TW

El diari «La Vanguardia» acaba de publicar un reportatge sobre la imminent construcció d'unes grans rotondes a doble nivell damunt la carretera general. Rotondes que estant provocant, sembla ser, una gran polèmica tant entre les residents com entre els visitants habituals a l'illa.

Soc un visitant fidel de l'Illa des de fa molts anys, i voldria afegir-me a la polèmica. Un dels motius de la meva fidelitat és el talant parsimoniós que encara conserva Menorca i que ha desaparegut de bona part de la resta del litoral mediterrani. També la preservació del seu paisatge, Menorca sorprèn per la manca de grans infraestructures viàries, omnipresents en la península. Però un dels trets, que m'agradaria emfatitzar, i que fa que aquesta Illa sigui diferent és el seu meravellós firmament estelat que pràcticament es pot observar des de qualsevol indret de l'Illa. En l'actualitat diria que no hi ha cap ciutadà d'una gran ciutat que pugui gaudir de l'extraordinària visió de la Via Lactea, identificar una constel·lació és una tasca impossible, amb prou feines podem observar la lluna quan s'alça per damunt dels edificis, o potser algun planeta més brillant per entre la pol·lució lumínica dels carrers, però les grans ciutats viuen ignorants de l'existència de l'Univers.

A Menorca, les estrelles estan sempre presents, les constel·lacions van girant impertèrrites al llarg dels mil·lennis. Segur que els primers pobladors d'aquesta Illa contemplaven el mateix firmament. Fins i tot es poden veure les estels fugisseres...

Menorca seria un observatori únic per la contemplació de l'Univers sinó fos perquè en les meves darreres visites, veig amb preocupació com es van multiplicant copiosament les faroles per il·luminar les vies públiques, així com les instal·lacions esportives i aeroportuàries.

Una de les repercussions que tindran aquestes grans rotondes, segons, el reportatge que he llegit, és que hauran d'anar il·luminades amb no sé quantes faroles, faroles que estaran enceses durant tota la nit, per il·luminar no sé quantes rotondes al llarg de la carretera principal de l'Illa. No és una disbauxa?

La veritat és què tampoc acabo d'entendre per què han d'anar il·luminades les rotondes. Què no tenen, els vehicles, la seva pròpia sistema d'il·luminació? I si no fos suficient, què no hi ha sistemes reflectants per advertir dels canvis de direcció? Són realment necessàries tantes faroles? A qui li convé tanta despesa energètica?

Bé, em proclamo defensor incondicional del cel estrellat de Menorca, vull seguir contemplant l'Univers des d'illa i segur que m'ajudarà a mantenir la meva fidelitat.