TW

Voldria fer aquest escrit per explicar el llarg procés que ha duit a l'elecció de director-coordinador del Centre de Salut Es Banyer, on hi ha hagut de tot: manca de responsabilitat, mentides, intimidacions i pressions, tot, amb la intenció de què no em presentés a la plaça. El Gerent ha fet un trist paper, anant i venint, desconvocant assemblees i passant de la normativa olímpicament. Al final, la pressió política que el mateix gerent reconeix, ha pogut més, i s'ha decidit per fer «una apuesta de futuro» sense importar ni la formació ni l'experiència.

No recorreré la decisió de la Gerència, però si crec que és necessari que tothom sepi com ha anat tot.

Quan l'anterior coordinador es va jubilar, el gerent va prometre que ben prest es resoldria el tema. I com al Centre de Salut de Ferreries, al quedar vacant la plaça, es va resoldre en setmanes, van confiar en la paraula del Gerent. Però el temps va passar, i la plaça de coordinador del centre seguia sense convocar-se. Mentre, des de la direcció de Primària, em van demanar que dugués les funcions del dia a dia, cosa que vaig fer a gust, ja que havia desenvolupat les tasques de coordinador amb anterioritat.

Em van arribar veus, de què jo estava vetat pel meu passat polític i la meva ideologia. No m'ho podia creure! Mai s'havia mesclat la política en les decisions de l'elecció de coordinadors, sempre havia estat una qüestió tècnica a proposta dels equips, i de fet quan vaig assumir la plaça de gerent, vaig anomenar coordinadors de centres a persones que eren destacats membres del PP, sempre a proposta de l'equip del centre de salut. A Menorca ens coneixem tots, i les meves sospites es van confirmar: destacats membres del PP des Mercadal i Alaior no volien que m'anomenessin coordinador del Centre de Salt des Banyer.

Davant d'aquestes informacions i de pressions que estaven rebent professionals del centre perquè es presentessin, el personal del mateix va convocar una assemblea perquè els candidats presentessin la seva candidatura, i que l'equip triés un coordinador, com s'havia fet a altres centres, que seria el que hauria de nomenar la Gerència. El mateix dia de l'assemblea, es va presentar el Gerent al Centre, i va desconvocar l'assemblea, dient davant tothom que no volia que fessin l'assemblea perquè ell ja havia pres la decisió que fos jo, i que no feia falta tanta reunió. Tot el personal del Centre és testimoni i ho pot confirmar. Davant aquesta manifestació, es va desconvocar l'assemblea creient les paraules del Gerent.

Al final es convoca la plaça, a on ens vam presentar dos professionals. Però, sobtadament, el mateix dia en què s'havia de resoldre, es rep una ordre directa de la Conselleria, a on es suspèn el procés i es diu que hi ha nova normativa (del 2011?), i que no es pot convocar la plaça fins que directament des de Palma es doni el vistiplau.

Ens quedam amb la boca oberta, però es confirma que les pressions de parlamentaris i regidors del PP és forta.

Passa el temps i la plaça sense convocar-se. Pel maig, exigim al Gerent que vengui al Centre a donar la cara, i el 4 de juny se té una reunió amb tot el personal del Centre, el Director de Primària i el Gerent de l'Àrea, a on el Gerent reconeix que no sap què passa amb aquesta plaça, i no sap perquè es convoca. Al final davant de la pressió dels professionals, reconeix que hi ha pressions, "i alguien esta enredando la madeja". Els fantasmes dels politics del PP d'Alaior i es Mercadal volen per sobre la sala de reunions. Ens donam compte que el Gerent és una figura decorativa.

Allà, manifest que se que la causa de tot aquest problema es diu Toni Gómez, ja que si no em presentés, el tema ja estaria resolt, però que per dignitat he de mantenir la meva candidatura a la plaça.

A mitjans de juliol, al fi, torna a sortir la convocatòria de la plaça de director. Present la meva candidatura, i l'altre candidat que m'havia dit que ja no es presentaria, és cridada, pel Gerent en persona, un dia abans de què s'acabi el termini, perquè presenti la seva candidatura!

Per acabar la funció, el Gerent es presenta al Centre d'improvís, perquè diu que el decret de nomenament diu que s'ha de consultar al personal, però que no vol que facem una assemblea, sinó que consultarà un per un. Li dic, que açò no és el que diu el decret, ja que una consulta al personal, per ser legal, ha de ser convocada en forma i temps, i s'ha d'aixecar acta de la mateixa, sinó és una pantomima. El Gerent es fa el desentès.

Als dos dies em truca per dir-me que han apostat pel futur, que jo som el passat, i que nomenaran a l'altre candidat. Em torna a reconèixer que hi han hagut pressions: "no de arriba, sino de en medio!!!"

Com li vaig dir al Gerent, ni han estat valents, ja que si tenien la decisió política pressa no havien d'haver esperat 9 mesos per anomenar director del centre; ni han estat elegants, ja que no m'havien d'haver demanat que dugués les funcions del dia fins a la data. Alguns diran que he vist moltes pel·lícules de fantasmes, però en aquest cas els fantasmes tenen nom i cognom.
Entendrà tothom, que amb tot el que ha passat, necessitava contar i aclarir aquest llarg i tortuós procés. Com he dit abans, no recorreré el nomenament, però si crec que és necessari que tothom sapi com funcionen la Conselleria i la Gerència.

Per últim, desitjar a la nova directora del centre tot tipus d'encerts, a la vegada que reiterar el meu compromís amb els meus pacients i el meu poble. Els que em coneixen, sabem que em poden demanar moltes coses, però mai que renunciï a la meva ideologia.