem que la nostra illa sigui còmplice d'unes organitzacions amb unes metodologies que res tenen a veure amb els valors de la cultura de la pau.